személyiség mese pszichológia nevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mese a gyermeki személyiségfejlődés elősegítésének egyik legfontosabb eszköze. A bontakozó fantáziának, az önkifejezés képességének kulcsa, valamint az egyik legvarázslatosabb út a világ megismerése felé. A mesék megválasztásának módja éppen ezért nagyon fontos, főleg akkor, ha a mese nemcsak akusztikusan, de vizuálisan is hat a gyermekre.

Manapság az erőszak győz

A szakemberek egy része azt állítja, a mai mesék nemcsak más üzenetet hordoznak, mint a korábbiak, de erőszakosabbak is. Főleg az ázsiai rajzfilmeknél érhető tetten az öncélú öldöklés képi megjelenítése és a teljesen értelmetlen szadista képsorok - tengernyi vér, leszakadó végtagok, kiomló belső szervek - beépítése a mesébe. Elsősorban tehát nem az agresszióval van baj, állítják a pszichológusok, hiszen az erőszak hozzátartozik az emberi élethez, és annak mese formájában való felbukkanása segít a jelenséget elhelyezni a gyermeki világban. Más megközelítések szerint ráadásul a klasszikus mesék sem nélkülözik az erőszakos jeleneteket, ott is levágják - lekardozzák -, megeszik, megégetik, elveszejtik az áldozatot. Vagy legalábbis a gonosz mindezt megpróbálja elkövetni.

www.fanpop.com
www.fanpop.com

A világos és teljesen kézzelfogható különbség a meseszövésben érhető utol: a klasszikus mesékben a rettenetes feszültségnek van feloldása, hiszen a jó az esetek szinte 100 százalékában győz. És ez roppant fontos erkölcsi tanulság egy gyermek számára, miközben a jó győzedelmeskedése után képesek oldódni az izgalmak során keletkezett görcsök. Van azonban más szempont is, amely mellett érdemes végiggondolni, hogy milyen mese kerül a kicsi elé - leginkább film formájában, amelyet ugye manapság jobban preferálnak a gyerekek.


Frakk vagy Donald kacsa

mese
FrakkSüsü a sárkányKukori és Kotkoda
meseKisvakond

www.hirado.hu
www.hirado.hu

Az említett mesékkel versengenek a Disney-produkciók, amelyek esetében érdemes megfontolni a választást. A Disney-mesék egy része ugyanis klasszikus meséket dolgoz fel ragyogó technikával, izgalmas színekkel - és tehetségesen. Úgy, hogy az eredeti történet szinte mit sem veszít varázsából. Ugyanakkor vannak más típusú Disney-produkciók is. Azok, amelyek színesen pörgősek, vagyis garantáltan a képernyő elé kötik a kicsiket, csakhogy mondanivalójuk, tanulságuk nincs. Olyan, mint egy szöveg nélküli, nagy sebességgel átlapozható leporelló. Időrabló és felejthető.

A pszichológus véleménye

Gazdag Enikő pszichológus szerint szülőként a cikkben is szereplő kritériumokat mindenképpen számításba kell venni, emellett fontos, hogy az adott mese a maga történetével képes legyen a gyerek vágyait, félelmeit, szorongásait megjeleníteni, és akár még oldani is.
A mese használata a terápiában még felnőtteknél is gyógyító erővel bír, gyerekeknél óvodáskorban keveredik még a valóság és a képzelet, ezért is fontos számukra a mese, amellyel képesek problémáikat megélni, kifejezni, és ezt a gyerekekkel való konzultációkban is előszeretettel használják pszichológusok.

Így válasszunk mesét!

Természetesen nem lehet egyértelműen letenni a voksot sem a magyar, sem pedig az amerikai, külföldi mesék mellé - hiszen a Mézga család történetei éppúgy ajánlhatóak a kicsiknek, mint a Disney bájos Hófehérkéje, de azért akad néhány szempont, amely segíthet a választásban.

www.fanpop.com
www.fanpop.com

Elsőként lényeges a képsorok mellett a nyelv. A gazdag szóhasználat, a fordulatos mondatalkotás és a nyelvi humor jelenléte a mesében mind a gyermek fejlődését segíti. A következő szempont a történet, a meseszövés: legyen fordulatos, de nem feltétlenül fontos, hogy kerek egész epizódok következzenek egymás után. Folyhat lazán is az a mese, hiszen a következő részig a gyermek fantáziája majd meglódul és kitölti a hiányt. A meseválasztásnál kerüljük azokat, amelyekben öncélú vérengzés van, tehát csak a látvány kedvéért megrajzolt halál. A durva szavakat tartalmazó mesék is kerülendők. Emellett fontos a zene is: sokszor éppen a zenei aláfestés rémíti meg a gyermeket.

A saját mese is hatásos

A mesét mi magunk, szülők is kitalálhatjuk, megírhatjuk együtt a gyerekkel, akár még egy közös mesénk is lehet, amibe az kerül bele, ami jelentőséggel bír a gyerek számára. Hasznos lehet még az ovisokkal a bábozás, és a rajzolás, ezek a kreatív technikák szintén lehetővé teszik a gyerek számára a problémái kifejeződését.

A mese kiválasztása megfelelő korosztály szerint történjen: egészen más jellegű mesét tud helyesen értelmezni egy három-, mint egy hatéves. A kicsi még képtelen elvonatkoztatni, a mese és a valóság összeolvad, és félelmetes káoszt eredményezhet - így még egy ártalmatlannak tűnő Hamupipőke is horrorrá válhat egy kisóvodás számára. Ezen túl jó, ha a mesében világosan megkülönböztethető ellentét fedezhető fel, például szimbólumok jóra és rosszra. Legyen benne tanulság: hogy "érdemes" jónak lenni, hogy a bátorság, a hűség, az önfeláldozás, a kedvesség, a segítőkészség erény, továbbá feloldozás. Ha a rossz elnyeri büntetését, a büntetés legyen emberséges, előremutató, megbocsátó, vagyis a győzedelmeskedő főhős legyen nagylelkű.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.