Egyél úgy, hogy a fogaid is örüljenek!

pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A helyes étrend a hosszú és egészséges élet legfőbb titka. Szencsére az, hogy mi a helyes étrend, egyáltalán nem titok. Az viszont érdekes nézőpont, hogy vajon ami a testnek és a léleknek jó, egyértelműen jó-e a fogaknak is?

Nincs olyan étrend-ajánlás, olyan diéta vagy táplálkozással kapcsolatos elmélet, amely ne térne ki a finomított cukor káros hatásaira. A cukor felelős a szervezet elsavasodásáért, a mozgásszervrendszer minőségének romlásáért, de még a vitaminhiány kialakulásáért is. Nem beszélve a fogszuvasodásról. Mivel a finomított – azaz mesterséges módon előállított, vegykezelt – cukor lebontására nincs természetes válasza a szervezetnek, folyamatosan B1 – és számos más – vitamint vet be, hogy megbirkózzon a feladattal. A vitaminraktárak pedig gyorsan kimerülnek az utánpótlás biztosításában. Ez idő alatt a cukor ráadásul alattomosan kivonja a kálciumot a csontokból. Sőt, a cukor az immunrendszer működését is megzavarja: napi 100 gramm fehér cukor közel negyven százalékkal csökkenti a szervezet ellenálló-képességét. Mellette semmi – ellene viszont milliónyi érv szól.

De mit művel a cukor a szájban?

Cukor és keményítő fogyasztása után a szájban található baktériumok plakksavat termelnek. A foglepedék megemelkedett savszintje pedig a fogzománc ásványianyag-tartalmának csökkenését – demineralizációját – eredményezheti. Ha pedig ez csökken, a fogszuvasodás veszélye igencsak megnő. Van viszont egy természetes védelmet biztosító anyag, ami segít a fogszuvasodás esélyének csökkentésében: a nyál. A nyál ugyanis segít kiöblíteni az ételmaradékokat a szájból, semlegesíti a plakksavakat, és elősegíti a fogzománc remineralizációját.
Azaz azok vannak leginkább veszélyben, akik szájszárazsággal küzdenek vagy túl sok cukrot és keményítőtartalmú élelmiszert fogyasztanak. Viszont a cukormentes ORBIT® rágógumi fogyasztása étkezés vagy italfogyasztás után jótékony hatással van a fogak egészségére. Azáltal, hogy a nyáltermelést akár tízszeresére növeli, segít megőrizni a plakk pH-egyensúlyát, és óvja a fogzománcot a korai károsodástól.

Milyen a fogzománcnak is kedves étrend?

1. Elsősorban kiegyensúlyozott! Próbáljunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, halat és feldolgozatlan élelmiszert illeszteni az étrendünkbe. Nassoláshoz válasszunk friss gyümölcsöt, zsírszegény sajtokat, szendvicseket vagy nyers, szeletelt zöldséget!

2. Ha nem bírunk lemondani az édességről, próbáljuk a nasikat a főétkezések idejére korlátozni, hogy ne kelljen egyfolytában a szuvasodás ellen dolgozniuk fogainknak.

3. Ellenőrizzük az élelmiszercímkéken feltüntetett információkat, és – különösen a készételek esetén – ügyeljünk a rejtett cukortartalomra is! A rejtett cukrok olyan változatos neveken szerepelhetnek, mint dextróz, glükóz, szacharóz, fruktóz stb.

4. Csak mértékkel fogyasszunk savas italokat – ilyenek például a szénsavas vagy energiaitalok –, mert ezek kimarhatják a fogzománcot! Savas ételek vagy italok fogyasztása után ne mossunk azonnal fogat, mert ez fokozhatja a fogzománc kopását!

5. Nassolás vagy ivás után rágjunk 20 percig cukormentes ORBIT® rágót, ami segít megőrizni a fogak épségét! Az ORBIT® rágógumi rágása fokozza a nyálképződést, a nyál pedig serkenti a plakksavak semlegesítését és a fogzománc remineralizációját, ami segít megőrizni a fogak épségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.