diós beigli üzletek klasszikus mákos beigli szakácskönyv Mazsolás bejgli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lássuk be, nem mindig tudjuk saját kezűleg elkészíteni a bejglit, mert macerás, és kinek van rá ideje? Ha végképp nem jutsz házi készítésű sütihez, összeszedtük a legjobb lelőhelyeket.

"Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta" - írta ezt több mint nyolcvan esztendeje, 1932-ben Magyar Elek Ínyesmester című szakácskönyvében. Márpedig manapság, amikor az ünnepi készülődésben, rohanásban egyre macerásabb dolog bejglit készíteni, minden szempontból jól jönnek azok a bizonyos cukrászok. Jó hír, hogy ma már sok helyen kapható igazán finom bejgli - íme a Life.hu kedvenc lelőhelyei.

Forrás: Thinkstock

Auguszt Cukrászda

Az 1870 óta üzemelő cukrászdában finom, hagyományos finomságok tömkelege várja a vendégeket. A klasszikus bejgliket régi recept szerint készítik, az omlós vajastészta bővelkedik a diós és a mákos töltelékben. Ár: 4400 Ft/ 2 db (egy diós, egy mákos). Egyéb: csak házhoz szállítással vállalnak megrendeléseket. Ennek költsége (bombabiztos csomagolásban) Magyarországon 3000 Ft, Európa bármely más országába pedig 5000 Ft. Ha későn kapcsoltál, és már mindössze csak néhány nap van hátra karácsonyig, akkor se keseredj el, az Auguszt 2-3 napra vállalja a szállításokat. Cím: Bp., XII. Barackfa u. 3.; Bp., V. Kossuth L. u. 14-16.; Bp., II. Fény u. 8.

Daubner Cukrászda

A híres cukrászdában ugyan tekercsek álnéven bújnak el a bejglik, de ez mit sem von le gasztronómiai értékükből. Kaphatók itt a klasszikus mazsolás diós és mákos darabok mellett mazsola nélküli, pürés változatok is. De az igazi gourmet-ék is megtalálják itt a számításaikat: kedvükre válogathatnak a különleges ízesítésű bejglik között - a gesztenyés-narancsos, a szilvás-mandulás vagy éppen a marcipános meggyes-áfonyás tekercsek közül azonban nehéz egyetlen kedvencet megnevezni. Ár: ízesítéstől függően 1400 Ft-tól 1800 Ft/db-ig (50 dkg). Egyéb: előrendelés esetén ugyan nem szükséges kivárni az amúgy mindig kígyózó sorokat, de házhoz szállítást sajnos nem vállalnak. Cím: Bp., II. Szépvölgyi út 50.

Gerbeaud-ház

A legendás Gerbeaud Budapest szívében méltán büszkélkedik azzal, hogy az elsők egyike Európa legrégibb, legnagyobb és tradíciókban leggazdagabb és leghíresebb cukrászdái sorában. Ennek megfelelő minőségben készülnek itt a karácsonyi bejglik is - az omlós tésztában és a minőségi alapanyagokból készült töltelékekben itt biztosan nem fogsz csalódni! Ár: 2290 Ft (diós) és 1990 Ft (mákos). Egyéb: házhoz szállítást nem vállalnak, így kénytelen leszel elsétálni érte, de a Vörösmarty téri karácsonyi vásár, a forralt bor bódító illata és persze íze kárpótol majd. Cím: Bp., V. Vörösmarty tér 7-8.

Forrás: Thinkstock

Nádori Cukrászda

A belváros szívében található Nádori Cukrászdában diós, gesztenyés, kakaós, mákos, szilvás és marcipános bejgli is kapható. Érdemes mielőbb beszerezni őket, mert az ünnepek környékén bizony kígyózó sorokra lehet számítani. Ár: 1400 Ft-tól 1900 Ft-ig (ízesítéstől függően). Egyéb: december 12-14. között bejglifalatkákkal várják az érdeklődőket, így meg is kóstolhatod akár az összes ízvilágot. Cím: Bp., IX. Ráday u. 53.

Norbi Update

Az ünnepek alatt bizony fel-felkúsznak az alattomos pluszkilók - ha nem szeretnéd tetézni a bajt, érdemes legalább a bejgliből kalóriaszegényet választani. Jó hír azonban, hogy formára, illatra, ízre talán meg sem tudnánk nevezni a különbséget a hagyományos és a fogyókúrás változat között. A Norbi Update pékségekben klasszikus mákos és diós változat kapható. Ár: üzlettől és ízesítéstől függően kb. 2600 Ft. Egyéb: ha szerencsés vagy, még melegen viheted haza a rudakat, ezeken a helyeken ugyanis helyben sütik a finomságokat.

Szamos Marcipán

Egyszerű omlós, élesztős tészta a szokásos diós és mákos töltelékkel, némi mazsolával megbolondítva - a bejglik a Szamos Marcipán alapítójának, Szamos Mátyásnak a receptúrája alapján készülnek. Ár: díszdobozban 1800 Ft (50 dkg), szeletben 180 Ft/szelet. Egyéb: minden üzletben van lehetőség előrendelésre, de házhoz szállítást is vállalnak a weboldalon keresztül leadott megrendelésekre. Cím: a budapesti és vidéki üzletek listáját megtalálod a kedvelt márka oldalán.

Forrás: Thinkstock

Tortaszalon

A Tortaszalon tulajdonosa, Raj Ráhel 2002-ben nyitotta meg első üzletét, és állítása szerint divatimádata sodorta a dizájntorták közelébe. Úgy érezte, így valami olyan különlegeset tud adni a megrendelőknek, amibe bele tudja lopni a saját stílusát is. Így történt ez a bejglikkel is - és habár küllemre ezek a finomságok nem annyira különböznek a többitől, ízben mindenképpen verhetetlenek. Ár: a hagyományos diós és gesztenyés 1900 Ft, a mákos 1600 Ft, a diabetikus diós és gesztenyés 2150 Ft, a mákos pedig 1700 Ft (50 dkg). Egyéb: cukorbetegek is kedvükre válogathatnak az édességek között, itt ugyanis minden megtalálható diabetikus változatban is. Előrendelést felvesznek és vállalnak házhoz szállítást is. Cím: Bp., V. Veres Pálné u. 31.; Bp., VII. Wesselényi u. 13., Bp., V. Váci u. 60.

Erdélyi Mónika adventi tippje december 6-ra:

Fotó: Rostás Bianka/Life.hu

A karácsony illata
"Szegfűszeg, fahéj, ánizs, gyömbér, kardamom, koriander, szerecsendió. Keleti fűszerek csábító keveréke, mely a mézeskalácsnak összetéveszthetetlen aromát kölcsönöz. Mindig azt gondoltam, hogy ez a karácsony illata. Ha megérzem, bárhol is vagyok, már húznám a füles fotelt a kandalló elé, hogy egy bögre forró kakaó és egy puha pléd társaságában belekucorodjak. Hányszor sétáltam szállingózó hóesésben a kivilágított utcán, megcsodálva a pékségek, cukrászdák kirakatait! A csodás illatok szinte megcsiklandozták az orromat, így csalogatva be egy fahéjas csigára vagy egy pohár ünnepi puncsra. Amikor hazaértem, nyílt a konyha ajtaja és én hatéves lettem újra. Szinte bűvöletben nyúltam a sütőből nemrég kikerült mézes puszedli után, azt sem bántam, ha még forró. Eszembe jutott, ahogy kisgyermekként lisztes kézzel és arccal, de ragyogó szemmel mutattam édesanyámnak girbe-gurba kis süteményeimet, amiket én magam formáztam és díszítettem. Ugyanazt láttam a szemében, amit én is érzek most, amikor a pici lányom nyújtja felém az ő kis műveit, hogy nincs az a mestercukrász, aki ennél szebbet, de akárcsak ilyet is tudna."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.