karácsony zserbószelet ünnep sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elkészítése bonyolultnak tűnik, pedig egy kis önbizalommal és egy jó recepttel egyáltalán nem nehéz.

Hozzávalók:

A tésztához

35 dkg liszt
30 dkg vaj vagy margarin (vajjal finomabb)
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő
1 tojás plusz egy tojássárgája a tészta bekenéséhez
1 dl langyos tej
1 mokkáskanál cukor az élesztőhöz

A töltelékhez

30 dkg porcukorral elkevert darált dió
40 dkg sárgabaracklekvár (lehetőleg házi baracklekvárt használjunk)
10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

Az összemorzsolt élesztőt a langyos tejben a mokkáskanál cukorral felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet és a puha, szobahőmérsékletű vajjal alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, a megkelt élesztőt, a porcukrot, majd összegyúrjuk. Ehhez a művelethez használjuk bátran a robotgépet. A tészta akkor jó, ha már elválik a táltól. Az elkészült tésztát három egyenlő részre osztjuk, és egy-egy darabot 35x25 cm-es nagyságú sütőlemez méretére nyújtjuk. Az első, vékonyra nyújtott lapot betesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és rákenjük a baracklekvár felét, erre rászórjuk a porcukorral elkevert darált dió felét. Ráhelyezzük a második tésztalapot, erre megint lekvár majd darált dió jön, végül a harmadik lappal befedjük. A tetejét a villával felvert tojássárgájával vékonyan bekenjük, majd hústűvel megszurkáljuk.
Egy órán át pihentetjük, majd 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, gőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét (egy pici vajat is tehetünk a csokihoz), és vékonyan elkenjük a tészta tetején. Kis téglalapokra szeleteljük, de csak akkor, ha a tészta már teljesen kihűlt, egyébként könnyen darabokra törik. Frissen is nagyon finom, de egy-két nap után az igazi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.