9 dolog, amit az anyák szívesen mondanának a mostoháknak

édesanya válás mostoha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha egy nő elvált, gyermekes férfihoz megy feleségül, rendszerint tisztában van vele, hogy a férfi mellé a gyerekeket is megkapja. Azzal azonban ritkán számolnak, hogy a férjjel és a gyerekekkel együtt a gyerekek édesanyja is a családhoz tartozik majd.

"Ne mondj rosszat rám és én sem mondok rosszat rád"
Ha a gyermekek előtt kígyót-békát mondunk egymásra, azzal leginkább a kicsiknek ártunk, mivel úgy érzik majd, két tűz közé kerültek. Ha nem is bírjuk egymást, ennek ne a gyermekek előtt adjunk hangot!

iStockPhoto
iStockPhoto

"Ne hasonlítsd a gyerekemet a tiédhez"
Mindenki úgy gondolja, a saját gyereke a legjobb és a legszebb, de a mostohának nem szabad előnyben részesítenie a saját gyerekét és kimutatnia azt. Ez az édesapával való kapcsolatot is károsíthatja és romba döntheti a gyerek önbecsülését.


"Tartsd be a megállapodásokat"
Bár néha indokolt lehet a büntetés, de a mostohának tartania kell magát azokhoz az elvekhez, amelyeket az anya és az apa lefektetett a neveléssel kapcsolatban. A gyermekre kezet emelni azonban soha nem szabad.


"Örülök, hogy te is határokat szabsz nekik"
Sok gyermek megpróbálja kijátszani egymás ellen édesanyaját és mostoháját, ezt azonban nem szabad engedni. Fegyelmezésre szükség van, de a mostoháknak ekkor is szem előtt kell tartaniuk a vér szerinti szülők nevelési elveit.


"Ne kényeztesd el a gyermekeimet"
A mostoháknak nem ajánlatos mindent megvenni és megengedni a gyermeknek, amit az édesanya nem tett meg, mert úgy tűnhet, meg szeretné vásárolni a kicsi ragaszkodását. A legjobb, ha az édesanya és a mostoha előre megbeszéli a nagyobb dolgok ajándékozását.


"Anyák napja az enyém"
Bár a gyerekek nagyon szerethetik a mostohájukat is, a legjobb, ha anyák napját édesanyjukkal töltik.

iStockPhoto
iStockPhoto

"Nem vagyok zsugori"
Ha az édesanya arra kéri elvált férjét, hogy szálljon be a gyermek fogszabályzójának költségeibe vagy az új focifelszerelés árába, jogosan várja el, hogy az apa támogassa a gyermekeit, hiszen a bíróság is így rendelte el.


"Ne a gyerek előtt!"
Hiába nagy a szerelem, a mostoha és az édesapa ne nyalja-falja egymást a gyerekek előtt. Ezzel sok kínos kérdés és kellemetlenség elkerülhető.


"Nem kell levegőnek nézned"
Sok mostoha megpróbálja elkerülni a volt feleséget és nem is beszél vele. Néhány udvarias szó azonban jobb megoldás, mintha egyszerűen csak átadjuk a telefonkagylót a gyereknek. Nem kell feltétlenül barátnőkké válni, de udvariasak lehetünk egymással.

Life Magazin: Nők ezer szerepben

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=wJ0AoxTjGzR7YZ5C



Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.