Ilyen, amikor nyári hőségben ér a karácsony – Ausztrália ünnepel

karácsony ünnep Ausztrália Nyár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karácsonykor mind a hóesésre vágyunk, hiszen a hideg elválaszthatatlan ettől az ünneptől. Ám van, ahol bizony 30 fokban várják a Télapót a gyerekek. Ausztráliában épp most tombol a nyár, nézzük hát meg, hogy miként telik náluk a karácsony – ebben pedig a whychristmas.com oldal lesz a segítségünkre.

Míg nálunk a téli szünet pihentető két hetét élvezik az iskolások, addig az ausztrál gyerekek a nyári szünet nyugtató időszakát töltik egészen február elejéig. A hőség olyan nagy, hogy az évnek ebben a szakaszában a leggyakoribbak a bozóttüzek.

Érdekes karácsonyi hagyományok a világból

Nehéz elképzelni, hogy egy ilyen nagy ünnepet, mint a karácsony, milyen sokféleképpen lehet megünnepelni. Családonként is eltérhet például az ünnepi menü, az ajándékozási szokás, vagy épp a fa díszítése. Nem nehéz tehát elhinni, hogy a keresztény gyökerű Európától távol, helyenként más értelmezést nyer a karácsony. Olvasd tovább!

Az ausztrálok a gyarmatosításnak köszönhetően az angolszász hagyományokat követik, házukat előszeretettel vonják be fényfüzérekkel, tesznek ki a kertjükbe ünnepi megadíszeket. Ebben az időszakban nagyon népszerű a Christmas Bush, ami egy apró, piros virágoktól roskadozó bokor. Ágaiból koszorút, ajtódíszt is készítenek.

Az ausztrálok előszeretettel vonják be a házukat fényfüzérekkel, tesznek ki a kertjükbe ünnepi megadíszeket Forrás: Getty Images/Scott Barbour

A karácsonyi vásárokat itt fesztivál váltja fel, ami elsősorban koncertekből, tűzijátékokból áll, de nem maradhatnak el a karácsonyi dalokat éneklő kórusok fellépései sem.

A karácsonyi vásárokat itt fesztivál váltja fel Forrás: Shutterstock

Ez utóbbiak esetén azonban történt némi változtatás. Nyáron ugyanis elég nevetséges lenne a hóról és más, téllel járó természeti jelenségről énekelni. A Télapó is némi átalakításra szorult. A gyerekeknek úgy mesélik, hogy amikor a fehérszakállú Ausztráliába ér, ledobja meleg ruháit, rénszarvasait pihenteti, ő maga pedig szörfdeszkán vagy kengurukkal érkezik.

A Télapó némi átalakításra szorult, itt szörfdeszkán érkezik a gyerekekhez Forrás: Shutterstock

Karácsony első napján éppúgy összeül a család, csak nem a meleg házban, hanem a kertben vagy a tengerparton. A menü sem a nálunk megszokott, inkább az olyan, frissen készült grillételeknek hódolnak, mint a halak, rákok és egyéb ínycsiklandó tengeri finomságok.

Annak, aki szereti az új és szokatlan dolgokat megélni, egyszer mindenképp érdemes karácsonykor ellátogatnia Ausztráliába, hiszen a homok „hóemberek" és a rövidnadrágos Télapó felejthetetlen élményt nyújt a kíváncsi természetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.