2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Külön mosod a színes és a fehér ruhákat? Eláruljuk, miért felesleges

Forrás: Shutterstock -
ruha szín mosás
A szüleink idejében aranyszabály volt, hogy a fehéret és a színeset külön kellett mosni. A fehéret fehérítettük, a színeseket hideg vízben mostuk, hogy megóvjuk őket a kifakulástól és a színfoltoktól. A ruhák és a mosógépek is drágák voltak, ezért nagy gondot fordítottak mindkettőre.De valójában szükésges ezt így csinálni? Mint kiderült, nem, nem kell.

Érdemes tisztázni, hogy a legtöbb mosási szakértő szerint hosszú távon van valamennyi előnye annak, ha továbbra is előszortírozva és külön mosva tartod a ruhákat. De lássuk csak, mennyi előnye van valójában. Valójában nincs konkrét veszély a ruháidra vagy a mosógépedre nézve, ha mindent együtt mosol, maximum annyi, hogy a ruháid élettartama enyhén csökkenhet.

A régebben használt természetes rostok és festékek helyett szintetikus rostokkal és jobb festési eljárásokkal készülnek a különféle ruhadarabok. Ennek eredményeként sokkal tartósabb és színváltásra kevésbé hajlamos ruházatot kapunk.

Külön mosod a színes és a fehér ruhákat? Eláruljuk, miért felesleges Forrás: Shutterstock

Az előrehaladás a mosószerek terén is arra összpontosult, hogy kevesebbet használjunk belőle, megakadályozzák a színek fakulását, megőrizzék a fehérséget, és mindent hideg vízben mossunk, hogy energiát spóroljunk. Ennek eredményeként sokkal kíméletesebb programmal mossuk ki a ruháinkat, mint korábban.

Amit azonban érdemes minden esetben a többi ruhától külön mosni, azok a sportruhák. Ha jobban belegondolunk, ez érthető is, hiszen a sportoláskor használt ruhák a legpiszkosabb ruhadarabok közé tartoznak - írja a lifehacker.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.