Ásó, kapa, anyagi csőd

2006.08.29. 11:53

Egyre többen vannak, akik nem hajlandóak sok milliót kifizetni egy esküvőért, és ellenállnak mindenféle megkötésnek, hagyománynak is. Egy alternatív esküvőhöz viszont nehéz szervezőt találni, rengeteg kreativitás és idő kell tehát.

Ha valaki véletlenül két, huszonéves nő mellé ül le egy étteremben vagy kávézóban, nagy eséllyel kaphat el olyan beszélgetésfoszlányokat, miszerint az esküvő egy rémálom, amibe "mindenki beleszól", temérdek szervezés és kész anyagi csőd.

Kétségbeesett mondatok cikáznak ilyenkor arról, hogy mi mennyibe kerül, miként vágja/vágta át a jegyespárt az étterem, és hogyan is lehetne megoldani, hogy Piri néni (akit utoljára négyéves korában látott a vőlegény) ugyanolyan jól érezze magát az esküvői bulin, mint a menyasszony bohém, amszterdami barátnői.

Van, aki akkor sem adja be a derekát az unalmas megkötéseknek - ez derül ki legalábbis Eithne Farrynek a Guardianban megjelent cikkéből.

A szerző "alterna-aráknak" nevezi azokat a menyasszonyokat, akik elutasítják a hagyományos esküvő-felfogást, nem foglalkoznak a konvencionális elképzelésekkel, és nem akarnak több tízezer fontot kifizetni egy olyan eseményért, amelyen nem is érzik jól magukat. Inkább saját maguk találják ki, milyen is legyen az esküvőjük: akár country stílusú, ahol a menyasszony forrónadrágot és kalapot viselt, és a vacsorát maguk fizették a vendégek; akár olyan, mint egy falusi vásár, meghívók helyett "szórólapokkal" és szabadtéri sütögetéssel.

A tradíciók és a hagyományos esküvő-felfogás egyre kevesebb embernek szimpatikus, és egyre több olyan menyasszony van, aki máshogy szeretné csinálni: akinek nem az a fontos, hogy minden elvárásnak megfeleljen, sokkal inkább a jó hangulat; az, hogy mindenki nagyszerűen érezze magát,  és - nem utolsósorban - az, hogy egy esküvő ne jelentsen teljes anyagi csődöt az ifjú pár számára.

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyre több olyan honlap, esküvői magazin jelenik meg, amely arra inspirálja a menyasszonyokat, hogy legyenek minél kreatívabbak és merészebbek: nem kell mindent a hagyományos módon csinálni, sőt. Sokkal jobb lesz egy olyan lagzi, ahol tényleg látszódik a jegyespár egyénisége, és nem állnak be a sorba. Az Indiebride.com és a Modgirl.com honlapok egyre nagyobb rajongótáborra tesznek szert, éppen azért, mert nem "cukros-romantikusak", hanem olyanok, amilyenek azok a fiatal nők, akik férjhez menni készülnek: függetlenek, vidámak, bátrak, és elutasítják a konvenciókat.

És Magyarországon?

Akárhány magyar esküvői honlapot látogat meg az ember, a köszöntő szöveg szinte ugyanaz: "minden kislány arról álmodozik, hogy egyszer hófehér ruhában áll az oltár elé" és "mi segítünk, hogy életed legszebb napján minden tökéletesen sikerüljön". Aki viszont ettől a dumától rosszul van, nem fehér ruháról és legkevésbé sem tradicionális vacsoráról álmodozott, hanem ne adj' isten egy bográcsos buliról DJ-vel, ahol jól érezheti magát mindenkivel, akit szeret, az jobb, ha folytatja a keresgélést.

"Természetes, hogy egyre többen próbálják meg egyedi ötletekkel különlegessé tenni az esküvőjüket" - mondta Sebeők Sarolta, a Jégszív Esküvőszervező iroda vezetője. - "A párok azt szeretnék, hogy minél kevésbé szokványos legyen az esküvőjük, és általában nagyon kreatív ötleteik vannak, hogyan is tudják ezt megtenni. Egyelőre ritka az olyan esküvő, amely nagyon kilóg a sorból, de egyre gyakoribb. Ez egy átmeneti időszak, hamarosan új trendek jelennek meg az esküvők terén is, talán pont az lesz a különleges, ami sokkal jobban ragaszkodik a hagyományokhoz."Előző
Következő
megkötéskap