természetgyógyász Benke Rita laptop természetgyógyászat Life.hu szakértő szakértő okostelefon kütyü elektroszmog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Okostelefonok, laptopok az ágyban, házimozi a hálóban és akkor még a munkahelyünkről nem is esett szó. Elektromos kütyük igazgatják az életünket, közben pedig felzabál minket az elektroszmog. Benke Rita természetgyógyász, a Life.hu szakértője válaszolt Maja ezzel kapcsolatos kérdéseire.

"Kedves Rita!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzád, hogy hogyan hat ránk az egyre több elektromos készülék? Tényleg nem egészséges a telefononukkal, esetleg laptopunkkal aludnunk? Hogyan csökkenthető az elektroszmog a lakásunkban? Ártanak nekünk, illetve a szervezetünknek az általunk használt elektromos készülékek?

Válaszodat előre is köszönöm!
Maja"

Thinkstock
Thinkstock

Kedves Maja!

Az elektromos eszközeink működése során folyamatosan szabadulnak fel elektronok. Ezek aztán kapcsolatba lépnek az ember energetikai rendszereivel (aura, csakrák, energiavezetékek, amelyeket meridiánokként is emlegetünk), és ott nem kívánatos változásokat hoznak létre. Amikor ezek a hatások gyakran, huzamosabb ideig érnek bennünket, először csak apróbb egészségügyi elváltozásokat okoznak, majd meg is betegítik a fizikai szervezetet, amely negatívan hat vissza a lelkünkre is (szomatopszichés elváltozások).

Energetikai szempontból akkor beszélünk egészségről, ha a testünkben az energia egészséges ütemben áramlik, mindenhová a szükséges mértékben és mennyiségben jut el. Ha elakad, blokkolódik vagy lelassul, esetleg túlságosan is elrohan, az ember mindenképpen változtatásra kényszerül. Úgy kell elképzelni, mint a kerti vizes slagot, amely ha megcsavarodik, akkor a csomó után kicsurog a maradék víz, majd üresség lesz. A csomó és a csap között pedig őrült nyomással torlódik a víz, hogy akár szét is szakad az anyag. Tehát egyik sem jó.

Korunkban szükséges eszköz a telefon, a mobil is, a laptop is, ezek ma már hozzátartoznak az életünkhöz, de a mértékkel nagy bajok vannak. Látok embereket, akik az utcán, autóban, családi ebéden, vacsorán sem kapcsolják ki a készülékeiket, vagyis már az emberi kapcsolatokat is behálózzák a gépek. És bár a gépek az emberi élet megkönnyítésére és az időtakarékosság miatt születnek, mégsem könnyebb, mégsincs több időnk... furcsa paradoxon ez, ugye?

Úgy védekezhetünk a káros hatások ellen, hogy amikor csak lehet, kikapcsoljuk, lenémítjuk a készülékeket, a dugókat kihúzzuk a konnektorból, vagy lekapcsolható elosztókat alkalmazunk. Ezek után talán mondanom sem kellene, de a hálószobában határozottan és teljes mértékben ellenjavallt minden elektromos eszköz. Ha a tévé ott van, legalább húzza ki éjszakára.

Thinkstock
Thinkstock



Az ember természetes közege a tiszta levegőjű, egészséges vizű természet, ezért amikor csak lehet, menjen a szabadba egy jó kis futásra, kocogásra, sétára (kondíció szerint). A gépei, eszközei helyett hívja kirándulni a társát, barátját, barátnőjét, vigye a gyermekét, mert velük a kapcsolata érzelmi is lehet, amelyre a gépek bármilyen okosak is - szerencsére még nem képesek.

Köszönöm a kérdését!
Benke Rita, természetgyógyász


Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!



Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.