Felejtsd el a laktató reggeliket!

diéta étkezés reggeli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenhol azt olvasni, hogy a reggeli alapvető fontosságú a fogyókúrázóknak és az egészséges életmód híveinek. Mi ezzel nem is vitatkozunk, azt azonban fontos tudnod, miért nem jó, ha túl sokat eszel reggelire!

Thinkstock
Thinkstock

Reggelizzünk bőségesen?

A mondás úgy tartja: reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj annyit, mint egy polgár, és vacsorázz, akár egy koldus. A Nutrition Journal legújabb kutatásai szerint viszont az a fő probléma a laktató reggelivel, hogy a szervezet sokkal több kalóriára vágyik a nap folyamán, ha jól bereggeliztünk, mint ha keveset vagy egyáltalán nem eszünk felkelés után. Timothy S. Harlan, a Tulane-i egyetem egészségügyi igazgatója szerint a tanulmányban leírtak - miszerint nem szabad gazdagon bereggelizni - valóban helytállóak. "A többi kutatással összevetve is sok igazság van a kevés reggeli teóriában. Ha például egy 700 kalóriás étkezéssel indítjuk a napot, az nem jelenti azt, hogy akár ebédre, akár vacsorára kevesebb étellel is beérjük majd" - vallja a szakértő.

Miért fontos a reggeli?

"Azt régóta tudjuk, hogy a vitamindús, tápanyagokban gazdag reggeli alapvető fontosságú a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Hiszen akik kihagyják a reggelit, általában túlsúlyosak, hajlamosak a cukorbetegségre, és magas vérnyomással küzdenek. A rendszeresen reggelizők étrendje viszont sokkal kiegyensúlyozottabb, mert ők nem hagyják ki az étkezéseket, és ritkábban fordul elő, hogy túleszik magukat, illetve a szervezetüket sem éheztetik. Ha utánaszámolunk, akkor megtudhatjuk, hogy azok, akik a nap folyamán először ebédidőben étkeznek, körülbelül 14 órán át éheztetik a szervezetüket. Emiatt lassul a szervezet anyagcseréje, és könnyebben megtartja a test a zsírt. Ráadásul ha farkaséhesek vagyunk, olyan dolgokkal csillapítjuk éhségünket, melyek nem táplálóak, hanem pusztán csak laktatóak" - teszi hozzá Harlan.

Thinkstock
Thinkstock

Mit fogyasszunk reggelire?

Harlan azt is javasolja, hogy a napi táplálékunk 30%-át reggel, 25%-át ebédre, és 40%-át vacsorára fogyasszuk el, ha egészségesek és fittek szeretnénk maradni. A szakértő szerint fontos, hogy reggelink proteinben, rostokban és vitaminokban nagyon gazdag legyen. Íme, néhány tökéletes reggeli a szakértőtől:

- Egy adag aszalt gyümölcsökben és magokban gazdag müzli tejjel, némi gyümölccsel

- Két szelet teljes kiőrlésű kenyér, egy keménytojás és gyümölcs

- Két szelet teljes kiőrlésű kenyér zsírszegény sajttal (mozzarella, feta), almával

- Natúr joghurt vagy kefír puffasztott rizzsel, gyümölccsel

- Rántotta két tojásból zöldségekkel

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.