Halálos ölelés - Radioaktív lett az édesanya

betegség leukémia rákbeteg radioaktív jód gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Angliában élő háromgyerekes, 27 éves Emma Day pajzsmirigyrákos lett, de a terápia alatt olyan nagy mennyiségű radioaktív jóddal kezelték, hogy végül ő maga is radioaktívvá vált. Ezért egy hónapon keresztül nem közelítheti meg 1 méteren belül a gyerekeit.

Egy pajzsmirigyrákkal küzdő 27 éves, háromgyerekes anya, Emma Day a kezelése alatt olyan nagy dózisban kapott jódot, hogy végül ő maga is radioaktív lett, ezért a kórházban is teljesen elkülönítve kellett feküdnie öt napon keresztül. Azonban Emma elmondása szerint csak még nehezebb lett az élete, mióta hazakerülhetett a kórházból, ugyanis még hosszú ideig nem ölelgetheti meg hatéves lányát és egyéves ikergyerekeit. Mindenféle testi kontaktustól legalább egy hónapra teljesen el vannak tiltva, annak érdekében, hogy a sugárfertőzés ne terjedjen át a gyerekekre. A családról készült képeket itt nézheted meg.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

"Borzasztó nehéz megállni, hogy ne közelítsem meg a gyerekeket, hiszen az ikrek még olyan kicsik, hogy nem fogják fel, miért nem jöhetnek oda hozzám. A nagyobbik lányom hatéves, neki egy pszichológus már elmagyarázta, hogy a kezelésre azért volt szükségem, hogy jobban legyek, de egy ideig még nem szabad a közelembe jönnie" - mondta Emma. "Öthónapos korukig szoptattam az ikreket, és nagyon nehéz feldolgoznom, hogy távol kell tőlük maradnom, rettentően hiányoznak" - folytatta az anya, aki gyerekkorában már egyszer legyőzte a leukémiát.

Emma Day pajzsmirigyrákját idén januárban fedezték fel, mikor kivizsgálásra ment a torkában kialakult daganat miatt. A Gloucestershire-i Királyi Kórház sebészei műtéti úton eltávolították a daganat felét, de a másik felét csak radioterápiával lehetett kezelni. A jód 131 nevű radioaktív formáját ital vagy kapszula formájában kell a szervezetbe juttatni, ahonnan a szer a véráramba kerülve körbejárja az egész testet. A pajzsmirigyráksejtek felveszik a testben áramló jódot, és a radioaktív sugárzás elpusztítja őket, miközben a többi sejt nem károsul. A kezeléstől Emma olyan mértékben sugárzó lett, hogy mindent ki kellett dobni, amihez csak hozzáért a kórházban. "Alig várom, hogy leteljen az egy hónap, és újra megölelhessem a gyerekeimet és a férjemet, akik mindvégig kitartottak mellettem, és nagyon sokat segítettek" - mondta Emma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.