Mérgező anyagok a lakásban: ezekre figyelj!

vegyszer betegség veszély a nap cikke probléma mérgezés otthon család
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem használod a mikrót, víztisztítót vettél az ásványvizes palackok miatt, és a rovarokat is természetes módszerekkel ölöd? A formaldehidtől az ólomig így is rengeteg mérgező anyaggal szembesülhetsz: megmutatjuk, mit tehetsz ellenük!

Kerámia és műanyag edények

A kerámiaedények nemcsak hasznosak, de igen mutatósak is, csak egy baj van velük: néha nehéz eldönteni, hogy csak dekorációnak készültek, vagy főzésre, evésre, ivásra is használhatod-e őket. Ha mellényúltál, máris kapcsolatba kerülhetsz a bevonatukban található ólommal, ami ráadásul felhalmozódik a szervezetben. A műanyag edények pedig ugyan ólommentesek, de hő hatására bizony polisztirol szabadul fel belőlük, mely idegrendszeri károsodást is okozhat - ha teheted, ne használj műanyag tányért vagy tálat a forró ételekhez!

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mérgező festékek

A frissen festett fal minden esetben tiszta benyomást kelt. Így annak ellenére, hogy munkával és kosszal jár, gyakran festjük vagy festetjük át a falakat, miközben bele sem gondolunk, mi minden található a festékekben. Az olaj alapúak nagy része könnyen gőzzé alakuló, illékony anyagot tartalmaz, melynek csak egy része tűnik el száradás után - az idővel lepattogzó festékdarabokkal a levegőbe is bőven kerül a káros anyagokból. A régi házak falairól nem is beszélve, ahol a nyolcvanas évek előtt használt ólomtartalmú festékmaradványok leperegnek egy esetleges felújítás során, így a levegő megtelik az ólomporral - ugyanez igaz a régi festésű ablakokra is, ahol az ablakpárkányon gyűlhet össze a mérgező por.

Tudtad?

A legtöbb családban pont a kisbaba hazaérkezése előtt festik ki a lakást vagy a gyerekszobát, pedig a káros szerves anyagok még a gyermekek agyi fejlődésére is rossz hatással vannak. Ahhoz, hogy a lehető legkevesebb mérgező anyaggal kerüljetek kapcsolatba, olvassátok el a festékesdoboz címkéjét, és válasszatok víz alapú termékeket, vagy olyan olajfestéket, melyet természetes anyagokból készítettek: a Tudatos Vásárlók Egyesületének falfestéktesztjén erről is tájékozódhattok.

Veszélyes műszálas szőnyegek

A szőnyegek bár a hideg hónapokban nagyon jó szolgálatot tesznek, mégis az allergiások rémei: szinte mágnesként vonzzák magukhoz a port. Mindezeken túl a habszivacs alátét a penészesedés veszélyét is magában rejti, arról nem is beszélve, hogy mérgező vegyületeket tartalmaz. Az első hónapokban csak úgy árad belőle egy mérgező anyag, mely fejfájást, ingerlékenységet, nagy mennyiségben akár légzési nehézségeket is okozhat. A Greenpeace egy korábbi vizsgálatából pedig kiderül, hogy az új szőnyegek rovarirtószereket, formaldehidet és hormonkárosító anyagokat is tartalmaznak - nem tanácsos mezítelen lábbal rájuk lépni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Így előzd meg!

Ha új szőnyeget vásárolsz, először is tájékozódj a szőnyegben és az alátétben található vegyületekről, és inkább válaszd a természetes anyagból készült darabokat! Ha lehet, ne tegyél olyan új szőnyeget a gyerekszobába, mely nem tisztán természetes anyagokból készült!

Égésgátlók a matracban és a függönyben

Polibrómozott bifenil: legtöbben még sohasem találkoztunk ennek az anyagnak a nevével, pedig egyes ruhaneműknél, műszaki cikkeknél, bútor- és matrachuzatoknál, illetve függönyöknél ezzel gátolják egy esetleges tűz elterjedését. Ez az egyébként rákkeltő és májkárosító hatású anyag a DDT-hez hasonlóan csak nagyon lassan bomlik le, viszont hamar és eredményesen terjed szét a környezetében: a kezelt matracon alvó embereknél kimutatták a vérben és az anyatejben is.

Így kerüld el!

Bár nem könnyű feladat, új matrac vásárlásánál célszerű olyan gyártót választani, mely PBB- és PBDE-mentes termékeket állít elő. Emellett a vegyszermentes latex, gyapjú és kókuszrost matracok ajánlottak, lehetőleg pamutból készült huzattal és ágyneművel.

Nem akarok 200 ezret fizetni a szülésemért!http://www.life.hu/anyaskodj/20130517-bezzeganya-blog-kismama-es-halapenz-jogos-sok-szazezret-fizetni-a.htmlMegszülte ötös ikreit a cseh szupermamihttp://www.life.hu/anyaskodj/20130603-egy-cseh-kismama-alexandra-kinova-vilagra-hozta-orszaga-elso-termeszetes.htmlVegyszer helyett citrom: természetes fertőtlenítőkhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130528-termeszetes-fertotlenito-szerek-ecet-ezustkolloid-teafaolaj-grapefruitmagkivonat-citrom.htmlMég csak pár hónapos, de már sztárhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130529-lifenight-internetsztar-lett-a-vak-golden-retviver-kutya.htmlÍgy puszilózik Beckham és a kislányahttp://www.life.hu/anyaskodj/20130601-david-beckham-es-kislanya-harper-puszit-ad-egymasnak-egy-videon.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.