Így tanítsd meg az apróságot a pénzzel való bánásmódra!

vásárlás tanítás pénz gyerekek nevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyerekek pénzügyi kultúrájának formálását nem lehet elég korán kezdeni, és nem is könnyű dolog. Egy kis odafigyeléssel és tudatossággal azonban nem lehetetlen.

Beszéljetek otthon a pénzről!

Sok kisgyerek csak annyit tud a pénzügyekről, hogy apa és anya dolgozni meg bevásárolni jár, és otthon mindig van minden, amire szükség van. Ha nem vonod be őt a családi költségvetésbe, senki sem fogja. Ez persze nem azt jelenti, hogy terheket tegyél a kicsi vállára, és nyilván vannak dolgok, amiket csak a felnőttek értenek teljesen, de ettől még a család leülhet, és rendszeresen - közösen - megbeszélheti például a bevételek és kiadások alakulását.

Tudtad, hogy 10 000 forintot spórolhatsz, ha elfelejted a sárga csekket? Részletek itt!





Thinkstock
Thinkstock

Mutasd meg neki a háztartás költségvetését!

A lakásotok nem tartja fenn önmagát, bármilyen alapvetőnek is tűnik. Ha jön egy rezsiszámla, együtt bontsátok fel, nézzétek meg, mennyit kell majd fizetni. Ha már iskolás, kis füzetbe is írhatjátok, hogy abban a hónapban mennyi pénzt költötök a rezsire, és eközben elmagyarázhatod, hogy ezért kell lekapcsolni a szobában például a villanyt, ha nem vagytok odabent. Egyrészt így látja a pici, hogy nem hullik a család ölébe semmi sem ingyen, másrészt értelmet nyer a takarékoskodás a vízzel, árammal, telefonnal. Sőt, a postára is elmehettek együtt a csekkeket feladni, akkor is megbeszélhetitek, hogy anya fizetéséből ennyi meg ennyi most elmegy számlákra, és utána csak ennyi marad.

Ismertesd meg vele a munka és a fizetés értékét!

Sok kisgyereknek teljesen természetes, hogy apu vagy anyu valamit dolgozik a munkahelyén, és mióta nem borítékban kapják a dolgozók a fizetésüket, sokszor nem is látják, hogy a munkáért a szülők mennyi pénzt kapnak. Beszéljétek át, hogy pontosan kinek mi a munkája, és ezért mennyi pénzt kap. Nyilván azt is meg kell a gyerkőccel beszélni, hogy anyu vagy apu fizetésével nem kürtöljük tele az iskolát, az titok, de családi titok, tehát ők is ismerhetik, de másoknak nem feltétlenül kell elmondani.

Jó, ha tudja a gyerek, hogy a pénz nem száll alá az égből, hanem azért a szülei keményen megdolgoznak. Ha már nagyobbacska, és valamit nagyon szeretne megvenni, de túl drága, rábízhatsz valami apróbb munkát, amit el tud végezni, és amiért pénzt kap. Így könnyebben megérti majd, hogy a szülei is dolgoznak a pénzért, akkor is, ha az fárasztó, vagy nincs kedvük hozzá.

Thinkstock
Thinkstock

Mutass példát!

Hiába okítod a gyerekedet a takarékosságra vagy a pénzügyi rendre, ha te széthagyod a számlákat, majd hónap elején látványosan felforgatod értük a lakást, vagy ha nem takarékoskodsz. Ha szétszórt vagy ezügyben, tartsd szem előtt a kicsinek való példamutatást - ez neked is hasznodra válhat. Legyen külön helye a számláknak, iktassátok a befizetett csekkeket, de írhattok háztartási könyvet is, melyben egyik oldalon a bevételek, másik oldalon a kiadások szerepelnek.

Minden hónapban - ha megtehetitek - tegyetek félre némi pénzt egy malacperselybe vagy bármibe, hogy a gyerek láthassa, ahogy sok kicsi végül tényleg sokra megy.

Menjetek együtt vásárolni!

A legtöbb pénz a rezsin kívül a boltokban megy el az élelmiszerre, háztartási cikkekre, vagy ruhára, cipőre. Ezekbe is belevonhatod a csemetét: mielőtt elindultok a boltba, írjatok listát arról, mire van szükségetek, és számoljátok ki, nagyjából ez mennyibe fog kerülni. A boltban segíthet levenni a polcról a vásárolnivalókat, jól megnézve az árukat, és menet közben legalább nagyjából számoljatok, hogy mire lesz elég a pénzetek.

Ha meglát valami színes-szagos, édes csodát a polcon, és mindenáron a kosárba akarja tuszkolni, emlékeztetheted, hogy mennyi forinttal jöttetek el otthonról, és mi minden van a listátokon, amiket feltétlenül meg kell venni, éppen ezért fontos, hogy azt követve vásároljatok. A pénztár után együtt számolhatjátok meg a visszajárót, és az újságokban együtt kereshettek akciós holmikat. Így a bevásárlás közös élmény lesz, amiből ráadásul még tanul is a gyerkőc.

Thinkstock
Thinkstock

Adj teret neki is!

Ha már nagyobb a gyerek, és biztonságos közelségben van a bolt, egy-két dologért egyedül is lemehet. Eldöntheted, hogy csak annyi pénzt adsz neki, amennyibe az adott dolog kerül, vagy rábízol egy nagyobb összeget, amiből viszont pontosan elvárod a visszajárót. Nyilván egy pohár tejfölért ne tízezressel küldd le, de egy kis bizalom nem árthat meg neki. Természetesen, mielőtt elindulna, figyelmeztesd, hogy a pénztárcáját megfelelő helyre tegye, és az utcán ne lobogtassa a bankjegyeket, azonkívül a boltban is figyeljen oda, mennyibe kerül az a pohár tejföl, és pontosan adott-e vissza az eladó.

Ésszel bánjatok a zsebpénzzel!

Egy bizonyos kor után már zsebpénzt is kapnak a gyerekek a család anyagi helyzetétől függően. Nagyon jó lecke ez arra, hogy megtanulja: ha elszórta valami felesleges dologra, akkor abban a hónapban a kedvenc csokijára már nem jut. Nem érdemes túl nagy összegeket adni, amelyekkel szabadon rendelkezhet, mert arról a társai is előbb-utóbb értesülnek, és rávehetik butaságokra is. Érdemes együtt leülnötök megbeszélni, hogy azt a bizonyos összeget ő mire szeretné költeni, és hogyan lehetne vele takarékoskodni.

Mondd el neki, hogy ha a pénzéből minden hónapban félretesz egy kicsit a perselyébe, akkor abból annyi gyűlik össze egy idő után, hogy valami nagyobb dolgot is megvehet. Megmutathatod, hogy te is így csinálod, és elmesélheted, hogy például arra a szép kabátra hány hónapon keresztül tetted félre a pénzt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.