Zenei nevelés: honnan tudhatod, hogy tehetséges a gyerek?

a nap cikke zene gyermek nevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akár egy született kis Mozart, akár egy átlagos képességű gyerkőc a tied, fontos, hogy minél fiatalabb korban elkezdd a zenei nevelését. A zene ugyanis nemcsak örömöt okoz neki, hanem fontos szerepet játszik gondolkodásának, beszédének és szépérzékének fejlődésében is.

Zene a picik életében

A gyermekek alapvető szükséglete a zenehallgatás, az éneklés és a ritmus érzékelése, mert ezeknek a személyiség- és agyi fejlődésben is nagy szerepük van. Az anyák nem véletlenül dúdolnak már évezredek óta a bölcső ringatása közben. A zenei fejlődés ugyanolyan jelentőségű, mint a beszédkészség fejlesztése, sőt felmérések bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik kiskoruktól kezdve zenei közegben cseperednek, később más területeken is sikeresebbnek bizonyulnak. Ha nem beszélsz eleget a gyermekedhez, beszédfejlődése késhet vagy csorbát szenvedhet.

Thinkstock
Thinkstock

Ugyanígy a zenei képességek kifejlődése is akadályozottá válhat, ha a kicsivel nem hallgatsz elég zenét. Ehhez persze nem szükséges órákon keresztül komolyzenei műveket hallgatnotok, az édesanya éneke, dúdolgatása is számít, még ha néha hamiskásan is cseng. A lényeg, hogy felhívd a figyelmét a zenére, a ritmusra és a táncra.

Zenei nevelés már az anyaméhben

"Az anya nemcsak a testét adja, hanem gyermeke lelkét is a magáéból építi föl" - mondta Kodály Zoltán, aki különösen fontosnak tartotta, hogy a gyermekek zenei nevelését az édesanyák már jóval a születés előtti hónapokban megkezdjék. Ez lehet az anya saját éneke, de a terhesség alatt hallgatott dallamok is segítenek.

A ritmus érzése egyáltalán nem ismeretlen a magzatnak, hiszen a mamája szívverése, valamint a járása is ütemes. A pocakban hallott dal éppúgy megnyugtathatja a babát, mint ahogy a születést követően az anya szívdobogása. Érdemes tehát még a szülés előtt kedvenc számainkat rendszeresen énekelgetni.

Thinkstock
Thinkstock

A zenei foglalkozások előnyei

Különböző, zenetanár vezette csoportos foglalkozások szinte az egész országban elérhetők. Ezek kiváló alkalmat jelentenek arra, hogy a picit közösségbe vigyük és a zenei képességeit is fejlesszük. A foglalkozásokon hallott dalok, mondókák még akkor is megragadnak, ha a gyerkőc esetleg még nem tud hangszert venni a kezébe, vagy éppen táncra perdülni.

Tipp! Rakj fánkot a füledbe! Vicces kiegészítők. Kattints a galériáért!


Az is fejlesztő hatású lehet, ha a hallott ritmusra az öledben döcögteted őt, és vele vagy helyette énekelsz. Így olyan dalokkal is megismerkedhettek, amiket esetleg te is tudtál valamikor, de már elfelejtettél, vagy éppen egyáltalán nem is hallottál korábban. A cseperedő gyerekek később elkezdik a sokat hallott dalok sorait dúdolgatni, ezt követően pedig mozogni is kezdenek rájuk. Ezek a programok fogékonnyá teszik őket a zene és a művészetek iránt, valamint egy közös bulit jelentenek az édesanyával és más gyerekekkel.

Mikortól látható a kicsi tehetsége?

Ezek a zenei foglalkozások azért is jók, mert kiderülhet, hogy a gyerkőcöd az átlagnál fogékonyabb-e a zenére. Minden gyerek bizonyos mértékű zenei képességet hoz magával, van, aki többet, van, aki kevesebbet. A muzikalitást sokszor nehezen ismerjük fel, pedig ez az egyik legkorábban megjelenő tehetségfajta. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó zenészeknél például már óvodás koruk előtt látszott a tehetségük. Az ilyen gyermeknél megfigyelhető a zene iránti nagyfokú érdeklődés és érzékenység. Mozartról tudjuk, hogy kiskorában meg is betegedett az erős hangok hallatán. Sokszor a zene iránt érdeklődő gyerekek hamarabb tanulnak meg dúdolni, dalolászni, mint beszélni, és akár már egy-két évesen tisztán énekelnek.

Thinkstock
Thinkstock

De itt jegyezzük meg, hogy akkor is tehetséges lehet a gyermeked, ha kétévesen még nem töri szét a nem megfelelő hangzású hegedűt. Nagy művészeknél is előfordult már, hogy kiskorukban még nem, csak később, hosszas és szorgalmas gyakorlás után váltak kiemelkedővé. A kiskorból kinőve, az óvodában is feltűnhet, hogy a gyermeked tisztábban és gyakrabban énekel, mint a többiek, és szívesebben vesz részt zenés, táncos programokon. Ha ez a kedve az iskoláskorra is megmarad, érdemes lehet zeneiskolába íratni őt, ahol megfelelő hangszert is választhat magának. Az ottani tanárok pedig könnyen felismerik a tehetségeket és a megfelelő irányba terelgetik őket.

Mit tegyél, ha tehetségesnek érzed a gyermeked?

Ha úgy találod, hogy a kisgyermeked különleges zenei képességekkel bír, fokozottan figyelj a zenei nevelésére! Nagyon jót tesznek a már említett zenei fejlesztő foglalkozások, a gyerekkoncertek és az otthoni zenehallgatás, a hangszerpróbálgatás, az éneklés, később pedig a zeneiskola is. Minél több és többféle zenét hallgat a gyermek - persze a korának megfelelően -, annál jobb, de vigyázz, mert a túlerőltetés elveheti a kedvét. Maradjon meg a zene az öröm és a játék keretei között, a gyakorlást ráér majd iskoláskorban elkezdeni, ahogy a komoly hangszertanulást is.

Tipp! Minden idők legszebb nője. Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.