2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Videón, ahogy egy sirály egészben lenyel egy mókust - a szakemberek szerint ez teljesen normális jelenség

Forrás: Johnnys/Pixabay -
sirály videó mókus vadvilág
Sok embert megdöbbentett és elborzasztott egy vírusként terjedő videó, amelyen egy heringsirály egy egész mókust lenyel. De azok az emberek, akik tanulmányozzák ezeket a madarakat, azt mondják, nincs ok aggodalomra, ez teljesen normális jelenség, a sirályoktól pont ezt várhatjuk.

A vadvilágra fókuszáló TikTok-fiókon közzétett videó egy sirályt örökít meg, amint kígyóhoz hasonlóan fal fel egy bolyhos fekete mókust. Minden alkalommal, amikor a madár nyel, a zsákmány hátsó lábai és bozontos farka el-eltűnik a nyelőcsövében.

@planetaferoz000 Gaivota engole um esquilo inteiro. #planetaferoz#seagull#gaivota#esquilo#squirrel♬ som original - Planeta Feroz

"Ez nem barbár viselkedés. Ez a normális" - mondta Rock, az angliai bristoli városi sirálykutató az As It Happens műsorvezetőjének, Nil Köksalnak, hozzátéve: "A sirályoktól pont erre kell számítani, hogy bármit megesznek, amit csak találnak. És ha valami gyenge állatra csapnak le, akkor azt megölik és felfalják".

A sirályok leginkább arról ismertek, hogy a tengerparton lopják az emberektől a sült krumplit, vagy tépik fel a szemeteskukákat egy eldobott szendvics után kutatva – de Rock szerint ők végső soron mindenevők.

"Természetesen az étel a kulcsa mindennek, és a sirályok tudják, hogyan kell hozzájutni" - mondta - "Ezek a madarak mindent tudnak a lakóterületükről, tehát, ha egy táplálékforrás megszűnik, pontosan tudják, hol kell mást keresniük" - tette hozzá.

Ez pedig mindent magában foglal, az áfonyától a félig megevett Big Maceken át az állatokig.

"Láttam őket patkányokat enni, láttam őket galambokat lakmározni és így tovább. Szóval ez nem ritka, bár, azt kell mondanom, most találkozom először mókussal" - magyarázta a szakértő.

Louise Blight, a Victoria Egyetem Környezettudományi Karának professzora szerint a nyugati parton élő sirályok gyakran nagy tengeri csillagokat lakmároznak.

"Azt hiszem, az embereket részben azért borzasztja el ez a videó, mert nem szokták a sirályokat tengeri ragadozóknak tekinteni, pedig a természetes táplálékuk nem a sült krumpli. Számos zsákmányt megesznek szerte a világon, a halaktól más tengeri madarakig" - mondta el a professzor.

John Anderson, a maine-i College of the Atlantic ökológia és természetrajz-professzora évtizedek óta foglalkozik a sirályok tanulmányozásával. Azt mondja, bár tudnak és szoktak is vadászni, ritkán látott olyat, aki megöl egy kisemlőst. Azt gyanítja, hogy a mókus már halott volt, amikor a sirály megtalálta.

sirály Forrás: Johnnys/Pixabay

"Őszintén szólva, ez egy heringsirály, azt csinálja, amit egy heringsirály. Dögevő" - mondta Anderson a CBC-nek.

Egy egész mókus lenyelése kellemetlennek tűnhet, de a nagy falatok nem okoznak nehézséget a sirályoknak. Ennek az az oka, hogy a sirályoknak – akárcsak a baglyoknak – zúzájuk van, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy lenyeljék a nagy zsákmányt, és kiszűrjék a nem túl jó részeket, amelyeket aztán pellet formájában kilöknek.

És ellentétben azzal, amikor az emberek egy kicsit túl buzgón falatoznak, a sirályok nem szembesülnek semmilyen kellemetlen emésztési következménnyel.

"Öntöttvas gyomruk van" – mondta Rock.

Anderson azt mondja, reméli, hogy a videó nem démonizálja tovább a szerinte fontos és félreértett fajt.

A sirálypopuláció világszerte csökken, mondta, bár fontos szerepet játszanak az ökoszisztémákban – nem is beszélve arról, hogy az ember utáni takarítás fontos munkáját végzik.

"Ez az a pont, ahol aggasztanak az olyan dolgok, mint ez a videó, mert az emberek negatívan viszonyulnak a sirályokhoz, és az ilyen típusú videók erre csak ráerősítenek. Holott a sirály maga a mozgásban lévő költészet. Csodálatos nézni, ahogy repülnek" - mondta el aggályait a professzor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.