Szex a terhesség alatt: így nem lehet semmi baj

terhesség szex
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha teherbe szeretnénk esni, akkor szinte minden ágybéli praktikát kipróbálunk, hogy összejöjjön a baba. Viszont onnantól, hogy sikerült, sokan el sem tudják képzelni, hogy nem ártanak a magzatnak azzal, ha folytatják a szexuális életüket.

Pedig - kevés kivételtől eltekintve - a normális, szélsőségektől mentes szexuális élet semmi problémát nem okoz sem az anyukának, sem a babának. Persze a méh és a hüvely nincsenek messze egymástól, de a magzatot védi a magzatvíz, a méh izmai, és a méhnyakot is elzárja a nyákdugó - éppen a biztonság miatt. Ennek ellenére előfordulhatnak a terhesség során olyan problémák, melyek miatt egy időre jobb felfüggeszteni a szeretkezést.

Szólj bele! Házasság előtt a szex...?



Thinkstock
Thinkstock

Az első trimeszterben: ha az anyuka jól van, nem okozhat gondot a szex

Az anyukát elöntő hormonok, főleg az ösztrogén miatt sokanak a szex ilyenkor jobb, mint valaha. Az orvosi tanács erre az időszakra az, hogy ha semmiféle probléma nem merül fel, akkor óvatosan, kíméletesen lehet folytatni a nemi életet. A szenvedélyes, esetleg durva együttlét nem ajánlott, mert ha megsérül a hüvely hámja, az fertőzések melegágya lehet. Ugyanígy, ha a kismama vérzést tapasztal, esetleg görcsei is vannak, akkor a vetélés veszélye miatt tilos szeretkezni.
Ha az anyukának volt korábban vetélése, akkor az orvosi konzultáció szabja meg, mikor lehet nemi életet élni, de jó tudni, hogy a női orgazmus izomösszehúzódásokkal jár, ez egy érzékenyebb méhnek nem biztos, hogy jót tesz.

A második és harmadik trimeszterben: óvatosság és odafigyelés mellett minden rendben lehet

A terhesség második szakaszában általában energikusabbak az anyukák, és ilyenkor még a pocakjuk sem ölt hatalmas méreteket. Ebben az időszakban, hacsak a koraszülés veszélye nem fenyeget, nyugodtan lehet nemi életet élni - bár a hüvely épségére fokozottabban kell figyelni. Ha a kismama fertőzésekre hajlamos vagy elkezdett kinyílni a méhszáj, esetleg görcsei vannak, akkor nem biztos, hogy jót tesz a szex, de ilyen esetekben az orvos konkrét utasításokat ad. Az utolsó egy hónapban a nőgyógyászok egy része nem ajánlja már a nemi életet, mert a hüvelyi fertőzések esélye nagyon megnő, és a baba feje is beilleszkedett. Viszont a kilenc hónap végén a szülés beindítására kiváló módszer lehet egy jó szeretkezés.

Tipp! Nézd meg hogyan pózoltak a sztárok tiniként! Kattints a galériáért!



3 nő, 3 vélemény

Mint ahogy minden terhesség más, úgy a nők is egészen különbözően élhetik meg a várandósság alatti együttléteket. Van, aki szerint csak erősíti a kapcsolatot, és boldoggá tesz, mások semmi kedvet nem éreznek rá.

Kriszti a várandósság idejére felfüggesztette a nemi életét

"Normálisnak mondható nemi életünk a terhesség alatt igencsak megváltozott. Nagyon vártuk a gyermekünket, és onnantól, hogy megtudtuk, hárman vagyunk, én már nem is tudtam ettől elvonatkoztatni. Hiszen a pici mindig ott volt velem, rá koncentráltam, és éppen szex közben féltem attól, hogy valami baja esik. Úgy éreztem, hogy a terhesség és a pici fontosabb, mint a nemi élet, azt sem akartam, hogy esetleg elvetéljek vagy a baba bármit is észleljen az együttlétünkből. A testem a baba szentélye volt, én hordoztam a pici kis életet, és ebbe nem fért bele a szex. Mondjuk kedvem sem volt hozzá, az első harmadban nagyon fáradt voltam, hányingerrel küszködtem, a vége felé pedig másra sem tudtam gondolni, mint hogy nemsokára meglátom a kicsikénket."

Thinkstock
Thinkstock

Erzsi nem tiltotta ki férjét az ágyból, de azért bevezetett pár új szabályt

"Én a terhességem alatt is nőnek éreztem magam, talán jobban, mint valaha. Érzékenyebb lettem, így fogékonyabb is a simogatásra, gyengédségre. A páromnak nagyon tetszettek az 'új' melleim, a növekvő pocakomra is szeretettel nézett, és a kisbaba várása nagyon összekovácsolt minket. Megkérdeztem az orvosomat is a biztonság kedvéért, hogy szabad-e hetente párszor összebújnunk, és a tanácsára a szenvedélyesebb együttlétek helyett gyengédebben szeretkeztünk, az utolsó hetek kivételével. Akkor már nagyon kényelmetlen lett volna, és lélekben már a szülésre készültem minden erőmmel."

Lili ugyanúgy együtt volt terhesen is párjával, mintha mi sem történt volna

"A baba megfoganása előtt is fontos részét képezte az életünknek a szex, elég gyakran összebújtunk. Amikor kiderült, hogy terhes vagyok, akkor sem volt kedvünk abbahagyni a szeretkezést, és végre nem kellett védekeznünk sem! Nem volt semmiféle probléma a terhességgel, sem a babával, így miért ne élveztük volna ki az utolsó kettesben töltött időket? Igaz, hogy már akkor nagyon szerettem a kis pocaklakót, de nem ez az érzés töltötte ki a nap 24 óráját: szerelmes voltam a páromba is, így természetes volt, hogy ezt felszabadultan meg is éljük az ágyban. A szülés megindulásáig folytattuk a napi-kétnapi együttléteinket, egyikünket sem zavart a növekvő pocak, a párom meg szexisebbnek látott, mint valaha."

Tipp! A Life.hu exkluzív képei az Éden Hotel szereplőiről, nézd meg őket közelebbről! Kattints a galériáért!


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Így teheti tönkre a gyerek a házasságot - Vedd észre időben a bajt!http://www.life.hu/anyaskodj/20120224-igy-teheti-tonkre-a-gyerek-a-hazassagot-vedd-eszre.htmlFeszes cicik szoptatás után is - Kipróbált, bevált mellmentő praktikákhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120217-feszes-cicik-szoptatas-utan-is-kiprobalt-bevalt-mellmento-praktikak.html8 hónapig nem vette észre, hogy terhes - Íme a tudományos magyarázathttp://www.life.hu/anyaskodj/20120213-8-honapig-nem-vette-eszre-hogy-terhes-ime-a.htmlMegengedhettek magatoknak egy gyermeket? - Így számold ki, hogy reális képet kapjhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120210-megengedhettek-magatoknak-egy-gyermeket-igy-szamold-ki-hogy-realis.htmlA világ legstílusosabb anyukái - 4 blog, amit érdemes követnedhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120131-a-vilag-legstilusosabb-anyukai-4-blog-amit-erdemes-kovetned.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.