Veszélyes mikrobákat is hordozhat a szaharai homok

Forrás: Facebook -
szaharai por időjárás meterológia Szél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A múlt héten nagy mennyiségű szaharai por keveredett Európa légterébe, és ehhez hasonlóra még számítanunk kell az elkövetkezendő napokban. A szelekkel érkező homok veszélyes mikrobákat is tartalmazhat.

A szakértők szerint nemcsak az autókon megmaradt kosz a probléma, hanem a homokos szél különféle mikrobákat is szállít magával, ráadásul ezek között akadnak veszélyesek is.

A megvizsgált mintákban a Szaharában előforduló szinte összes mikroorganizmust azonosították, és az ebben talált gombák egy része például veszélyes lehet a gabonafélékre, zöldségekre, gyümölcsökre, kétszikű növényekre, fákra, és allergének is egyben - írta a Bors.

Forrás: Facebook

"Ha a szaharai térségben keletkezett vihar felkavarja a port és vele az ott élő mikrobákat is, az így valóban felkerülhet magasabb légrétegekbe. Aztán ha az uralkodó áramlás déli, dél-nyugati, akkor ez az eső segítségével eláraszthatja Görögországtól Spanyolországig egész Európát" – mondta Németh Lajos meteorológus.

"Azonban ha ez az eső nem nagyon intenzív, akkor a port nem mossa be a földbe, hanem megmarad a felszínen. Ez azonban szerintem az emberre nem lehet annyira veszélyes, hiszen ahonnan érkezik, ott is élnek emberek például az oázisokban, és nem tudunk róla, hogy ők ettől megbetegednének. Számomra inkább az bosszantó, hogy az autó szélvédőjét le kell mosni. Egyébként egy ilyen erőteljes feláramlás okozhat más meglepetést is, például képes ebihalakat is a magasba felkapni, hogy aztán az esővel a nyakunkba hulljanak" – folytatta nevetve a meterológus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.