Egyetlen szó, amivel szorongóvá teszed a gyereked - Te is kimondod?

személyiség fenyegetőzés viselkedés gyereknevelés hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alig húsz évvel ezelőtt még természetes volt, hogy a szófogadatlan gyereket valamilyen rémalak megjelenésével vették rá a helyes viselkedésre. A mumus, a zsákos ember és társaik a mindennapos nevelés eszközei voltak, ám ma sem nélkülözik a szülők a fenyegetéseket, ha a gyerek neveléséről van szó. Felmerül azonban a kérdés: valóban szükség van ilyen jellegű fegyverekre a gyerekek neveléséhez, vagy csak ártunk vele?

Thinkstock
Thinkstock

Összekeveredik a valós a képzelttel

Nagyszüleink és talán szüleink sem hiszik el, hogy a mesékből vagy a babonákból átcsempészett rémek sok felnőtt életében a mai napig elevenen élnek. Persze egy harmincéves férfi nagy valószínűséggel nem fog körmöt rágni, ha át kell haladnia egy sötét szobán, ahogy a felnőtt korú lány sem hiszi már el, hogy a kéményben a vérszomjas "Szélanyó" fütyül. A szörnyekkel való fenyegetés, a kiszolgáltatottság megélése ennek ellenére hatással lehet a személyiség alakulására.

Nem tudod, hogy kezeld a gyereket? Kérj tanácsot Regős Judittól!








Thinkstock
Thinkstock

Kitty, 35 éves, fogász

Felvilágosult, okos szüleim voltak, akiknek eszük ágában sem volt fenyegetni minket, de a nagyapám előszeretettel emlegette "Bakurászt", aki valami ördögféle volt a képzeletemben - hatalmas fogakkal, meg nagy vörös szemmel látom még mindig magam előtt, ha eszembe jut. Két bátyám volt, akiket azzal fenyegetett, hogy elviszi őket a Bakurász, ha nem fogadnak szót neki. Nos, ők sűrűn jártak tilosban, így sűrűn került szóba az ördögszerű lény... Ma már nem félek tőle, de az a baj, hogyha a nagyapámra gondolok, abban a pillanatban beugrik a Bakurász is. Két kislányom van, de eszembe sem jut ilyennel fenyegetni őket.

A bizalom miatt veszélyes

A szülőbe vetett bizalom már az élet első néhány hónapjában kialakul, ebbe a bizalommal teli állapotba és kapcsolatba pedig egyszerűen nem fér be a fenyegetés. Ha mégis bekúszik, az bizony okozhat törést egy gyermek számára. Elég azzal ijesztgetni a gyereket, hogy elhagyjuk - miközben ő addig biztos volt benne, hogy ezt nem tennénk -, az pedig még rosszabb, ha az anya a saját halálával riogatja a gyereket, azzal, hogy megáll a szíve, ha nem fogad szót, vagy anyának szétrobban a feje a kiabálástól, de a sírba viszel kifejezés is árthat tudatalatt a gyereknek. Ezek feldolgozhatatlan bűntudatot keltenek a gyerekekben, amelyet későbbi emberi kapcsolataikba is magukkal cipelnek, sokszor ok nélkül is magukat hibáztatva párjuk egészségügyi problémái miatt.

István, 41 éves

Nekem nem a szörnyek jutottak, hanem a magánnyal való fenyegetés. A nagymamám volt az, aki azt mondta sokszor, hogy ha letaposom a virágait, akkor intézetbe küld. Fogalmam sem volt, mi az az intézet, de valami nagyon félelmetes helynek gondoltam, ahol majd éheznem kell, vagy nem lesz mit innom, illetve ahol egyedül kell lennem. Hogy miért hittem el? Mert elhittem... Nem is tudom, hiszen voltak szüleim is, akikről tudtam, hogy soha nem engednék, hogy elvigyenek tőlük. De ha egy felnőtt ember ilyet mond, azt a gyerek elhiszi. Egyszer ráadásul batyut kötöttek a hátamra, hogy akkor most el kell menjek. Emlékszem, álltam ott megkövülten, kétségbeesetten, hogy akkor most merre induljak. A félelem maradt meg a mai napig, és ahogy ott állok - amíg meg nem könyörültek rajtam.

Thinkstock
Thinkstock

Ne kössük büntetéshez vagy jutalomhoz!

Szakértőnk szerint mind a fenyegetőzés, mind a jutalommal kapcsolatos ígérgetés káros lehet. A valódi erkölcsi értékek, illetve a jutalomtól független, belső határok kialakulását ez a módszer nem szolgálja. Az érzelmi zsarolás - a nem vigyázok rád, nem szeretlek, eladlak, odaadlak másnak - kifejezetten rémisztő a kicsi számára, és egy jó adag, talán soha le nem győzhető félelmet kelt benne, miközben azt tanulja meg, hogy szülei szeretete nem magától értendő, azért dolgozni kell, és ezt a nehéz terhet fogja felnőtt életébe is magával cipelni. Sokszor a szélsőséges megfelelni vágyás mögött a "magány, a magára hagyottság rémével" való egykori nevelési módszer rejtőzik.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Így lehet egy életre tönkretenni a gyereket - Egy rajz eléghttp://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110428-igy-lehet-egy-eletre-tonkretenni-a-gyereket-egy-rajz.htmlMegzavarják a gyerekek fejlődését a technikai vívmányokhttp://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110426-megzavarjak-a-gyerekek-fejlodeset-a-technikai-vivmanyok.htmlEzért nem alszik a gyerek! - 5 meglepő hiba lefekvés előtthttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110414-ezert-nem-alszik-a-gyerek-5-meglepo-hiba-lefekves.htmlÍgy lehetsz tökéletes édesanya! - 5 hasznos könyv kismamáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110413-igy-lehetsz-tokeletes-edesanya-5-hasznos-konyv-kismamaknak.html5 apró, de intő jel, hogy kiközösítik a gyereket a sulibanhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110412-5-apro-de-into-jel-hogy-kikozositik-a-gyereket-a.htmlFrakk kontra Disney: mit nézzen a gyerek?http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110412-frank-kontra-disney-mit-nezzen-a-gyerek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.