Bizonyították: meddőséget okozhat a C-vitamin

tudomány E-vitamin mellékhatás meddőség tanulmány C-vitamin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Biological Regulation Department munkatársa, Nava Dekel professzor szerint az élelmiszerekben, italokban, arckrémekben is megtalálható antioxidánsok mellékhatásokkal is rendelkeznek. Ezek egyike lehet a nők esetében a meddőség.

A legismertebb antioxidánsok a C- és az E-vitamin. Semlegesítik a reaktív oxigénmolekulákat, melyek természetes körülmények között is képződnek a szervezetben. Stressz hatására a reaktív oxigénmolekulákból túl sok képződik, nagy mennyiségben pedig válogatás nélkül roncsolják a sejteket. A reaktív oxigénmolekulák semlegesítése révén az antioxidánsokról úgy gondoljuk, hogy javítják az egészségi állapotot és lassítják az öregedést.

Istockphoto
Istockphoto

Denkel és kutatócsoportja, valamint Ari Tadmor és dr. Ketty Shkolnik PhD-hallgatók meglepő eredményre jutottak: azután, hogy antioxidánsokat helyeztek el egerek petefészkében, a tüszőrepedések száma nagymértékben csökkent. Nagyon kevés petesejt érett csak meg és vált megtermékenyítésre alkalmassá. A kutatókban az eredmény kapcsán felmerült, hogy az oxidatív szabad gyökök hatással vannak a tüszőrepedésre is.

Több vizsgálat is igazolta a feltevést

Az egereken végzett további vizsgálatok is ezt igazolták. Egyik kísérletben luteinizáló hormonnal (LH) kezeltek néhány tüszőt, ami a tüszőrepedéshez nélkülözhetetlen inger. Más tüszőket hidrogén-peroxiddal kezeltek, amelyik egy ismert oxidatív szabadgyök. A hidrogén-peroxid ugyanúgy tüszőrepedést eredményezett, mint maga a tüszőrepedésért felelős hormon, az LH. Feltehetően az LH hatására oxidatív szabad gyökök képződnek, melyek a tüszőrepedés jelátvivő rendszerének tagjai. Úgy tűnik, a tüszőrepedésben hasonló mechanizmusok vesznek részt, mint a gyulladásos folyamatokban. A gyulladásos mechanizmusokat befolyásoló egyes anyagok ezért befolyásolják a peteérést is. A professzor szerint körültekintőbben kellene bánni ezekkel az anyagokkal.

Istockphoto
Istockphoto


Új távlatok a fogamzásgátlás terén

Denkel és kutatócsapata a termékenységi kérdésekre koncentrált - korábbi eredményei már hozzásegítettek kismamákat teherbeeséshez. Úgy tűnik azonban, hogy egy új, biztonságosabb fogamzásgátlási módszer számára is megnyithatja az utat a felfedezés.

"Érdekes módon az eredmények segíthetnek a meddőség kezelése során, de egy új, alternatív út is megnyílhat a jelenlegi hormonális fogamzásgátló módszerek helyett" - nyilatkozta a kutató. Denkel és munkacsoportja a jövőben az antioxidánsok hatásainak pontos lépéseit szeretné azonosítani egerekben. Ugyanakkor további adatokat szeretnének gyűjteni emberekben is az antioxidánsok alkalmazása és a meddőség közötti kapcsolat igazolására.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Óránként hárman halnak meg a gyilkos kór miatt!http://www.life.hu/anyaskodj/20110125-18-percenkent-meghal-valaki-mehnyakrakban-pedig-megelozheto-a-betegseg.htmlHatalmas! 7,21 kilós súllyal és 67 centivel született az óriásbébihttp://www.life.hu/anyaskodj/20110121-oriasbebi-szuletett-habarovszkban.htmlSzódabikarbónával befolyásolhatod a baba nemét! - A genetikus állítjahttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110121-modszerek-a-baba-nemenek-befolyasolasara.htmlAlacsonyabb IQ-t eredményez a fogyókúrahttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110121-karositja-a-magzat-agyat-a-dieta-a-terhesseg-korai-szakaszaban.htmlHihetetlen! Kifejlett fogakkal született egy kisfiú - fotó!http://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110115-kifejlett-fogakkal-szuletett-egy-kisfiu.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.