A tökéletes férfitest

2006.10.22. 3:32

Az ideális férfitest olyan, mint Michelangelo Dávidjáé: tökéletesen formás, tökéletesen sima és tökéletesen szőrtelen. Legalább is ezt sugallja a média. Ennek köszönhetően a testkép-zavar napjainkban szinte ugyanolyan gyakori probléma a férfiaknál, mint a nőknél.

Manapság mindenki elsősorban a papírvékonyságú modellek és színésznők nőnemű egyedekre gyakorolt negatív hatásaval van elfoglalva, holott a férfiak ugyanúgy szenvedhetnek testkép-problémákban - írja az MSNBC, az AP (Assocaited Press) cikkére hivatkozva.

"A testkép, a külső, nem csupán a nők problémája - mondja Deborah Schooler a San Fransisco-i Állami Egyetem pszichológusa, a Brown Egyetem kutatócsoportjának tagja, aki évek óta tanulmányozza, hogyan károsítja a média sugallta férfiideál az erősebbik nem önbecsülését.- Ugyanúgy érinti a férfiakat is - és ennek jóval több figyelmet kellene szentelnünk."

Schooler szerint a múltban, érthető módon, elsősorban a nőknél kialakuló hibás önképből eredő veszélyes étkezési zavarokra fókuszáltak a kutatások. "Aztán, ahogy a figyelem a férfiak felé fordult, a kutatók, fájdalom, nem a megfelelő kérdéseket kezdték el boncolgatni" - panaszkodik a szakértő.

Testkép, testszag, testszőr

"Felesleges a kilókkal és az ideális ruhamérettel kapcsoltaban faggatni a férfiakat - állítja Schooler. - Ami igazán érdekli őket azok más jellegű "test-kérdések": például az izzadás, a testszőrzet és a testszag problémája."

Egy tavaly tavasszal, az amerikai Seed magazinban megjelent tanulmányban, Schooler beszámolt arról a kutatásáról, amelyet 184 egyetemista fiú bevonásával végzett. Az eredmény azt mutatta, hogy minél inkább jelen van egy fiatal férfi mindennapjaiban a média, annál rosszabb képe van a saját testéről, és így egyre roszabbul érzi magukat a bőrében.

Ennek következménye képpen a szexualitáshoz fűződő viszonya is csorbát szenved, sőt egyeseknél agresszív és veszélyes szexuális viselkedést is eredményezhet.

Előző
  • 1
  • 2
Következő
Michelangelo Dávidmédia