Most már biztos! A gyereknyafogás a világ legidegesítőbb hangja

gyereknyafogás idegeskedés hang
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A felnőttek számára a gyereknyafogás a legirritálóbb hang, derült ki a legújabb kutatásból.

Tipp! Vicces fotók, jógázó kisállatok! Nézd meg képgalériánkat!




Thinkstock
Thinkstock

Meglepő módon az önkéntesek sokkal több hibát vétettek, miközben a gyerekek nyafogását hallgatták. "Aki gyereknyafogást vagy hisztit hall, alapvetően kevesebb munkát képes elvégezni, és több hibát is vét" - magyarázta a kutatás vezetője, Rosemarie Sokol Chang. A tanulmányból az is kiderült, hogy az eredményeket az sem befolyásolta, hogy férfiak vagy nők voltak-e a tesztalanyok, illetve az sem, hogy van-e gyerekük vagy nincs.
Chang professzor szerint ezek az eredmények evolúciós okokra vezethetők vissza. A gyereksírás, illetve a nyafogás ugyanis a szülőt cselekvésre ösztönzi, mivel ezek a hangok többnyire valamilyen veszélyhelyzetre utalnak. Pontosan úgy, mint egy tűzoltóautó szirénájának a hangja, ami mellett senki sem ülne szívesen, ugyanakkor ez az idegesítő hang az, ami cselekvésre ösztönöz azzal, hogy felkelti a figyelmet.

A következő amatőr videón látható hiszti jó példa az idegesítő hangra:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.