Aki szép, annak nagyobb eséllyel születik kislánya

tanulmány szülés utód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyedülálló lányok gyakran panaszkodnak arról, hogy sehol sincsenek jóképű férfiak. Most egy tudományos kutatás rávilágított a jelenség okára: azt állítják ugyanis, hogy a szép nők, akik tovább tudnák adni előnyös génjeiket, leginkább lányoknak adnak életet.

Ez magyarázza azt is, hogy sok modell lánya az édesanyja nyomdokaiba tud lépni: például Yasmin Le Bon, aki a lányával, Amberrel ugyanannak a modellügynökségnek a tagja, vagy Jerry Hall, akinek a lányai, Elizabeth és Georgia Jagger szintén rendszeresen megjelennek a kifutókon.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Yasmin Le Bon

Évtizedeken át tanulmányozták a nőket

Satoshi Kanazawa, a Londoni Gazdaság Iskola munkatársa 17 lány életét követte nyomon, akik 1958 márciusában születtek Nagy-Britanniában. A kislányok külsejéről először a tanáraik mondtak véleményt hétéves korukban, majd azt vizsgálták, hogy később, 45 évesen milyen nemű gyermekeik voltak. A korábban csinosnak számítók között egyenlő arányban voltak fiús és lányos anyák, akiket azonban nem találtak vonzónak, jórészt fiúkat neveltek. Más szóval a szép nők nagyobb eséllyel szülnek lányokat - áll a Reproductive Sciences által közzétett adatokban.

Egy korábbi amerikai kutatás, amelyben 2000 ember vett részt, arra az eredményre jutott, hogy azért lesznek a nők szebbek a generációk során, mert a szép asszonyok több gyermeket szülnek - és nagyrészt lányokat. Satoshi Kanazawa úgy gondolja, hogy a szülők hajlamosak olyan utódokat létrehozni, akiknek előnyükre válnak a tulajdonságaik, márpedig a szépség fontosabb egy nő, mint egy férfi számára. Ez magyarázza, hogy az erős és agresszív pároknak inkább fiaik születnek.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Megoszlanak a vélemények

Nem mindenki ért azonban egyet ezzel az elmélettel. A Columbia Egyetemen dolgozó Andrew Geltman a People magazin által évente megválasztott 50 legvonzóbb ember listáját elemezte ki 1995 és 2000 között. Statisztikája szerint ezeknek a sztároknak nagyrészt fiaik vannak - vagyis pont ellentétes eredményre jutott, mint Kanazawa.
Nem ez az első eset, hogy Kanazawa vitatott elmélettel áll elő. Nem olyan régen arra a felfedezésre jutott, hogy főleg az alacsony intelligenciájú férfiak csalják a társukat, mivel véleménye szerint a hűség az evolúciós fejlődésnek egy magasabb fokához társul, amit az okosabbak könnyebben elérnek. "Elméletem szerint az intelligens férfiak jobban tudják értékelni a kizárólagos szexuális kapcsolatot, mint kevésbé eszes társaik" - magyarázta.

Ismét gyermeket vár a gyönyörű színésznő!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110217-jessica-alba-terhes.htmlMilyen betegségekre hajlamos a gyereked? Megtudhatod!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110207-magyarorszagon-is-elerheto-szurovizsgalatok-gyerekkorban.htmlVégre bevallotta! Ismét kisfiút vár a bájos énekesnőhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110207-emma-bunton-es-jade-jones-masodik-gyermeke-is-kisfiu-lesz.htmlVárandósság és szépséghttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20080420-higienia-varandossag-alatt-korom-bor-erek-terhessegi-csikok.htmlVárandós-higiénia: a hajhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20080420-higienia-terhesseg-alatt-haj-furdes.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.