Hurrá, végre nyaralunk? - Ne hagyd, hogy a fülgyulladás döntse dugába a terveidet!

Forrás: pexels -
PR cikk hallójárat gyulladás fül
Már két napja süttettük a hasunkat a tengerparton, amikor éjszaka a kislányom sírva jött oda az ágyunkhoz azzal, hogy nem tud aludni, feszít és fáj a füle. Ismerős helyzet? Persze, hogy az, a legjobb családban is előfordult már.
Forrás: pexels

Mit lehet tenni, ha a gyerek füle begyullad a nyaraláson? Vagy csomagolsz, és elindultok hazafelé, vagy elviszed a helyi orvoshoz, aki nagy valószínűséggel megállapítja, hogy csemetédnek hallójárat-gyulladása van. Kétnaponta hívja vissza kezelésre, fülcseppet, súlyosabb esetben antibiotikumot ír fel, és onnantól se tenger, de még csak tengerpart sem. Az egész évben tervezett és várt kéthetes nyaralás több mint felét a szálláson töltitek kettesben, hogy legalább a család többi tagja élvezhesse a szabadságot.

Nem lenne jobb ezt megelőzni, és az egész évben vágyott nyaralást élvezni az első perctől az utolsóig? A kérdés természetesen költői, a megoldás pedig roppant egyszerű, de mindenekelőtt vegyünk át néhány tényt.

Mi okozhat fülgyulladást nyáron?

Számos, a meleggel összefüggő terhelés érheti a fület nyáron. Ilyen lehet az autóban a túlságosan alacsony hőmérsékletre állított klíma az arra érzékenyeknek, de leginkább annak hiányában a huzat, amivel a szellőzést és hűtést próbáljuk megoldani. Ugyanez igaz a munkahelyre és az otthonunkra is, ha nincs klímaberendezés, akkor van kereszthuzat, amitől a levegő felfrissülését várjuk. A huzat azonban ritkán hoz enyhülést, viszont hatására megduzzad az orrgarat nyálkahártyája, ami így nem tudja megfelelően kiegyenlíteni a nyomást a középfülben, innen pedig egyenes az út a fülfájáshoz.

Ha megszüntetjük a huzatot, azzal csökkentjük azzal csökkentjük a kellemetlen fülfájás esélyét, egészen addig, míg el nem indulunk nyaralni. A vízpartokon ugyanis különösen gyakoriak a fülfájásos megbetegedések, nem véletlenül: a klóros és természetes vizek mindegyike alkalmas egy komoly fájdalmakkal járó hallójárat-gyulladás előidézésére. Különösen igaz ez akkor, ha a fül bőrét felsértjük, például hallószervünk piszkálásával, a víz kiürítése céljából. És akkor a fültisztító pálcikáról még nem is beszéltünk, ami nemcsak kidörzsölheti a vékony és merev bőrréteget, de tolja befelé a hallójáratba a vizet és a fülzsírt is.

Hogyan okozhat hallójárat-gyulladást a víz?

A külsőfület fülzsír védi, mely egy vékony, olajos réteg, amit a víz részben felold, ezért, ha egyszerre hosszabb ideig úszunk, játszunk a klóros vagy természetes sós vagy édesvízben, a védőrétegként funkcionáló fülzsír gyakorlatilag eltűnik. Ha ez megtörténik, a víz már könnyen bejut a hallójáratba és fellazítja az azt borító vékony bőrréteget, így elhárul minden akadály a kórokozók előtt, melyek a hallójáratba jutva gyulladást és más betegségeket okozhatnak. A klóros víz esetén a klór segíti is ezt a folyamatot, a természetesvizek pedig több fertőzésnek lehetnek melegágyai.

Tehát, ha sokat tartózkodunk vízben, ami miatt a fül folyamatosan nedvességnek van kitéve, az könnyen hallójárat-gyulladás kialakulásához vezethet. És ekkor jön az, hogy a kicsi vagy nagyobb gyermekünk erős fájdalomra panaszkodva jelenik meg az ágyunk mellett, melyet a hallójárat gyulladása okoz, és aminek gyakran kísérőtünete a fülfolyás, a halláscsökkenés, esetenként a hőemelkedés vagy láz, ami további kellemetlenségeket okoz gyereknek és felnőttnek egyaránt. Ekkor dönthetjük el, hogy azonnal hazautazunk vagy keresünk egy szakorvost, aki segít a gyógyulásban. Akárhogy is döntünk, a nyaralásnak befellegzett.

Forrás: Getty Images/iStockphoto

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Ahol vízpart van, ott víz is akad, és alatt kánikulában a gyerekeket eltiltani nem , de miért is vonnánk meg tőle (és magunktól) a nyár lényegét, a hűsítő habokat. A legjobb kikapcsolódás, amikor apa, anya és gyerekek együtt úsznak a tengerben, labdáznak a Balatonban, és melyik kicsi ne imádná, ha – óvatosan és odafigyelve – dobáljuk a hullámok között?!

A fejet a víz felszíne felett tartani a hullámzó kékségben lehetetlen és kényelmetlen is, ráadásul a legizgalmasabb dolgok és élőlények a természetes vízfelszín alatt találhatóak, így aztán biztosak lehetünk benne, hogy gyermekünk búvárkodni fog. Jól is teszi, ám mielőtt együtt merülnénk a habok alá, tegyünk néhány óvintézkedést a hallójárat-gyulladás megelőzésére.

Használhatunk hagyományos füldugót, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy kényelmetlen, nehezebben halljuk meg, ami körülöttünk zajlik, különösen, akiknek szórakozás közben amúgy is „szelektív hallásuk” van, már ami a szülői intelmeket illeti… De akkor mit tehetünk? Ilyenkor nyújt kiváló megoldás a folyékony, láthatatlan füldugó.

Mi az a láthatatlan füldugó?

A SwimSeal egy különleges fülcsepp, mely 97,5 %-ban egy szilikonhoz hasonló anyagot, polisziloxánt, valamint baktérium és gombaölő hatásáról ismert teafaolajat tartalmaz. Becseppentve vékony bevonatot képez a külső fülben, mely véd a víz káros hatásaival szemben, miközben nem akadályozza meg a külső fül természetes működését, sőt, úgy funkcionál, mint a természetes fülzsír. Mivel nem látszik és nem is hall tőle rosszabbul, gyermekünk sem tiltakozik majd ellene, így könnyen megelőzhetjük a hallójárat-gyulladás kialakulását, ezzel pedig a minden szempontból fájdalmas, szállodai szobában töltött kánikulai napokat.

Fontos, hogy a fülcsepp megelőzésre szolgál, tehát még azelőtt kell a fülbe cseppenteni, hogy a vízbe bemennénk. Sérült, gyullad fülre azonban nem alkalmazható.

Amennyiben szeretné, ezen a linken megrendelheti!

A SwimSeal fülcsepp megvásárolható a multivitamin.hu oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.