Így hordd régi ruháidat pocakosan is - Nem kell kismamaruhára költened!

Forrás: Thinkstock -
fashion week kiegészítő öltözködés kismamaruha várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába a tervezés, csak éles helyzetben derül ki, mennyi pluszköltséggel jár a gyerek - már a születése előtt. Ilyenkor természetes, hogy a kismama saját magán spórol, és inkább lemond a csinos kismamaruhákról. Eláruljuk, hogyan viselheted nagy pocakkal is minél tovább a már meglévő ruháidat.

Nem kell már a terhesség elején kétségbeesned, hogy kismamaruhák híján a nőiességed teljes elvesztésével, egy bő pulcsiban és néhány kinyúlt pólóban kell átvészelned ezt az időszakot. Bár babát vársz, ebből nem következik egyenesen, hogy be kell ruháznod egy gardróbnyi új ruhára. Az elején még senki nem tudja, mekkorára fog nőni a hasa, a karja, a combjai.

Kutasd át a gardróbod!

A gardróbra egyébként is ráfér egy alapos selejtezés félévente, érdemes ezt összekötni a leendő terhesruhatár összeállításával. Olyan ruhák bukkanhatnak elő a szekrény mélyéről, amelyek ebben az átmeneti időszakban nagyon jól jöhetnek majd.

Aki fázott már fel valaha, annak valószínűleg lapul néhány hosszabb, rugalmas anyagból készült atléta vagy pántos top a szekrényében. Ezek védik a hasat a megfázástól, az anyaguk miatt pedig a növekvő pocak sokáig elfér bennük. A szintén rugalmas anyagból készített, hideg időben praktikus derékmelegítő is hétköznapi darab, amelyet egyre többen viselnek télen. Ezzel akár a rövidebb, picit felugró pólókat is tovább tudod hordani. Még olcsóbb alternatíva lehet, ha lapul a szekrényben egy egyszínű csőtop, amely - ha nem sajnálod - derékmelegítőként is használható a terhesség alatt.

Forrás: Thinkstock

Sokáig nem kell aggódnia annak sem, aki a terhessége előtt is kedvelte a mell alatt szabott vagy rugalmas pamutból készült felsőket, amelyek sokáig jók lesznek a babavárás időszakában is. A lefelé bővülő nyári tunikáknak, térdig érő vagy maxiruháknak, rugalmas pamut vagy kötött szoknyáknak is nagy hasznát veheted, mivel a rugalmas anyag vagy a bővebb, lenge fazon teret hagy a pocaknak. Ezek alatt viselj atlétát, derékmelegítőt és leggingst. Ez utóbbi sokkal jobban nyúlik és kényelmesebb is, mint a farmer, amelynek a begombolásával egy idő után biztosan bajod lesz.

Apropó, gombolás: van egy trükk, amivel még néhány héttel elodázhatod a kismamanadrág vásárlását. Nem kell más hozzá, csak egy rugalmas hajgumi, ami a nadrág vagy szoknya gomblyukán átfűzve, majd a gombhoz erősítve teret ad a pocaknak anélkül, hogy a teljes kitárulkozás zavaró érzésével kellene szembenézned.

Kutasd át a párod gardróbját!

Ha a munkahelyeden nincs dresscode, és nem idegenkedsz a lazább összeállításoktól, akkor érdemes kicsit felforgatni a párod gardróbját is. Az ő pólói valószínűleg nagyobbak, mint a te szekrényedben lévők. Egy csinos - természetesen kigombolt - blézerrel, hosszú kardigánnal, de akár az ő egyik ingjével őrült jól mutatnak majd.
A párod ingjét egyébként nemcsak póló, hanem maxiruha fölött is viselheted. Ha nem akarod bálnásítani magad, akkor mindig használj vékony övet vagy csinos szaténszalagot a pocakod fölött, amivel nőiesre karcsúsíthatod a kigombolt ruhadarabokat.

Segít a közösség - család, barátok és az internet

A ruhákon való spórolás nem az ötletekkel, hanem a kommunikációval kezdődik. Nem szégyen körbeírni vagy körbetelefonálni az ismerősöknél vagy a családban, hogy ki tud kölcsönadni néhány ruhadarabot. Még a végén az is kiderül, hogy valamelyik barátnő komplett ruhatárral tud ellátni arra a hat hónapra, amikor esélyes, hogy nem férsz bele a régi cuccaidba.

Ilyenkor jönnek képbe a turkálók is, ahol biztosan találsz praktikus és olcsó ruhadarabokat. Érdemes néhány fórumot átböngészni arról, hol vannak a legjobb lelőhelyek. Turkálni viszont online is lehet. A licitálós oldalak vagy a webáruházak néha szemtelenül jó akciókat kínálnak. Fontos, hogy soha ne vegyél meg olyan ruhát, ami nem tetszik, csak azért, mert terhes vagy és szükséged van rá. Pocak ide, pocak oda, azért mégiscsak nő vagy: egy alkalom után a nemszeretem ruha valószínűleg a szekrény mélyén végzi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.