Amikor tátott szájjá változik a vécé - A kicsik leggyakoribb félelmei

magány elszakadás félelem gyermekkor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon a félelem velünk született érzés, esetleg éppen mi, a szülők, a felnőttek ültetjük el a félelmet a gyerekek lelkében? Utánajártunk a kérdésnek, és egyben feltérképeztük a leggyakoribb okokat is, melyek félelmet váltanak ki gyermekkorban.

Félelem a magánytól

Gazdag Enikő pszichológus szerint a félelem megjelenése a gyermekek személyiségfejlődésének természetes része. A legelső félelem, amellyel találkozik a kicsi, az úgynevezett szeparációs félelem, vagyis az anyától való elszigetelődés, eltávolodás félelme - amely azonban természetes. Ha mindezt kiterjesztjük az emberi törzsfejlődés során szerzett és magunkkal hozott közös tapasztalatokra, akkor ez a félelem nagy valószínűség szerint megegyezik a közösségtől való elszigetelődés miatti félelemmel, a magunkra hagyottság érzésével, a magánnyal, amely őseinknél egyenlő volt a halállal, hiszen egy magányos egyed nem volt képes megküzdeni a környezeti feltételekkel.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


A gyermek számára az anya léte biztosítja az életben maradás lehetőségét. Ő az a személy, aki azonnal válaszol a kicsi minden felmerülő igényére: aki enni ad neki, aki szárazon, melegen tartja, aki az első és meghatározó társ a magány elűzésében. Az első félelem tehát ehhez kapcsolódik: a kicsi attól fél, hogy elveszíti édesanyját, vagyis a szükségleteiért felelős személy elérhetetlenné válik számára.

Amikor sziszegve támad a zuhany

A kicsik nem csak az anyától való elszakadás miatt éreznek félelmet, hiszen, ahogy fejlődnek és elindulnak a világ felfedezésére, amely először a gyerekszoba, a fürdő és konyha területére terjed, úgy találkoznak számukra ismeretlen jelenségekkel. Az ismeretlen persze nem feltétlenül kelt bennük félelmet, csak akkor, ha mindehhez kellemetlen élmények társulnak. Ilyen lehet egy erős hang is, esetleg egy hatalmas méret, de a tudatalattit beindíthatja egy furcsa, sok színből álló, bonyolult függönyminta is.

A Ti gyereketek mitől fél?



élmények




thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


A tárgyaktól való mérhetetlen rettegés hátterében az is állhat, hogy, bár a gyerekek sok formát felismernek és azonosítanak, a méretekkel nincsenek tökéletesen tisztában, és egyszerűen nem tudják, hogy például egy számukra félelmetes nyílás méreténél fogva sem jelenthet valós veszélyt.

Félelem a sötéttől

A sötétségtől való félelem is gyakori. Ennek nagy valószínűséggel tudatalatti tényezői is vannak, ám az biztos, hogy a sötétségtől és az árnyaktól való félelem jelentős részéért a gyerekek felé közvetített képek, vagyis a televízió és a mesefilmek a felelősek.
Szakértőnk úgy látja, hogy az óvodáskor jellemzője a valóság és a képzelet keveredése, ezért is játszik fontos szerepet a három-ötévesek életében a mese és a mesefilmek. A félelmetes mesék nézése azonban elősegítheti a szorongásuk növekedését, és ennek oka, hogy nehezen tudják a látszatot a valóságtól megkülönböztetni.

A legjobb dada kerestetik! Kövesd a LifeNetwork műsorán, hogy ki lesz a nyerő!









thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


Tanácsra van szükséged? Fordulj szakértőnkhöz, Deliága Éva pszichológushoz!


Mit tehet a szülő?

szülő


félelem

LIFE MAGAZIN: Stresszel a gyerek

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=fRrMC0OBBq2y1amn
10 elképesztően furcsa fóbiahttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101002-10-hihetetlen-fobia.htmlBizarr gyerekkönyvek, amit jobb, ha nem veszünkhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110304-bizarr-gyerekkonyvek-amit-soha-ne-vegyel-meg.html10 szörnyű játék, amit inkább ne vegyél a gyerekednek!http://www.life.hu/anyaskodj/20110215-10-szornyu-jatek-amit-inkabb-ne-vegyel-a-gyerekednek.htmlSzobatisztaság két hét alatt - Így neveld a gyereket!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110210-szobatisztasagra-neveles-a-bilitol-a-veceig.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.