Streptococcus B okozta a kis Petra halálát

halál megelőzés Streptococcus csecsemő fertőző betegség szülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kicsi angyalnak csupán 31 nap jutott ebből a földi életből. A kis Petra életét a Streptococcus B fertőzés vette el, mely még napjaink higiénikus körülményei között is öl - sokan nem is tudják, de minden ötödik anyuka hordozó.

Kata és Áron teljesen egészségesen született kislányát, Petrát veszítette el alig egy hónappal a születése után. Most azt szeretnék, hogy mindenki tudjon erről az alattomos fertőzésről.

"Bár az első terhességemnél a pici kilenchetesen elment, nem adtuk föl, és 2012 márciusában megfogant Petra. Nagyon boldogok voltunk, teltek a hetek és az aggodalmaink ellenére minden rendben volt: Petra szépen fejlődött. Rengeteget készülődtünk a szülés napjáig, nagyon vártuk Petrát, aki végül december ötödikén, 7:27-kor született meg, nyolc és fél órás vajúdás után.

Csodálatos volt! A mellkasomra tették, átöleltem, megpusziltam, simogattam... A kórházból a harmadik napon hazaengedtek minket, és itthon is minden rendben ment, amíg karácsony napján hajnalban Petra egyik óráról a másikra nem akart enni, nagyon sírt, görcsösen összehúzta magát, és nagyon magas láza lett. Bevittük azonnal a kórházba, ahol először vesemedence-gyulladásra gyanakodtak, de mivel a leromlott keringése miatt nem tudtak vénát szúrni nála, rögtön az intenzív osztályra került. Ott sikerült vénát szúrni, kapott infúzión keresztül antibiotikumot és folyadékot is, majd egy másik vénát is kellett keresni, mert ez így nem volt elég. Délutánra sikerült mélyvénát is szúrni neki, amin keresztül még antibiotikumot, keringéstámogatót és gyógyszereket kapott. Délután behívtak minket, leültettek, és elmondták, hogy Petra nagyon nagy bajban van, mert a Streptococcus B nevű baktériumtól megfertőződött. Elmondták azt is, hogy ez a baktérium annyira agresszív, hogy a kislányunk bármelyik pillanatban meghalhat, de ha fel is épül, akkor nagyon beteg gyermekként kell tovább élnie. Összeomlottunk, de bíztunk az orvosokban és Petra erejében. Napról napra változott az állapota, hol jobb volt picit, hol rosszabb. Folyamatosan küzdött a kicsikénk, de így is lélegeztetőgépre került, rengeteg gyógyszert kapott, mindenhonnan csövek lógtak ki belőle. Borzalmas látvány volt! A baktérium úgy tűnt, elpusztult a szervezetében, de a gyulladás mértéke hatalmas volt."

A kezelések ellenére a kis Petra szervezete egyre gyengült.

"Teltek a napok, majd a kórházban újra leültettek minket, és közölték, hogy Petra agya a gyulladások miatt teljesen összemosódott, és tele van két centiméter átmérőjű gennyes tályogokkal. Ha életben is marad, akkor csak nagyon nagy agyi károsodással, tulajdonképpen élőhalott lesz. Rákötötték egy EEG nevű gépre, ami az agyi aktivitását figyelte, de sajnos nem mutatott változást: a gyulladás akkora pusztítást végzett, hogy Petrának abszolút nem volt agyi működése. A további vizsgálatok kimutatták, hogy a belső szerveit is roncsolta a gyulladás, olyan mértékben, hogy kezdték felmondani a szolgálatot. Minden napot végig bent töltöttünk vele a kórházban, bízva a csodában és abban, hogy meggyógyul. Fogtam a kicsi kezét és mondtam neki, hogy ha el kell mennie az angyalok közé, akkor elengedem, de nagyon szeretjük őt, és nagyon fog nekünk hiányozni, mi sosem adjuk fel, és hiszünk a gyógyulásában, az erejében. Meséltünk neki minden nap, hogy ha meggyógyul, hova visszük el, hova megyünk nyaralni, miket fogunk közösen csinálni, és várjuk együtt a testvérkéit.

Aztán 2013. január 4-én reggel 7 órakor hívtak minket, hogy azonnal menjünk be, mert nagyon rossz állapotban van. Az utolsó pillanatban érkeztünk! Elmondták, hogy a szíve leállt, és az utolsó életjeleit láthatjuk a gépen. A karunkba vettük, úgy engedtük az angyalok közé. A szívünk szakadt meg! Átöleltük, és elmondtuk neki, hogy sosem felejtjük el, mindig a szívünkben lesz, és sosem veheti el tőlünk senki sem.

Hazamentünk. Minden olyan üres volt és csendes. Összeomlottunk. Lekuporodtunk a kiságya mellé, és csak zokogtunk. Minden nap nagyon hiányzik nekünk! Sosem pótolja semmi és senki sem, de a fájdalmunkat az idő múlása és egy kistestvér talán enyhíti majd. Reméljük, Petra hamarosan küld nekünk egy új csodát, akit ugyanakkora, mérhetetlen szeretettel fogunk várni. Hálásak vagyunk azért, hogy az a kicsi idő, amit velünk töltött, életünk legcsodálatosabb időszaka volt. Minden este gyújtunk érte és az első babánkért is egy-egy gyertyát."

Minden ötödik nő hordozza a Streptococcust

A baktérium, mely a pici Petra haláláért felelős, bár a hordozó anyák gyermekeinek csupán egy százalékát betegíti meg, minden ötödik nőben ott van - anélkül, hogy tudna róla. Tüneteket ugyanis az anyánál ritkán okoz, de annál többet a babánál: a fertőzöttek között magasabb arányban fordul elő vetélés, koraszülés és idő előtti burokrepedés, a születés után elkapott fertőzésekről nem is beszélve. A baktérium egy puszival is átadható, a burokrepedéskor bejuthat a kicsi szervezetébe, de leggyakrabban a hüvelyi szülés közben történik fertőzés. Ezután kezelés nélkül akár hat-tizenkét órával a születés után is felléphetnek légzési és keringési zavarok a babánál, melyeket a gyors orvosi segítség sem képes minden esetben visszafordítani: minden negyedik csecsemő belehal a fertőzésbe. A tünetek azonban két-tizenhat héttel a születés után is jelentkezhetnek: magas láz, nyugtalan sírás, étvágytalanság utalhatnak az agyhártyagyulladásra. Ilyenkor azonnal kórházban kezelik a kicsit, de így is minden második babánál halált okoz, egyharmaduk pedig valamilyen mértékű agykárosodást szenved. A végzetes agyhártyagyulladás veszélye négyhónapos korig áll fenn ilyen magas mértékben, s bár később is bármikor megfertőződhet a baba, minél nagyobb, annál több ellenanyagot termel a szervezete.

Hogyan előzhetjük meg a fertőzést?

Hazánkban a Streptococcus-szűrés nem tartozik a kötelező vizsgálatok közé, így orvosa, kórháza válogatja, hogy elvégzik-e a tesztet, és ha igen, milyen gyakran - a leleteken egyébként általában Streptococcus agalactiae néven szerepel. Százszázalékosan biztos eredményt ugyanis nem várhatunk: Kata esetében is elvégezték a vizsgálatot, és negatív eredményt mutatott. Pozitív értékek esetén vajúdás alatt intravénás antibiotikumot adnak az anyukának, mely a méhlepényen át a babához is eljut, így minimálisra csökkenthető a fertőzés esélye. Ezek után az újszülött babánál is kérhető vizsgálat, ahol nyálból vagy a fülből vett minta alapján kiderülhet, hogy elkapta-e a baktériumot. Az anyuka azonban egy életen át hordozónak számít, így minden későbbi terhességénél is jeleznie kell ezt az orvosának, és a gyermekre is fokozottabban kell figyelni.

Védőoltás - öt év múlva elkészülhet

Mivel igen súlyos tüneteket okozhat, a kutatók régóta keresik a megoldást a Streptococcus B ellen. Most úgy tűnik, ráakadtak: Amerikában már tesztelik azt a védőoltást, amivel elölt Streptococcus baktériumokat juttatnak a várandós anyák szervezetébe a második trimeszterben. Ennek következtében négy-hat hét múlva megindult az anyai ellenanyag-termelés, ami a magzat szervezetébe is eljut, aki így az eddigieknél is védettebb lehet a fertőzéssel szemben. Ha a további vizsgálatokon is jól szerepel az oltás, akkor talán négy-öt év múlva hazánkban is elérhető lesz.

Ha tetszett a cikkünk, kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, hogy ne maradj le semmiről!



Anyukája ölelésére vágyik Rékahttp://www.life.hu/anyaskodj/20130130-egy-keteves-leukemias-kislany-reka-kuzdelme-a-betegseggel.html"Hol van az anyukám?"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121123-edesanyjat-kereste-legtobbet-a-csontvelorakban-szenvedo-kislany-fanni-a-korhazban.html"A kisfiam élni fog!" - A kétéves Botikának minden perc küzdelem a létérthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120116-a-kisfiam-elni-fog.htmlImádja Shakirát és a dínókat: Lacika szívátültetés utánhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111221-egy-szivatultetett-kisfiu-tortenete.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.