Készen állsz a gyermekvállalásra? Íme, néhány dolog, amire érdemes időben gondolnod

Forrás: Thinkstock -
anyaság család anya gyerekvállalás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy érzed, itt van az ideje annak, hogy gyermeket vállalj? Beférkőzött a gondolataidba egy babaillatú apróság, akit szíved szerint azonnal a karodba zárnál? De vajon valóban felkészültél az anyaságra? 

A gyermekvállalás egy egész életre szóló döntés, melynek meghozatala néha bizony nehéz feladatnak tűnik. Érdemes néhány dolgot mérlegelned, mielőtt meghoznád ezt a fontos döntést.

Forrás: Thinkstock

Az első lépés: az őszinteség

Először is nézz magadba, és gondold végig: valóban és igazán szeretnél már anya lenni, vagy inkább csak a férjed, szüleid presszionálnak már évek óta ez ügyben? Talán túlságosan régóta hallgatod odahaza, hogy benne vagy már a korban, és a szüleid a te korodban már három gyereket neveltek? Ha őszintén válaszolsz erre a kérdésre, az már fél siker! Ha inkább ez utóbbi okok miatt érzed úgy, hogy itt az ideje gyermeket szülni, még ne tedd! Várd meg azt a pillanatot, amikor valóban TE, saját magad szeretnél anya lenni.

Fontos tudni!

Kismamaként te felelsz a születendő gyermeked egészségéért, ezért fontos, hogy tudatosan készülj a gyermekvállalásra, és törekedj az egészséges életvitelre már hónapokkal a terhesség előtt is! A létfontosságú vitamin-, ásványianyag- és nyomelemraktárak feltöltése csak helyes táplálkozással nehezen megvalósítható, ezért fontosak a terhesvitamonok! A terhesvitaminok ugyanis segítik a szervezetedet a terhességre való felkészülésben, védik a magzat egészségét, mivel megelőzhetik több fejlődési rendellenesség, mint például az idegcsőzáródási rendellenességek kialakulását, és elősegítik a megfelelő tápanyagellátottságot a terhesség és a szoptatás alatt is. Az idegcső-záródási rendellenességek a terhesség 15. napjától kialakulhatnak, amikor még nem biztos, hogy tudod, hogy állapotos vagy.

A második feladat: mérlegeld, hogy felnőttél-e már a feladathoz!

Szereted a bulikat, a hétvégi partik nélkül nem élet az élet? Tudnod kell, hogy ha gyereket vállalsz, az első időkben egyáltalán nem lesz lehetőséged bulizni. Természetesen technikailag bármi megoldható, de gondold át: valóban azért akarsz szülni, hogy később a saját gyerekedre a szüleid vagy az anyósodék vigyázzanak? Egy bulit ugyanis ki is kell pihenni, így nemcsak éjszakára kell megoldanod a gyerekfelügyeletet, de másnapra is.

Forrás: Thinkstock

A harmadik kérdés: mit jelent számodra a karrier?

Tény, hogy egy várandós kismama a terhesség utolsó heteiben már nem igazán tud (és akar) dolgozni, és az otthon töltött hónapok után bizony nehéz a visszailleszkedés. Tedd fel magadnak a kérdést: bánnád, ha hosszú hónapokra, akár évekre kiesnél a munkából? Úgy érzed, hátrány ér majd téged később emiatt? Lemaradsz valamiről emiatt, ami számodra fontos? Ha a válaszod bármelyik kérdésre igen, akkor van még min gondolkoznod.

A negyedik dolog, amit tisztázni kell: milyen a kapcsolatod a férjeddel, pároddal?

Csakis úgy vállalj gyereket, ha biztos vagy benne, hogy a párod mindenben támogat majd, és ugyanazt a szeretetet kapja majd a babád születése után, mint amilyen szeretetben te részesülsz. Soha ne vállalj azért gyereket, mert azt hiszed, ezzel a lépéssel tudod megmenteni az amúgy haldokló kapcsolatodat. Ez soha nem működik! És mindig a gyermeked jövőjét tartsd szem előtt!

Forrás: Thinkstock

Az ötödik lépés: figyelj oda magadra!

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy magzat milyen körülmények között él a méhben. Mielőtt gyermeket vállalsz, tudatosan tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a várva várt kisbabád egészségesen jöjjön majd a világra: fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, tápanyagokban gazdag gabonaféléket, sportolj rendszeresen, hagyj fel a dohányzással, alkoholfogyasztással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.