Az önfeláldozás nem ismer határokat - 10 nő, aki életét adta a gyermekéért

Forrás: giveforward.com/<span style="color: #363636;">Ashley Bridges</span> -
halál önfeláldozás baba terhes magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a születéskori halálozások száma csökken, mégis sok nőnek kell megküzdenie ezzel a tragikus jelenséggel. Néhány anya úgy döntött, a saját életét kockáztatja inkább, hogy megmentse gyermekét. Íme, tíz nő megható története.
Forrás: Thinkstock

A halálos autóbalesetben is a még meg nem született gyerekéért aggódott a nő

2013 egyik nyári estéjén a 19 éves Niser Saldana-Quilantan, férje és kétéves fia autóbalesetet szenvedtek. A nő - aki akkor 8 hónapos terhes volt - és egész családja kizuhant a felborult autóból. Mindeközben a 36 éves Iria Wolnick éppen úton volt anyja temetésére, mikor meglátta az autóroncsot és azonnal a bajba jutott Niser segítségére sietett. A sebesült nő megállás nélkül kérdezgette megmentőjétől, jól van-e a babája. Azt nem tudta, hogy a hasán keletkezett hatalmas sebből a baba keze és feje ekkor már kilógott. Wolnick segített világra hozni a kislányt, aki már akkor sírt, mikor félig még az anyja hasában volt. Sajnos az anyuka nem élte túl a balesetet, de a család többi tagjának sikerült, így a kisbabának is.

A terhes anya története, aki elutasította a csontrák elleni kezelést

A 23 éves Ashley Bridges tízhetes terhes volt akkor, amikor kiderült, csontrákja van. Az orvosok azonnal azt javasolták, hogy szakítsa meg a terhességét, és kezdje el a kemoterápiás kezeléseket. Ashley inkább a babát választotta, nem vette fel a harcot a rák ellen. „Nem ölök meg azért egy egészséges babát, mert én beteg vagyok.” – magyarázta döntését a bátor anya. Ugyan a vártnál korábban hozta világra a babát, hogy minél hamarabb megkezdhesse a kemoterápiás kezelést, de a betegség sajnálatos módon tovább terjedt, és Ashley gyógyíthatatlanná vált. Később, 2014 szeptemberében ezt írta az ismerőseinek: “Most kaptam egy hívást az orvosomtól, a legutóbbi eredményekről. Annyira boldog vagyok, hogy sírok. Nem terjedt tovább a lábaimra, mint ahogy gondoltuk, és a fejemben lévő daganat, amitől majdnem megvakultam, teljesen eltűnt. A csípőmben és gerincemben lévők nagyon kis méretűre zsugorodtak. Köszönöm!”

Forrás: giveforward.com/Ashley Bridges

A nő, aki nem vállalta az MRI-t a magzata épsége miatt – később belehalt a betegségébe

2010-ben egy New York-i nő, Elizabeth Joice kemoterápiás kezelést kapott, hogy leküzdje a kaposi szarkómát. Egy termékenységi szakértő azt mondta neki és férjének, hogy emiatt sosem lehetnek gyerekeik. Éppen ezért nagyon boldogok voltak akkor, amikor kiderült: Elizabeth csodával határos módon mégis teherbe esett. Egy hónappal az után, hogy kiderült a várandósság, visszatért a rák. A sebészek próbálták eltávolítani a tumorokat a nő hátából, de később már csak MRI-vel lehetett volna megállapítani, hogy továbbterjedtek-e a daganatok, ez viszont károsíthatta volna a magzatot. Később, egy úgynevezett árnyékolt röntgennel végül megállapították, hogy a rák átterjedt Elizabeth tüdejére. Hét hónapos terhesen császármetszést hajtottak végre a nőn, aki sajnos három hónappal ezután életét vesztette.

A szülésznő kivetette az egyik szemét, hogy megmentse a gyermekét

Chantal Gauthier-Vaillancourt-t, az elismert kanadai szülésznőt igazán meglepte a hír, hogy ő maga is várandós. Izgatottan várta a babát. Korábban túlélt egy rákot, ami a szemét támadta meg, a kezelések után gyógyultnak nyilvánították. Miután megtudta a jó hírt, hogy hamarosan édesanya lesz, kiderült, a rák visszatért. Kemoterápia helyett férjével úgy döntöttek, hogy inkább eltávolíttatják Chantal beteg szemét, hogy a születendő gyerek egészségét ne károsítsa a sugárterápia. “Rázós út volt” – mondta Chantal. – “De úgy gondolom, mindenkinek vannak problémái, és ez csak egy bucka volt egy rögös úton.”

Forrás: Facebook/ Chantal Gauthier-Vaillancourt

A babát választotta a kemoterápia helyett

A 27 éves Andrea Ryder a tengerészetnél szolgált, de a legnagyobb csatája akkor jött el, mikor döntenie kellett 2014-ben: a rák ellen harcol vagy megtartja a babáját. Nem gondolkodott sokáig, a gyerek megszülése mellett döntött. Korábban már túlélt egy bőrrákot, ezúttal a melanoma a tüdejére, a májára, a beleire, a vállára és a mellére terjedt át. 10 héttel korábban indították be a szülést, a baba, Olivia Marie egészségesen született meg. Az anya azóta kemoterápiás kezelést kap, és várja, hogy gyermekével lehessen.

Forrás: ABC news

Csontvelőrákban halt meg a nő, miután világra hozta gyerekét

2008-ban Nicola Cockxnál csontvelőrákot diagnosztizáltak. Orvosai azt javasolták, azonnal kezdje el az agresszív kemoterápiát, de Nicola nemet mondott a valószínűleg életmentő kezelésre, ugyanis kislány kora óta vágyott arra, hogy anyuka lehessen. 2012-ben megszületett lánya, Harriet. A kislány születése után kezdték el a kemoterápiát, de addigra annyira agresszívvá vált a rák a testében, hogy 8 hónap múlva elvesztette a küzdelmet, és meghalt.

Forrás: Facebook/ Nicola Cockx

A kínai nő rejtegette terhességét, hogy megmeneküljön a kényszerített abortusztól

1979-ben a Kínai Népköztársaság bevezette az egy-gyermek rendeletet, azaz mindössze egy gyermeke lehetett egy családnak, hogy megakadályozzák a túlzott népességnövekedést. 2008-ban Arzigul Tursun elmenenekült a kórházból, hogy megmenthesse születendő gyermeke életét. 20-30 rendőrautó érkezett a kórház elé, hogy megkeressék a nőt, és végrehajtsák rajta az abortuszt. Végül, miután a hír hatalmas nemzetközi figyelmet kapott, Arzigul megtarthatta a babát, azzal az indokkal, hogy nincs elég jó egészségi állapotban az abortuszhoz.

Szülés után halt meg a nő, aki gyereke egészségét helyezte előtérbe

Hogy magyarázzam meg neki, hogy az anyukája meghalt, miután megszülte?”- kérdezte Wes Bugal, a néhai Karisa Bugal férje. Karisa 2014 novemberében halt meg, miután megszületett második gyereke. A terhesség alatt derült ki, hogy nagyon ritka magzatvíz-embóliában szenved – ez egy olyan betegség, aminek a következtében a magzatvíz az anya testébe szivárog, tönkretéve a szerveket. Az orvosok meg akarták műteni a nőt, de az veszélyeztette volna a baba életét, így Karisa inkább nem vállalta az életmentő műtétet.

Forrás: gofundme.com

A 41 éves anya meghalt, mert a gyerekét választotta kemoterápia helyett

A 41 éves Stacie Crimm nagyon meglepődött, hogy teherbe esett, mert azt hitte, ez lehetetlen a számára. Hónapokkal később kiderült, fej- és nyakrákja alakult ki, és a kemoterápia miatt szinte biztos, hogy nem születhetne egészséges gyereke, így visszautasította a kezelést, hogy a babának esélye lehessen az életre. Állapota hamar leromlott, összeesett otthonában, ezért azonnali császármetszést hajtottak végre rajta. Az újdonsült anya annyira gyenge volt, hogy néha tudatánál volt, néha egyáltalán nem, de mikor a baba néhány hetes volt, kezében tudta tartani, majd három nap múlva meghalt. Dottie ma egészséges és boldog baba.

Egy nő szembeszállt az orvosokkal és elutasította az abortuszt

2012-ben egy terhes nőt, aki sarlósejt-betegsében szenvedett, orvosai jogi úton próbáltak rákényszeríteni az abortuszra. A nőnek betegsége miatt korábban többször is volt sztrókja, az orvosok szerint veszélyeztette életét a terhesség. A nő ettől függetlenül meg akarta tartani a babát, és a bíróságon is kiállt emellett. Mivel a nő közreműködőnek bizonyult az orvosi kezelések tekintetében, úgy gondolták, saját felelősségére gyereket vállalhat, hiszen valószínűleg a terhesség alatt is közreműködő lesz.

Terhességi hányinger gyötör? Ezt tedd ellenehttp://www.life.hu/csalad/20141103-ha-terhessegi-hanyinger-gyotor-ime-nehany-praktika-masszazs-gyogyteak-amikkel-enyhitheted-a-tunetet.htmlA terhesség alatt a megváltozott hormonszintek okozzák a reggeli rosszulléteket. Ez pedig szinte minden nőt érint terhessége első három hónapjában mindenképpen, de van, akinél egészen a szülésig elhúzódhatnak a rosszullétek.Család--Vizsgálatok a terhesség ideje alatthttp://www.life.hu/csalad/20141006-ezeket-a-vizsgalatokat-kell-es-erdemes-elvegezni-a-terhesseg-kilenc-honapja-alatt.htmlAmikor egy nő áldott állapotba kerül, mindent elkövet annak érdekében, hogy a kisbabája egészségesen lásson napvilágot. Hogy időről időre meggyőződhessünk, minden rendben van vele, néhány orvosi vizsgálatot érdemes, sőt, egyeseket kötelező elvégeztetni. Család--10 dolog, amit soha ne mondj egy terhes nőnek - A leggyakoribb bántó megjegyzésekhttp://www.life.hu/csalad/20140218-10-dolog-amit-soha-ne-mondj-egy-terhes-nonek.htmlAz áldott állapot kétségkívül jó, kivéve akkor, amikor bugyuta, olykor sértő megjegyzéseket kapunk a hasunk méretére, súlyban gyarapodó testünk küllemére. Íme, a leggyakoribb megjegyzések, amiktől a terhes nők hormonháztartása biztosan kileng – és nem éppen a jótékony irányba.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.