Libaaprólék-leves gyömbéres tepertőgombócokkal

leves libaaprólék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
 A liba nemes részei isteniek megsütve, de ne feledkezzünk meg az olcsóbban beszerezhető aprólékról sem, amelyből kiváló és tartalmas leves készíthető.

Hozzávalók:

1 kg libaaprólék,
15 dkg sárgarépa,
15 dkg fehérrépa,
5 dkg zeller,
10 dkg vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma, 10 dkg libatepertő, 1 tojás, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 5 dkg zsemlemorzsa, 1/2 csomó metélőhagyma, gyömbér, egész bors, só.

Elkészítés:

A libaaprólékot, szárnyat, hátrészt, nyakat, zúzát megtisztítjuk és jól megmossuk. A zsíros részeket, különösen a hát- és a farrésznél eltávolítjuk, kisebb darabokra vágjuk, majd az így kapott hájat tepertőnek kisütjük. Az aprólékot 1,5 liter hideg vízbe feltesszük főni, amikor felforrt, lehabozzuk, majd nem erős tűzön gyöngyöző főzéssel kb. 40-50 percet főzzük. Hasábokra vágott sárgarépával, fehérrépával, zellerrel bezöldségezzük, hozzáadjuk a félbe vágott vöröshagymát, és a fokhagymát. Sóval, egész borssal fűszerezzük és az anyagok puhulásáig főzzük. Az előzőekben elkészített libatepertőből lehetőleg minél több zsírt kipréselünk, majd a tepertőt ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott zöldpetrezselymet. Sóval, reszelt gyömbérrel fűszerezzük, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy vizes kézzel könnyen apró gombóckákat formázhassunk belőle. Az elkészített levesbe a gombócokat belefőzzük és levesestálba azonnal tálaljuk. A kitálalt leves tetejét apróra vágott metélőhagymával megszórjuk. Egy adag: 2020 kJ/480 kcal


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.