terhesség fogyókúra magzat intelligencia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új tanulmány szerint a kalóriaszegény étrend vagy a fogyókúra a terhesség korai szakaszában káros hatással van a magzat agyfejlődésére. Esélyes, hogy a gyermek alacsonyabb IQ-val születik majd, későbbi életében pedig viselkedési problémák alakulhatnak ki nála.

A Texasi Egyetem kutatói megállapították, hogy a nem kielégítő táplálkozás a terhesség első felében komoly károsodást okoz a magzatban: kevesebb sejt-sejt közötti kapcsolat és sejtosztódás alakul ki, melynek következtében nagy az esély arra, hogy a gyermek alacsonyabb IQ-val születik. A magzat életében ugyanis ez a legkritikusabb időszak, ekkor alakulnak ki az idegsejtek és az agysejtek - mondja dr. Peter Nathanielsz.

iStockPhoto
iStockPhoto

Szükség van a kalóriákra

A vizsgálat során páviánanyák két csoportját figyelték meg, a kutatók szerint az eredmények az emberekre nézve is relevánsak. Az egyik csoport azt evett, amit csak megkívánt a terhessége első felében, míg a másik csoport 30%-kal kisebb tápértékű ételt kapott. Az eredmények azt mutatták, hogy a kalóriaszegény táplálkozás több száz idegsejt és gén fejlődését befolyásolta. Ez a negatív hatás többszörösen jelentkezik a tizenéves anyák esetében, akik még növésben vannak, illetve az idősebb anyáknál, akik már kevésbé hatékonyan tudják átadni a tápanyagot a babának.

A tanulmányt a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban publikálták.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Tápanyag-szükséglet a várandósság alatt - folsav, vas, jódhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20081113-folsav-vas-jod.htmlAz 5 legnagyobb hiba, amit fogyókúrázásnál elkövethetszhttp://www.life.hu/tested-lelked/dieta/20110107-az-5-legnagyobb-hiba-amit-fogyokurazasnal-elkovethetsz.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.