5 dolog, amit minden kismama megengedhet magának - A babának is jót tesz

kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csodás dolog, amikor egy baba megfogan, és az a várandósság is - utóbbi azonban, bármennyire szép, alaposan megviseli a nő szervezetét. Éppen ezért abban a bizonyos kilenc hónapban a kismama megérdemli az extra kényeztetést - ráadásul a kényeztetésből olyakor a babának is kijuthat.

Kényeztet és hasznos is: masszázs kismamáknak

Havonta legalább egyszer mindenkinek javasolt masszőrhöz mennie, és hagynia, hogy az alaposan átgyúrja a görcsös izmokat, ellazítsa a testet, és nyugalommal árassza el a lelket. A kismamák számára különösen ajánlott a masszázs, természetesen speciális változatban. Ma már országszerte találni masszőröket, akik értenek a kismamák masszírozásához.

Thinkstock
Thinkstock

Ezt ne vond meg magadtól, ha várandós vagy, hiszen a masszázs nem csak kényeztető plusz, hanem lehetőséget ad a - terhesség alatt különösen fontos - tökéletes ellazulásra, megszabadít a kínzó hát- és derékfájástól, enyhíti a fáradtságérzetet, erősíti az izmokat, és ami még lényegesebb: kitisztítja a nyirokrendszert, így szabályozza a hormonháztartást, és méregtelenít is. Egy elégedett, kiegyensúlyozott, nyugodt és egészséges kismamánál pedig nincs jobb.

Barbara, a Nativa nagykövete most várja harmadik gyermekét. Benne is megfogalmazódott a gondolat, hogy a várandóssága alatti hónapokat hogyan töltheti úgy, hogy közben magával is törődik, és kiélvezi az életet. Ha kíváncsi vagy, ő milyen úton indult el, kattints ide!


Természetesség kívül és belül

A helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás fontos, a várandósság alatt azonban még nagyobb hangsúlyt kap. Ha feleslegesen nem szeretnél hízni - a természetes kikerekedésen túl -, a lehető legtöbb vitamint és ásványi anyagot szeretnéd biztosítani a saját és kisbabád számára is, akkor engedd meg magadnak ezekben a hónapokban, hogy több, ökológiailag ellenőrzött, bio élelmiszer kerüljön az asztalra. Ez nem is kerül feltétlenül sokkal többe, csupán egy kis plusz anyagi ráfordítást igényel, no meg odafigyelést. A készételek helyett keress friss, megbízható helyről származó alapanyagokat, amit viszont készen vennél meg, abból válaszd a biót. Magadnak és a babádnak is jót teszel ezzel.

Thinkstock
Thinkstock

A természetesség szerencsére ma már az élet egyre több területén elérhető. Nem kell sokat keresni ahhoz sem, hogy biogazdálkodásból származó alapanyagokból készült ruhákat találj - ráadásul ezek árban szinte egyáltalán nem különböznek a többi darabtól. Törekedj arra, hogy lehetőleg jól szellőző, kényelmes pamut ruhákat viselj, és azokat természetes anyagokkal, mosódióval, öko öblítőszerrel mosd. Minél kevesebb irritáló, allergén anyaggal kerülsz kapcsolatba, annál egészségesebb és nyugodtabb leszel - amiért a pocaklakó is hálás lesz.

Élvezd a szépséged pocakkal is!

A babavárás költséges dolog, de nem jelenti azt, hogy magadtól mindent meg kell vonnod. Pocakkal se hanyagold el a fodrászt, havonta legalább egyszer keresd fel a pedikűrösöd, és rendszeresen járj kozmetikushoz is. A várandósság alatt a nők különösen gyönyörűek, ám hajlamosak megvonni maguktól a fent említett kényeztetéseket. Pedig ezekre ilyenkor nagyon is szükség van, hiszen lássuk be: a terhesség megviseli a testet, annak változásai pedig lelkileg a kismamát. Ha nem engeded, hogy eluralkodjon feletted a hormonháztartásod, sokkal jobban fogod magad érezni a bőrödben, és attól sem fogsz majd tartani, hogy a párod esetleg pocakkal már nem kíván - mert lássuk be, ilyen gondolatok nem egy kismama fejében fordulnak meg.

Ne mondj le kedvenc kozmetikai szereidről sem, ahogy a sminkszereket sem kell eldobnod - egy leheletnyi púder, némi szempillaspirál és egy kis arcpirosító még egyik kismamának sem állt rosszul. Csupán annyit érdemes tenned, hogy kedvenc termékeidet - legalább a várandósság idejére - természetes kozmetikumokkal, sminkszerekkel helyettesíted.

Thinkstock
Thinkstock

A drogériákban olcsón találni olyan natúrkozmetikumokat, melyek jó minőségűek, ám nem tartalmaznak káros adalékanyagokat, amelyek allergiára hajlamosíthatnak. Engedd meg ezeket magadnak, hogy jól érezd magad a bőrödben - és a babád is érezze, hogy boldog a mamája.

(A Rauch Nativa által támogatott cikk.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.