A világ legnépszerűbb játéka - A mai napig megosztja a közvéleményt

vita Barbie baba játék történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyártották már ázsiai és afrikai nők mintájára, szőke és barna hajjal, görkorival, walkmannel, árulták már miniszoknyában, estélyiben és csíkos ruhában is - népszerűsége minden esetben hatalmas volt. A Barbie baba, mely történelmet írt, március 9-én ünnepli 52. születésnapját. 

Bild Lilli diadalmenete

A Barbie baba ötlete a Mattel cég alapítójának felesége, Ruth Handler fejéből pattant ki az 1950-es évek elején, miközben lányát figyelte, ahogy az papírmasé babákat öltöztetett felnőtt ruhákba. Az amerikai üzletasszony ötlete, mely szerint szükség lenne egy felnőttet ábrázoló baba elkészítésére, korszakalkotó volt, addig ugyanis a babák kizárólag gyermekeket ábrázoltak - ám a játékgyáros férjet nem hengerelte le. 1952-ben aztán a család Európába utazott, ahol útjukba került a Bild Lilli, mely kísértetiesen hasonlított arra a babára, amelyet Ruth is elképzelt. Azonnal vásárolt belőle, és az Egyesült Államokba való hazaérkezését követően rögvest felkereste a Mattel gyárat.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Képregényhős volt

Lilli baba először képregényhős volt, akit Reinhard Beuthin rajzolt a Die Bild-Zeitung számára. A céltudatos, határozott karakterből 1955-ben született baba Németországban, amely 1964-ig volt forgalomban -
pontosan addig, amíg az amerikai Mattel cég fel nem vásárolta a jogokat, és meg nem szüntette a gyártását.

Egy korszak születése

Ruth kitartásának, és a Mattel designerének köszönhetően hamarosan megszületett minden idők egyik legnépszerűbb játéka, a Barbie, mely a nevét Ruth Handler lánya, Barbara után kapta. Az új játék a New Yorkban rendezett Amerikai Nemzetközi Játékvásáron debütált 1959. március 9-én, mely nap a Barbie baba születésnapjaként vonult be a történelembe.

Az első babák, melyeket Japánban gyártottak le, fekete-fehér, zebracsíkos dresszt hordtak - a ruhákat kezdetben a Mattel divattervezője, Charlotte Johnson kreálta -, szőke és barna hajjal voltak kaphatóak, melyet lófarokba fogtak. Megjelenésüket tekintve a tervezők elképzelése az volt, hogy a valódi nők testalkatát idézzék, és emellett az elképzelés mellett akkor is kitartottak, amikor felmérés is igazolta, hogy a szülők egy része sokallja a baba melleinek méretét - tény ugyan, hogy a baba több változáson is átesett az évek során, ezek közül a legjelentősebb az volt, amikor 1971-ben átfestették a szemét úgy, hogy előre nézzen, ne oldalra.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ken, Christie és a gyerekek

A Barbie telitalálat volt. Világszerte keresett árucikk lett, olyannyira, hogy egyszer a Mattel azt nyilatkozta, a világon minden másodpercben három újabb baba talál gazdára. Az önmagában is ikonná vált baba mellé társat is kreáltak, Ken Carsont, ő 1961-ben született. Őt követte többek között a spanyol származású Teresa, a fekete bőrű Christie, és párja, Steven, valamint az ázsiai Marina. Barbie-nak családot is készítettek: a tagok közé tartozott a tinikorú Skipper, az ikertestvér Stacy és Todd, továbbá a kis Shelly.

Barbie az évek során számtalan öltözékben és szerepben került forgalomba. Az eredetileg stewardess baba volt már asztronauta, rallyversenyző és orvos is - a tervezők ezekkel a szerepvállalásokkal akarták megmutatni a nők sokszínűségét. Népszerűség minden esetben hatalmas volt, és az ma is - jól bizonyítja ezt, hogy már készült róla mesefilm és animációs film, sőt videojáték is.

Kritikák

A Barbie babát számtalanszor kritizálták már - legtöbbet azért, mert sokak szerint irreálisan karcsú testalkata eltorzíthatja a nők önképét, és anorexiára hajlamosíthat.

Bizarr gyerekkönyvek, amit jobb, ha nem veszünkhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110304-bizarr-gyerekkonyvek-amit-soha-ne-vegyel-meg.htmlSzirénával, DVD-lejátszóval, GPS-szel ellátott babakocsit kapott egy brit kisfiúhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110224-szirenaval-dvdlejatszoval-gpsszel-ellatott-babakocsit-kapott-egy-brit-kisfiu.html32 000 dolláros bulit kapott a 6. szülinapjárahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110223-a-vilag-legelkenyeztetettebb-kislanya-grace-aki-32000-dollaros-bulit-kapott.htmlAlekosz számítógépes játék főszereplője letthttp://www.life.hu/anyaskodj/20110218-alekosz-szamitogepes-jatek-foszereploje-lett.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.