utazási kedvezmény ombudsman fogyatékkal élők
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A speciális nevelési igényű gyermekek kísérőinek utazási kedvezmény jár. Elvileg. Úgynevezett költségtakarékossági okokból viszont több esetben régi, lejárt típusú nyomtatványt adnak a családnak, így nem igényelhetik vissza a lakóhelyüktől távoli intézményben tanuló gyermekük miatt felhalmozódott útiköltséget. Pedig a napi kétszeri oda-vissza autóút a mostani benzinárak mellett - is - igencsak megterhelheti a családi kasszát.

A szülők inkább az autóban vártak

Az ügyre Szabó Máté ombudsman hívta fel a figyelmet, aki egy panaszos bejelentés után indított vizsgálatot: az illető szülőt 2011 őszéig senki sem figyelmeztette arra, hogy élhet a költségtérítés lehetőségével. Pedig a speciális nevelési igényű gyermekeket legtöbbször csak a lakóhelyüktől távoli intézményekben tudják megfelelően tanítani és ellátni.

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

Ehhez, mivel az ilyen gyerekek nagy része képtelen tömegközlekedési eszközöket igénybe venni, a családnak autóval kell megtennie az utat, melynek magas költségei miatt több szülő inkább csak kétszer tette meg azt: az intézmény előtt a kocsiban ülve várták meg, hogy hazavihessék gyermeküket, mert hazamenni és újra visszautazni már nem volt pénzük. Költségtérítés pedig csak az egyszeri oda-vissza útért járt.

Speciális nevelési igényű (SNI) gyerekek

Azok a gyerekek, akik valamilyen oknál fogva a normál pedagógiai rendszerben és módszerekkel nem juttathatók el képességeik maximumára, speciális nevelési igényűnek számítanak, oktatásuk speciális módszereket és eszközöket igényel. Azt, hogy egy gyermek speciális nevelésre szorul-e, a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye állapítja meg. Ide tartoznak például a testi fogyatékosságokkal élő, értelmi sérült, autista gyerekek, vagy akik a pszichés fejlődési zavar miatt a tanulásban súlyosan akadályoztatva vannak.

A jogszabály lehetővé teszi a költségtérítést, csak a szülők nem tudtak róla

2008 óta a jogszabályok szerint a kétszeri oda-vissza útra is jár a költségtérítés, ennek ellenére néhány egészségbiztosítási szerv csak három évvel később, 2011 novemberében kapott ehhez megfelelő nyomtatványt. Addig a régi, elavult papírokat vagy azok fénymásolatát adhatták csak a szülőknek, akik így nem tudták pontosan feltüntetni az utazások számát.

Az ombudsman szerint ez a gyakorlat a jogbiztonság elvével ellentétes, így az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójához fordult, és kérte a legújabb nyomtatványok ügyében történő intézkedést. Az ombudsman a jogszabályi rendelkezéseket sem találta kielégítőnek, így a kiszolgáltatott ügyfelek védelme érdekében az emberi erőforrások miniszterétől a jogszabály esetleges módosítását kérte.

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

Alig tudnak róla

Az ügyben megkerestük a Magyar Államkincstárat, ahol egyenesen az Országos Egészségpénztárhoz irányítottak minket - ők pedig vissza az államkincstárhoz. Úgy tűnik, nemhogy a nyomtatványokkal kapcsolatos problémáról, de magáról a kedvezményről is csak kevesen tudnak, beleértve az illetékes szerveket is, hosszas utánajárás után ugyanis egy olyan, Tolna megyei főorvossal sikerül beszéltünk, aki egyáltalán hallott róla.

Ki kaphat kedvezményt?

A sajátos nevelési igényű gyermekek a nevelési és oktatási intézményük eléréséhez szükséges utazás költségeinek megtérítésére jogosultak: nemcsak maga a gyermek, hanem a kísérője is. Ezt a szülők az intézmény igazolásával a kezükben az illetékes társadalombiztosítási kifizetőhelyen kérhetik. Az utazás szükségességét a szakértői és rehabilitációs bizottság dönti el és jelzi az általa adott beutalón. Az intézmény az utazási kedvezményre jogosító, központilag kiadott igazolást és utazásnyilvántartó lapot ad.

Aki többet keres, több támogatást kap? Ismét rosszul jártak a kismamákhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120719-8900-forinttal-kevesebb-gyed-nem-kaptak-meg-a-kismamak-a.htmlEltűnt gyerekek: 14 000 kiskorút kerestek tavaly hazánkban - Mi áll az eltűnések mögött?http://www.life.hu/anyaskodj/20120718-eltunt-gyerekek-14-ezer-kiskorut-kerestek-tavaly-hazankban-mi.html12 évesen börtönbe? Nagyító alatt a fiatalkorúak büntethetőségehttp://www.life.hu/anyaskodj/20120713-12-evesen-bortonbe-nagyito-alatt-a-fiatalkoruak-buntethetosege.html"A saját kényelmetek fontosabb, mint a baba élete?" - Két édesanya az otthonszülésrőlhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120712-otthonszules-pro-es-kontra-ket-edesanya-beszelgetese.htmlOdaadnád önként a családi pótlékod egy szegényebbnek? A kormány így segítené a gyermekvállalásthttp://www.life.hu/anyaskodj/20120702-odaadnad-onkent-a-csaladi-potlekod-egy-szegenyebbnek-a-kormany-igy.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.