higiénia gyerekek Zewa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A higiénia tanulását nem lehet elég korán elkezdeni. Egy gyermek életének első éveiben természetesen "passzívan" éli meg, ahogyan szülei a tisztaságáról gondoskodnak. Ám amint maga is megteszi első lépéseit az önállóság felé, apránként rá kell vezetnünk a megfelelő higiéniai szokásokra. Erre pedig nincs alkalmasabb módszer a játéknál.

Kézmosás, orrfújás, körömvágás, a toalettpapír használata, fürdés, hajmosás, fogápolás. Mindezt nekünk is meg kellett tanulnunk egyszer, és egyáltalán nem biztos, hogy a folyamat egyszerűen, zökkenőmentesen zajlott. Sok gyereknek és szülőnek okozhat problémát a higiéniára nevelés fáradságos időszaka. Ebben óriási segítséget tud nyújtani a bölcsöde és az óvoda, de az alapokat a gyerekeknek otthon kell megkapniuk.

Forrás: Zewa
Forrás: Zewa


Játszva tanulni - a tisztaságot is

A szülők tudják, mi a legjobb a gyermeküknek. Sajnos a kicsik nincsenek mindig ugyanazon az állásponton. Megmosni a fogukat, megenni a zöldségeket, rendet rakni a szobájukban, kifújni az orrukat... mindehhez sokszor némi rábeszélésre is szükség van. Sokkal jobban tesszük, ha ilyenkor a játékot hívjuk segítségül!

Általános érvényű pszichológiai igazság, hogy a gyerekek tanulásának legfontosabb, leghatékonyabb eszköze a játék. Minél inkább belefeledkezik a gyermek a játékba, annál inkább megindulnak benne a tanulást előidéző folyamatok. Nincs ez másképp a személyes higiénia elsajátításában sem. Játékosan, játékokkal körülvéve zajlik már a kisbabák fürdetése is, és ahogy nőnek, úgy kell folytatni mindezt a higiénia további területein is. Számos tevékenységet először játszva érdemes kipróbáltatni, akár már egészen kicsi korban. Például már az első fogak kibújása előtt is a baba kezébe adhatunk egy puha fogkefét, hogy játsszon vele a kádban ülve, amíg a felnőttek fogat mosnak mellette.

Érdemes megkeresni azokat a szépségápolási, higiéniai eszközöket, amelyek színes, játékos csomagolásuk miatt alkalmasak lehetnek a figyelmük lekötésére. Jó segítség lehet például egy mintás, vidám állatfigurákkal díszített dobozos papír zsebkendő vagy csomag, illetve az ilyen toalettpapír is. Így könnyebben megtaníthatjuk őket a rendszeres orrfújásra vagy a toalettpapír használatára, hiszen mindez nem feladat többé, hanem igazi játék. Ráadásul minden gyerek büszke lesz rá, hogy neki is van saját "szépségápolási" eszköze a fürdőszobában!

Maradva az állatmintás zsebkendők példájánál, ahelyett, hogy azt mondanánk, "Gyere ide, fújjuk ki az orrodat!", kipróbálhatjuk ezt, a megfelelő állatot behelyettesítve: "Gyere, kicsim, a pillangó szeretné megcsiklandozni az orrodat."

Vagy megtaníthatjuk a toalett használatát is az állatokról szóló történetekbe szőve. Mesélhetünk például arról, hogyan tanult meg orrmányt fújni a kis elefánt, vagy vécézni a kis zsiráf.

A lényeg, hogy a sajátunkat megmozgatva ne hagyjuk nyugodni a gyerek fantáziáját sem, bármilyen tanulási folyamatról van szó. Így játszva rögzül minden, és örömmel zajlik mindaz, ami egyébként fáradságos feladat volna.

A cikkben szereplő higiéniai tippek gyakorlati alkalmazásához vidám segítséget nyújt a Zewa megújult Kids termékcsaládja. Bemutató, tudnivalók, játékok és nyeremények a Zewa Kids-zel ITT.

Fizetett tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.