5+1 dolog, ami erősen befolyásolja a nők termékenységét

életkor gyermekvállalás meddőség termékenység hormonok fogyókúra dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A termékenységet számos életmódbeli, környezeti és genetikai tényező is befolyásolhatja mind a nők, mind a férfiak esetében. Legutóbb a férfiak termékenységével foglalkoztunk, most következzenek a nők.

Egyre több nő küzd meddőséggel vagy azzal, hogy csak hosszú évek próbálkozása után tud teherbe esni, miközben sokak számára talán még most sem világos, hogy az életmód, a táplálkozási szokások, sőt még a gondolatok és a világhoz fűződő viszony is jelentősen befolyásolhatja a teherbeesési esélyeket.

A női termékenységre a környezeti hatások ugyan kevésbé vannak hatással - szemben a férfiakkal -, mivel a petefészkek a hasfal által védetten helyezkednek el, dr. Fekete Zsolt szülész-nőgyógyász szerint mégis akad néhány tényező, amelyeknek egyértelműen igazolt a negatív hatása.

Thinkstock
Thinkstock

Életkor - 30 felett 15 százalék a teherbeesés esélye

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a nők teherbeesési esélyei a harmincadik életévük felett jelentősen csökkennek. Amíg egy huszonéves nőnek ovulációnként 30 százalékos esélye van a fogantatásra, addig ez a szám egy, a harmincas éveinek elején járó nő esetében a felére, alig 15 százalékra csökken, és évről évre fogy az esély. Ez természetes nem jelenti azt, hogy egy 38 vagy egy negyvenéves nőnek esélye sincs a gyermekvállalásra, csak azt, hogy számokkal mérhetően szűkül a tér.

Stressz - legfőképpen akkor, ha a babaváráshoz társul

Bármennyire is elcsépeltnek tűnik, a stressz egyértelműen nehezíti a teherbeesést, főleg akkor, ha ez a stressz állandósul, és a nő rendszeresen kudarcokat is átél. Még nagyobb lehet a gond, ha a stressz és a kudarc már kifejezetten a vágyott gyermekáldással kapcsolatos, amikor a nő "rágörcsöl" a teherbe esésre, szorongva várja a menstruáció időpontját, és a vágyott állapot elmaradása mély szomorúsággal, haraggal, bűntudattal tölti el.

Thinkstock
Thinkstock

Dr. Fekete Zsolt szerint a pszichés eredetű meddőség negatív leletek birtokában és egyéb okok hiányában jelenthető ki. Ebben az esetben a meddő nőnek csak egyetlen cél lebeg a szeme előtt, mégpedig a teherbeesés, háttérbe szorítva minden más érzelmet. Megfigyelték, hogy az ilyen párok esetében az örökbefogadást vagy a mesterséges megtermékenyítést követően rövid idővel spontán teherbeesés következik be.

Kábítószer, gyógyszerek - kedvezőtlen hormonális változások

A kábítószerek egyértelműen hátráltatják a teherbe esést, és nem feltétlenül a petesejtek károsítása által, hanem azért, mert a kábítószerek a hormonális ciklus befolyásolásán keresztül hatnak károsan a nemzőképességre. Ugyanilyen káros hatással vannak egyes gyógyszerek is: ilyenek például a kemoterápia során alkalmazott szerek, amelyek azonban elsősorban az osztódó sejtekre hatnak, így nagymértékben károsítják a petefészkek működését.

Thinkstock
Thinkstock

Családtervezés esetén egyszerűen elkerülhetetlen annak ellenőrzése, hogy a nő által rendszeresen szedett gyógyszerek mellett vállalható-e teherbe esés, illetve mekkora időre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a sejtekre, esetleg a magzatra károsan ható anyagok kiürüljenek.

Táplálkozás - a szükséges ásványi anyagok, vitaminok hiánya gond lehet

A nem megfelelő étrend alapvetően befolyásolhatja a teherbeesés esélyeit. Amikor egy nő babát tervez, a megfelelő táplálkozás és az ebből fakadó hatások önmagában előidézhetik vagy megakadályozhatják a várandósság létrejöttét. Az ésszerűtlen, túlzásba vitt fogyókúra, amellett, hogy a szükséges ásványi anyagok és vitaminok nem kerülnek be a szervezetbe, a hormonháztartásra is hatással van, és megzavarja a menstruációs ciklust.

Thinkstock
Thinkstock

A túlsúly szintén károsan érinti a gyermekáldást, hiszen a zsírszövet az ösztrogéntermelésben játszik jelentős szerepet, így ha túl sok a zsír, akkor a szervezet hormonszintje felborul.

Kozmetikumok - alattomos, veszélyes összetevők

Ma még kevesen néznek utána, hogy az egyes kozmetikumok milyen összetevőket tartalmaznak - így aztán kevesen is gondolnak arra, hogy a baba esetleg a kozmetikumokból a szervezetbe jutó vegyületek miatt késik. Pedig elég csak egyszer végigolvasni a fürdőszoba polcán sorakozó szépítő- és tisztálkodószerek összetevőit ahhoz, hogy észrevedd, a rendszeresen használt termékek közül milyen sok tartalmaz például trikozánt. Ez az anyag nem más, mint egy antibakteriális gombaölő adalék, amely a legtöbb szappanban, dezodorban, szájvízben fellelhető. A szer a bőrön és nyálkahártyán keresztül szívódik fel, és ha felhalmozódik a szervezetben, gátolhatja mind a női, mind a férfi nemi hormonok működését.

Thinkstock
Thinkstock

A másik gyakori és veszélyes adalék a parabének csoportja, amelyek a női ösztrogénhormon hatását modellezik le, és amelyek a legtöbb samponban, arckrémben és rúzsban megtalálhatók. A formaldehid pedig, amely szintén súlyos károkat okozhat a szervezetben, a genetikai állományon keresztül fejti ki romboló hatását - ez a káros anyag nemcsak a bútorok ragasztóanyagaiban, de akár a mindennap használt körömlakkban is fellelhető.

A dohányzás a megtermékenyítést is megnehezíti

Egy pillanatig sem szabad komolytalanul venni az egészségügy dohányzásellenes próbálkozásait. A dohányfüst alapvető és nagyon súlyos problémákat okozhat, és az elsők között szerepel a meddőség okainak listáján. Egy tanulmány szerint a dohányzó nőknek 60 százalékkal nagyobb esélyük van a meddőségre, mint a dohányfüstöt kerülő nőknek. A nikotin káros hatása annál kifejezettebb, minél hamarabb kezdik a dohányzást: napi egy doboz cigaretta, illetve a dohányzás 18 éves kor előtti kezdése szignifikáns összefüggést mutat a meddőséggel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.