Többé nem tud elveszni a kutyád! - Egy egyszerű mikrocsip segít

menhely kutya háziállat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutyák mikrocsippel történő megjelölése az egyik leghatékonyabb eszköz az elkóborolt, a gazdája felügyelete nélkül veszélyessé váló állatok azonosítására. Most te is regisztrálhatod a kutyád a Városligetben, hogy megtaláljanak, ha elkóborolna az ebed.

A kutyák mikrocsippel történő megjelölése az egyik leghatékonyabb eszköz az elkóborolt, a gazdája felügyelete nélkül veszélyessé váló állatok azonosítására. Az eljárás egyszerű és néhány másodperc alatt, állatorvos segítségével fájdalommentesen elvégezhető. A csippel ellátott kutya azonosítója - amennyiben regisztrálták - az erre a célra szolgáló készülékkel könnyen leolvasható és a Magyar Állatorvosi Kamara Petvetdata elektronikus nyilvántartásból bármely állatorvos a tulajdonost azonosíthatja.

Regisztráció nélkül nem megy

Magyarországon közel egy éve kötelező a kutyák mikrocsippel való ellátása, de csak a gazdaváltáskor, vagy a kölykök eladásakor. A már tulajdonosoknál lévő kutyák azonosítóval való ellátása nem kötelező. Másik probléma, hogy csupán a mikrocsip beültetése kötelező, annak regisztrációja nem! Ezért fontos feladat az állattartók figyelmét felhívni és őket ösztönözni a mikrocsip önkéntes beültetésére és regisztrációjára is.

Thinkstock
Thinkstock

Március 26-án és április 2-án is lehet regisztrálni

Március 26-án szombaton, a Városligetben az 56-os emlékmű mögötti füves területen hirdetett akciót 10 és 14 óra között a Vigyél Haza Alapítvány a Fővárosi Közterület-felügyelettel közösen, "Csipet a Csapatnak" címen. A kampány során az alapítvány önkéntesei és az őket segítő állatorvosok a helyszínen ingyenesen ellenőrizték a megjelent kutyákban a mikrocsipek meglétét, regisztrációját. Szükség esetén az állatorvos-segítők - mobil eszközök segítségével - a helyszínen regisztrálták a kutyát a rendszerben. Az akció érdekességét növeli, hogy közismert művészek is segítették a rendezvény lebonyolítását: az alapítvánnyal tartott Kovács Patrícia és Demcsák Zsuzsa is. Az Eb Ovo Egyesület és a Népszigeti Kutyaiskola közreműködésével érdekes kutyás bemutatók, gyerekprogramok is várták az érdeklődőket.

Az alapítvány ráadásul az első 50 kutyás jelentkezőnek átvállalta a mikrocsipezés és a regisztráció költségét, amit a Prímavet Kisállat Klinika rendelőjében vehetnek majd igénybe kupon ellenében a szerencsések. Az alapítvány arra kért minden állatbarátot, hogy aki kutyát is visz magával, az oltási könyvet is vigye el, mert a rendezvényen a segítő állatorvosok ellenőrzik a kutyák oltásainak érvényességét, és szükség szerint egészségügyi tanácsokat adnak és elirányítják a tulajdonost az illetékes állatorvoshoz is.

Mindez igaz az áprilisi akcióra is, a nagy érdeklődésre való tekintettel ugyanis a rendezvényt az Eb Ovo Egyesület és a Vigyél Haza Alapítvány április 2-án, a Szabadság Téren, 11 és 14 óra között - hasonló feltételekkel- megismétli! (Itt mikrocsipezésre szóló kuponokat már nem tudnak biztosítani.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.