lelki betegség nevelés nevelési módszer trauma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon tényleg csak a verés az, ami bizonyítottan rossz hatással van hosszú távon a gyerekek fejlődésére? Nem. Vannak más nevelési hibák is, amelyekkel úgy okozunk traumát a gyereknek, hogy talán nem is tudunk róla - és amelyekkel akár egész felnőttkori életét meghatározhatjuk.

Korábban azt tartották, a verésnek csak azok a formái vannak rossz hatással a gyermekekre, amelyeknél a fenyítés fizikai fájdalommal jár.
Ma már több követéses vizsgálat tér ki arra, hogy a jelképes "fenekelés" is képes maradandó károsodásokat okozni, ha az rendszeres. Tanulási nehézségeket, szorongásra, depresszióra való fokozott hajlamot figyeltek meg ezekben az esetekben. Ám a verésen kívül létezik még számos nevelési hiba és szülői attitűd, amely hosszú távon kimutatható lelki károsodásokat okozhat, és amelyről a szülők nem is gondolnák, hogy károsak.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



Eltávolodás, hiányos kapcsolattartás

Ha a szülő és a gyerek közötti kötődés alapvető szükséglete sérül, ha a szülő keveset van a gyerekkel, elhagyja, vagy akár önhibáján kívül elszakad tőle, esetleg túl korán lép hátra - vagy túl nagyot lép - azzal a szándékkal, hogy önállóságra nevelje a gyereket, akkor azzal azt érheti el, hogy a gyermek felnőttkorban nehezen fog mély kapcsolatokat kialakítani attól való félelmében, hogy az, akit ő szeret, szerethet, úgyis el fogja hagyni.

A kötődés hiánya miatti traumát átélt gyerekek felnőttkorukban gyakran az egyik romboló kapcsolatból rohannak a másikba, rossz mintákat követnek, amelyek miatt nem képesek valódi kötődést kialakítani. Sőt, ma már azt is tudjuk, hogy ezek a gyerekek nehezebben birkóznak meg a stresszel is.


Túlzott féltés, támogatás, törődés

káros
önállóság hiányá
önálló



thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



Az ilyen környezetben élő gyermekekre felnőttként jellemző a gyámoltalanság, nagyfokú függés a szülőktől - lásd "anyuka kedvence" jelenség -, illetve párkapcsolataikban nehezen tartják be a határokat: előfordulhat, hogy sokszor párjukra akaszkodnak és hagyatkoznak, akiben egyfajta pótlékot keresnek, valakit, aki mellett nem kell önállónak lenni. Az önállóság hiánya szintén gátolhatja az egyént az egészséges kapcsolatok kialakításában, és megnehezíti beilleszkedését a társadalomba.

Kérdésed van a témát illetően, vagy más téren vagy tanácstalan? Kérdezd szakértőnket, Deliága Éva pszichológust!


Túlzott engedékenység, a kelleténél nagyobb szabadság

nevelésnevelés


thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Czető Zsanet, Magyarország első szuperdadájaszerint az sem jó, ha a szülő állandóan gátat szab a gyereknek. Érthető, hogy meg akarjuk óvni az eséstől, ezért nem nézzük jó szemmel, ha lejtőn lefelé biciklizve nem lassít, de ha nem hagyjuk a gyereknek, hogy saját maga tapasztalja meg ennek következményét, akkor nem fogja tudni, miért nem ajánljuk neki. Ahogy az is előfordulhat, hogy később nem mer majd kísérletezni, és nem meri próbálgatni a határokat.


Túlzott elvárások

teljesítménykényszerfeltétel

megszégyenítés

A cikkben említett hibák, rossz attitűdök akkor jelentenek valós veszélyt, ha jelenlétük folyamatos. Általánosan elfogadott nézet, hogy egy-egy alkalom nem okoz maradandó sérülést, de ha tartósan fennáll valamelyik állapot, számolnunk kell a téves viselkedésformák kialakulásának lehetőségével.



Hasznos tanfolyamok kismamáknak - Mielőtt jön a babahttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110325-hasznos-tanfolyamok-kismamaknak-mielott-jon-a-baba.htmlLáthatatlan barátok: sokat árulnak el a gyerekrőlhttp://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110322-lathatatlan-baratok-sokat-arulnak-el-a-gyerekrol.htmlA facér szülőké a jövő - A statisztikák szerinthttp://www.life.hu/anyaskodj/20110318-a-facer-szuloke-a-jovo-a-statisztikak-szerint.htmlKényszerzubbonyt és bilincset adtak a gyerekre, hogy elaludjonhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110316-kenyszerzubbonyt-es-bilincset-adtak-a-gyerekre-hogy-elaludjon.htmlSzex és a gyerek - Mi tartozik rá és mi nem?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110316-szex-es-a-gyerek-mi-tartozik-ra-es-mi.htmlMiért jó, ha a gyerek kevesebbet tanul?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110311-tankotelezettseg-korhataranak-csokkentese-pro-es-kontra.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.