Egy férj, több feleség, tucatnyi gyerek - Boldog élet poligám módra

mormonok gyerekek poligámia Egyesült Államok többnejűség család szülők vallás gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy apuka, négy anyuka, 16 gyerek - a Feleségtársak című, idehaza is futó amerikai realitysorozatban egy poligámista család hétköznapjait kísérhetjük figyelemmel. Az igazat megvallva, a mormon Kody Brown terjedelmes famíliájának életét nézve bennünket általában egy jó adag döbbenet és hitetlenkedés fog el - valóban működőképes lehet a poligám családmodell? Ennek a kérdésnek jártunk utána a Life.hu szakértőjének segítségével.

Mormonok és mormonok között is van különbség

A reality főszereplője, Kody Brown természetesen csak legelső feleségét vehette el állami esküvőn további három nejéhez csak egy vallásos ceremónia köti. Fontos tudni ugyanis, hogy a poligámia abszolút illegális Amerikában, és maga a mormon egyház is 1890 óta bűnnek tartja, és tiltja. Hogy miként lehet mégis, hogy a hithű mormon Kody megengedheti magának a többi feleséget?

Kody Brown és asszonyai Forrás: AFP

Kody egészen pontosan fundamentalista mormon, amely 1890-től kezdődően elszakadt a mormonizmus fő irányzatától, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházától, a többnejűség gyakorlatának betiltását követően.

Az egyesült államokbeli Utah állam lakosainak 58-72%-a tartozik a mormon felekezethez, és - ahogy Kody Brownék is - jó néhány fundamentalista mormon család is él itt, nagyjából 30 és 100 ezer közé tehető a poligám famíliák száma.

A mormonizmus olyan vallási mozgalom, ami tagjai szerint Krisztus egyházának visszaállításával kezdődött 1830-ban. A mormon jelző elsősorban Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházára, annak tagjaira vagy kultúrájára utal. Tágabb értelemben használatos a kisebb felekezetek megnevezésére is. A mormonok azt tartják magukról, hogy azt az egyházat állítják vissza, melyet Krisztus eredetileg alapított földi életében.

És bár Utah államban is büntetik a poligámiát, tavaly járta be a világsajtót az a hír, miszerint egy szövetségi bíró érvénytelenítette az államban a többnejűséget tiltó törvény azon rendelkezését, amely - öt évig terjedő szabadságvesztést kilátásba helyezve - megtiltotta az együttélést olyanok esetében, akik törvényesen nem házasodtak össze. A döntés azután születetett, hogy a realityhős Brown család 2011 júliusában beperelte Utah államot, mert egy megyei ügyész a monogámia védelmében vádemeléssel fenyegette meg őket a sorozat premierje után.

Kody Brown 16 gyermeke közül kettővel Forrás: AFP

Feleségtársak a valóságban

Maggi, aki egy Mississippiben található poligámista közösség tagja, egy internetes csevegőszobában számolt be arról, milyen az élet többedik feleségként valakinek az oldalán. Az alábbiakban az ő beszámolóját tolmácsoljuk.

Amint az a beszámolójából kiderül, a férj és négy felesége valamennyien egy házban élnek, sőt lényegében mindannyian együtt is alszanak, bár az ágy különböző szintekre van eltolva, így ha valamelyik feleséggel házaséletet él a férj, annak a többi feleség is mind fültanúja. A feleségek között van egy kiemelt, az ő feladata az, hogy a többi feleség között fellépő konfliktusokat elsimítsa anélkül, hogy ebbe a férjet bele kellene vonni. A veszekedések leggyakoribb oka a féltékenykedés, mert bár a férj igyekszik igazságos lenni a feleségekkel szemben, mindenkinek más az elképzelése arról, hogy mi is igazságos.

Maggi otthonában az a szokás, hogy minden feleség egy hetet alhat együtt a férjével, de ebből csak hat napon élhet vele házaséletet, a vasárnap ugyanis mindig a fő feleségé. Egy hét után mindenkinek három hetet kell a férjétől külön ágyban töltenie, mire újra sorra kerül, de a vasárnapoknak köszönhetően a fő feleségnek négy extra napja van a többiekkel szemben. Az egy hét alatt általában két-három alkalommal kerül ténylegesen sor szexre a házastársak között, de Maggi szerint még mindig jobb ez a beosztás, mintha naponta váltogatná a férj, hogy kivel alszik, ahogy az sok más helyen szokás.

A háztartásba négy helyről érkezik jövedelem. A férj, Brian könyvelőként dolgozik, az első feleség, Hanna a helyi általános iskola igazgatóhelyettese, a második feleség, Mary ápolónő, Maggi háztartásbeli, az ő dolga a gyerekekkel való foglalkozás és a házimunka, a negyedik feleség, Mary-Jane pedig szintén általános iskolai tanár ugyanott, ahol Hanna is dolgozik. Vasárnap valamennyi feleség besegít a vasalásba, főzésbe, kertészkedésbe.

A feleségek jövedelme mind egy számlára megy, és mindannyian ugyanannyi pénzt költhetnek el személyes szükségleteikre, a maradékot pedig félrerakják. A férj fizetéséből állják a háztartási kiadásokat, számlákat, illetve ebből költhet a férj magára.

A nők között tilos a testi kapcsolat, sem az ágyban, sem máshol nem érhetnek egymáshoz, nem csókolhatják meg egymást. Maggi összességében elégedett az életével, csak a szexet nem tartja kielégítőnek, a férj ugyanis sokat dolgozik, gyakran későn ér haza, és van, hogy már nincs kedve nemi életet élni az éppen soron levő feleségével. Ráadásul azzal is tisztában vannak a feleségek, hogy a helyzet csak rosszabbodni fog, amikor a következő két feleség is megérkezik a házhoz. A férj ugyanis előrelépett az egyházi ranglétrán, ami azzal jár, hogy köteles lesz hat feleséget tartani.

A már meglevő feleségeknek abba ugyan nincs beleszólásuk, hogy hány feleséget tartson összesen a férjük, abba azonban igen, hogy kik legyenek a további feleségei. Lényegében ez az egyetlen hatalmuk, amivel élni tudnak, ám ez sem lebecsülendő, hiszen a békés együttélés alapja, hogy a feleségek – akárhányan is legyenek – jól kijöjjenek egymással, és minél kevesebb konfliktus legyen közöttük.

Egy tucat gyerek

Legyen szó akár a fundamentalista, akár más felekezetről, a legtöbb mormon gyülekezetben igencsak bátorítják a gyerekvállalást. Ennek következménye, hogy a mormon családokban legalább 3-4 csemete biztosan születik, ám ha fundamentalista mormon családról beszélünk, akkor érthető módon a gyerekek száma egyenes arányban növekszik a feleségek számával, így történhet meg például, hogy Kody Brown 16 gyönyörű gyermek boldog édesapja.

A Kody klán Forrás: AFP

Azon kívül, hogy kissé szkeptikusan tekintünk a reality feleségtársainak azon kijelentésére, miszerint ők valóban boldog és kiegyensúlyozott életet élnek férjükkel, nem szabad elmenni a gyereknevelés problémája mellett sem. Arról, hogy

milyen hatással lehet a gyerekek fejlődésére, szocializációjára, későbbi életére az, hogy egy poligám családban nőnek fel,

szakértőnket, Majsai László pszichopedagógust kérdeztük.

Majsai László pszichopedagógus szerint

Azért nagyon nehéz a kérdés – és a válasz is –, mert szerintem nincs és nem is lehet egyértelmű véleményt alkotni. A gyermekek fejlődésére a legnagyobb és legintenzívebb hatással a közvetlen környezetük, az őket körülvevő és számukra legfontosabb személyek, a szülők, nagyszülők, rokonok vannak. Az ő viselkedésmintáik, értékeik, elvárásaik azok, amik primér módon befolyásolják ezt a folyamatot. Ugyanakkor a társas-, közösségi létben való megjelenés, részvétel szintén erősen ható tényezők. Nem elhanyagolhatóak a külvilág információs csatornáiból érkező tudásmorzsák sem. A jelen helyzetben azonban mindezek a csatornák – számosságukat tekintve egészen biztosan – szűkösek, vagy el sem érhetők. Egy térben és időben "távoli" és ilyen mértékben zárt közösség, élettér, egy ennyire szigorúan beszabályozott és ilyen következetességgel irányított élethelyzet – enyhén szólva – nem segít a hétköznapi gondolkodásban és megítélésben elfogadott vagy "normális" fejlődésnek (félek a normális kifejezéstől, mert nem eléggé objektív, ráadásul egy mormon közösségben pont az a normális).

Az biztos, hogy ha ezek a gyermekek, ill. felnőttek kikerülnek ebből a zárt közösségből (továbbtanulás, szakma tanulása, munkavállalás okán), akkor igen nagy hátránnyal, az alkalmazkodóképességüket rendkívüli igénybevételnek kitéve kell megfelelniük, "túlélniük"! A szocializáció, az egyén alkalmazkodása/beilleszkedése az egyének közösségébe. Mint a személyiségfejlődési folyamatok egyike, arra tanítja meg az embert, hogy ennek az elengedhetetlen szükségletnek a leghatékonyabban megfeleljen. De mi lenne, ha a bárányok csak a bárányokhoz lennének képesek alkalmazkodni, a farkasokhoz nem? Valószínű, hogy sokkal rövidebb életűek lennének!

De hálisten, mégsem sikerül ezeknek a közösségeknek hermetikusan elkülönülni, illetve egy vallási vákuumban felnevelni gyermekeiket. Nem beszélve arról, hogy pléldául a kamaszkor lelki és hormonális változásai olyan erőkkel bírnak, amiket nem állíthat meg 100%-osan egy vallási vagy egyéb egyedi norma- és követelményrendszer! A tinédzser kötelező lázadása, kételkedése és a felnőtt világgal szemben vívott harcai garanciák arra, hogy ha akarnak, találnak kitörési pontokat! Hogy követni fogják-e szüleik családmodelljét? Szerintem ez egyénileg változik, a mérték és az időtartam is! Biztosan lesznek hívek és ellenzők, időlegesen vagy végleg maradók, kíváncsiak vagy feltétlen elfogadók, boldogok és boldogtalanok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.