Száműzd a stresszt az életedből örökre!

Forrás: Thinkstock -
idegesség stressz tudatos élet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudatos jelenlét alapú stresszcsökkentés (MBSR) egy nagyon érdekes és hasznos, 8 héten át tartó, napi intenzitással végezhető, tudományosan elismert program – tudj meg róla minél többet!

A program kidolgozása Jon Kabat-Zinn nevéhez fűződik. Az MBSR-t az ő vezetésével hozták létre 1979-ben a Massachusettsi Egyetem Orvosi Központjában. A programot később könyv formájában is megjelentették, hogy minél több ember számára hozzáférhetővé váljon.

Forrás: Thinkstock

Az éber figyelmen alapuló stresszcsökkentést világszerte számos kórházban alkalmazzák olyan emberek kezelésében, akik stresszel, depresszióval, szorongással vagy krónikus fájdalmakkal küzdenek.

Kutatásai során a tudat és a test közötti kapcsolatot vizsgáló Kabat-Zinn megkérte a krónikus fájdalmakkal foglalkozó orvosokat, hogy dolgozhasson azokkal a betegekkel, akiknek nem segítettek a gyógyszerek. Úgy gondolta, hogy ezekkel a csoportos mindfulness (tudatos jelenléten alapuló) gyakorlatokkal segíthet a betegeknek abban, hogy képesek legyenek objektívebben tekinteni a fájdalmaikra.

Kiderült, hogy Kabat-Zinn-nek igaza volt

A vizsgálatok bebizonyították, hogy Kabat-Zinn ötlete zseniális meglátás volt. Azóta rengeteg kutatás folyt a Harvard, a UCLA, a Stanford és sok más nívós intézmény közreműködésével. A kutatások nemcsak a megközelítés hasznosságát és működőképességét támasztották alá, hanem arra is bizonyítékkal szolgáltak, hogy a gyakorlatok képesek gondolkodásunk pozitív irányú megváltoztatására.

Hogy elmagyarázzuk, hogyan is működik mindez, először is itt egy idézet Viktor Frankltól:
„Inger és válasz között van némi tér. Ebben a térben található a szabadságunk és a hatalmunk, amivel megválaszthatjuk a reakciónkat. A válaszunkban rejlik a fejlődésünk és a boldogságunk."
Más szavakkal,

létezik egy olyan pillanat az életünkben (mielőtt még reagálnánk a stresszre és a fájdalomra), amikor választhatunk.

Legtöbbünk még sincs tudatában, hogy rendelkezésünkre áll ez a rejtett lehetőség. Legtöbbször ugyanis elakadunk válaszaink szokásos mintázatában.

Forrás: Thinkstock

Van egy rejtett pillanat

A stressz kontrollálásának van egy csodálatosan egyszerű módja.

Tegyük fel a példa kedvéért, hogy autót vezetünk éppen, és egy másik autó teljesen feleslegesen és értelmetlenül megelőz bennünket az autópályán. Arra gondolunk, hogy „ennek meg mi baja lehet". Szívünk stresszválaszt kezd jelezni, gyorsabban lüktet, a vázizmok tónusa emelkedik, elkezdjük szorítani a kormányt, és hirtelen bosszúság, düh keletkezik bennünk. Arra gondolunk, hogy valakinek jól móresre kellene tanítania az illetőt. Felgyorsítunk, és ahogy elhaladunk mellette, jó hosszan ránézünk, jelezve bosszankodásunkat.

Ez a stresszes és kellemetlen szituáció bennünk egy észrevétlen belső döntésből keletkezik, mi magunk hozzuk létre egy tudatos úton.

Pedig lett volna más lehetőség is! Volt egy rövid pillanat, miután megelőztek és mielőtt felgyorsítottunk volna. Ez az a bizonyos nagyon értékes idői pillanat, amikor más utat választhattunk volna.

Válts át egy másik útra – és már el is tűnt a stressz

Az MBSR program segít tudatosítani rossz beidegződéseinket, és segít egy új nézőpontból tekinteni önmagunkra. Lehetővé teszi, hogy a szokásos reakcióink csapdájából kilépve több lehetőséget teremtsünk az életben. Talán realizáljuk, hogy az előző példában a másik vezetőre adott reakciók csupán saját stressz-szintünket növelték, és nem változtattak a másik emberen. Az is előfordulhat, hogy csak rontottunk a helyzeten azáltal, hogy még jobban feldühítettük őt? Vagy felesleges volt az egész?

Forrás: Thinkstock

Ha erre odafigyelünk, akkor talán legközelebb tudatosabban reagálunk az előzőekhez hasonló eseményekre. Talán észrevesszük azt a testi jelzést, hogy a kormány szorítása közben gyorsabban kezdett verni a szívünk, mintegy figyelmeztetésképpen a következő reakcióinkra. Ebben a pillanatban is jelen vagyunk az inger és válasz közötti különleges pillanat terében.

Lélegezzünk mélyeket, lazítsuk el a vállainkat, és vegyük figyelembe, milyen kellemetlen lelkiállapotban lehet a másik ember, ha így vezet.

Ha ezt felismerjük, akár még jót is kívánhatunk neki, hiszen ha tényleg jól lenne, nem így vezetne!

Hasonló felismerésekre jutnak a program résztvevői is. Az éber figyelem segítségével megtanulják, hogyan juthatnak túl olyan régi félelmeken, amelyek eddig visszatartották őket attól, hogy úgy éljék az életüket, ahogy igazán szeretnék.

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket – kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.