Szentföldi utazás karácsony előtt - Illényi Katica kalauzol

Forrás: Thinkstock -
Szentföld utazás Illényi Katica
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyik legkülönlegesebb ország Izrael, hiszen a bibliai helyszínek nagy része megtalálható a Szentföldön. Illényi Katica hegedűművészt kértük meg, hogy karácsonyhoz közeledve kalauzoljon el bennünket ebben a csodálatos országban.

Illényi Katica természetesen zenélni utazott Izarelbe, ahonnan az interneten keresztül keresték meg a Swing de Gitanes muzsikusai. Megkérdezték, hogy lenne-e kedve velük koncertezni, Katica pedig boldogan mondott igent. A hegedűművész negyedik alkalommal járt a Szentföldön, és bár a háború miatt volt benne egy pici félelem, szerencsére semmilyen atrocitással nem találkozott. A közönség pedig imádta őt.

Forrás: Illényi Katica

Izrael télen-nyáron gyönyörű és kellemes az időjárás az év bármelyik szakában. Közel-Keleten, európai körülmények között érezheti magát az utazó, a kényelem szempontjából minden adott. Kulturális kincsekben is bővelkedik az ország: számtalan bibliai emlék, épület, templom, régészeti kincs és természeti különlegesség várja a turistákat. Katica a Life.hu-nak elmesélte, a Szentföld milyen élményeket tartogatott számára.

Tel-Aviv - történelem a tengerparton

Izrael második legnagyobb városa a Földközi-tenger partján fekszik. Ez a központja Izrael legnagyobb agglomerációjának. A várost eredetileg 1880-ban alapították zsidó bevándorlók a szomszédos történelmi Jaffa olcsó alternatívájaként. Azonban ahogy növekedett, túlnőtte az arabok lakta részt. A két várost 1950-ben egyesítették Tel-Aviv-Yafo városa néven, két évvel Izrael állam megalapítása után. "Tel-Aviv óvárosát mindenképp ajánlanám, melyet Old Jaffának hívnak. Én abban a szerencsében részesültem, hogy Magyarország Tel-Aviv-i nagykövetével, dr. Nagy Andor úrral járhattam be, aki volt szíves felajánlani segítségét mindenben, így egy rövid közös városnézésre is sor került" – emékezett a hegedűművész.

A keresztút 1,5 km-es útvonal, melyen Jézus a kereszttel a Praetoriumtól kiment a Golgotára. "A keresztút lelkiekben megrendít és felemel, egyben elgondolkodtat is. Ott, ahol a három nagy világvallás egy helyről gyökeredzik a hagyományok szerint, ahol a szeretet és béke forrása lehetne a legfontosabb erő és energia, mely valóban megváltja és összetartja a világot, jó látni, hogy a békesség reménye, a szeretetbe vetett hit sok embert vezérel a világ minden részéről ide" – mesélte Katica.

Forrás: Thinkstock

A Holt-tenger egy lefolyástalan tó Izrael és Jordánia területén. Vizében magas a só koncentrációja, ezért a turizmus kedvelt célpontja. Bár a tóba ömlik a Jordán folyó, mégis vízszintje folyamatosan csökken az erős vízkivétel miatt, ezért a tóba egyre kevesebb víz érkezik. "A Holt-tengerhez mindenképp el kell menni, mert olyan helyszínhez még hasonlót sem tud elképzelni európai ember. Már útközben is szokatlan a sziklás kősivatag látványa, furcsa, hogy nincsenek növények, állatok, madarak. Szinte semmiféle élőlényt nem látni azon a környéken, és hihetetlen földöntúli csönd uralkodik mindenütt. Amikor megérkezel a Holt-tenger partjához, azt látod, hogy hatalmas sóhegyek állnak ki a vízből. Csak sziklák, kőhegyek, homok, víz és só, perzselő napsütés és ha bemész a vízbe, akkor nem tudsz elsüllyedni, mert annyi a só a tengerben, hogy fenntartja az embert. A fürdőzés után pedig olyan, mintha lekentek volna valami nagyon finom olajjal. Fantasztikusan jó a bőrnek" – magyarázta Katica, aki december 22-én a Budapesti Kongresszusi Központban készül egy nagyszabású előadással, a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével.

Illényi Katica tippje:

"Sok finomságot ettem Izraelben. 20 éve vegetáriánus vagyok, és nagy örömömre szolgált, hogy rengeteg salátát, friss zöldséget, gyümölcsöt lehet kapni. Minden utcasarkon falafelt, pitát, nyers vagy grillezett zöldségeket, humuszt... Érdekes, hogy a salátákban sokszor van valami kis édes is, például előszeretettel használnak kandírozott diót, mandulát és hasonló magokat. A kedvenc italom a nana tea, azaz mentatea, melyet mindenütt lehet kapni: ez egy forró vízben áztatott zöld növénydarabka, igazán ízletes, és még a nagy meleg ellenére is jólesik."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.