Praktikus és dekoratív – szuper megoldások a babaszobában

babaszoba tippek dekoráció lakberendezés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy anya jól tudja, hogy a babaszoba megtervezésénél a legfontosabb a praktikum. Emellett az is meghatározó szempont, hogy hangulatos teret alakítsunk ki a születendő babának – a legideálisabb pedig, ha ezt a két sajátosságot ötvözni tudjuk. Erre mutatunk most néhány tippet!

Akár külön helye van a babának, akár a mi szobánk egy részében fogjuk elhelyezni, vannak elengedhetetlen elemek – ágy, pelenkázó, lámpa, tárolók – amelyeket könnyedén feldobhatunk, hogy a praktikum és az esztétikum kiegészítse egymást a picinek kialakított térben.

Forrás: www.ikea.com

Alapszabály

A szoba ne legyen túlságosan harsány vagy túlzsúfolt, de jó, ha színes, és van benne játékosság.

Ágy

A csecsemő rácsos ágyára néhány masnival könnyen rögzíthetsz egy finom, színes pamutanyagból készült rácsvédőt. Ez sokat lágyít a küllemén, és a legegyszerűbb ágyat is feldobja. Érdemes olyat vásárolni vagy varrni, amin zsebek is vannak, így néhány plüssállatot is tarthatsz benne, ráadásul később jó játék lesz a picinek ezeket pakolászni egyik zsebből a másikba.

Pelenkázó

Saját magasságodnak megfelelően válaszd ki a pelenkázót, hogy valóban kényelmes legyen ott pelenkázni vagy öltöztetni a csöppséget. Mivel ezen műveletek közben a babák sokszor türelmetlenek vagy nyűgösek, nem árt, ha nemcsak az ágy, hanem a pelenkázó felett is lóg valami színes, esetleg mozgó, forgó, akár még zenélő játék is.

Ruhásszekrény

Habár egyetértünk azzal, hogy a rend nem jelenti azt, hogy minden el van dugva, a nyitott ruhásszekrényeket mégsem ajánljuk. Az első bepakolás után még biztosan gyönyörűen mutatnak a szépen összehajtogatott, egymáson sorakozó kis bodyk és ruhácskák, de hosszú távon ilyen rendet tartani képtelenség. Inkább pakold be a ruhákat egy fiókos szekrénybe, amihez válassz vidám, színes, vagy akár különböző állatokat, virágokat formázó fogantyúkat.

Forrás: Thinkstock

Divatmániás anyukáknak

A kisbabáknak is van egy-egy olyan csinosabb ruhája, amivel a szoba dekorálásakor érdemes játszani. Fogj egy szalagot, és 20 centinként köss rá egy kis hurkot: az apró akasztókkal ellátott babaruhákat erre kifüggesztheted.

Lámpa

A pelenkázó mellé érdemes egy nem túlságosan nagy fényű állólámpát tenni, hogy az esti műszakban is el tudd végezni a feladatokat. A lámpa fényét egy megfelelő búrával tudod tompítani

Egyszerű, de nagyszerű

Keress hobbyboltban vagy művészellátóban neked tetsző merített papírt: legyen az színes, mintás vagy virágszirmokkal díszített. Ezt könnyen rá lehet dolgozni a búrára, és kész is a megfelelő szűrt fény.

Tárolók

Idővel rengeteg játék gyűlik össze, és a káosz elkerülése érdekében ezeket a legjobb tárolókba gyűjteni, amelyek segítségével könnyen rendszerezheted is őket. A tárolók esetében tényleg szabad a vásár, mindenféle méretű, színű, anyagú doboz létezik: a te ízlésedre van bízva, hogy milyet választasz.

Forrás: Ducsai Judit

A Life.hu tippje

A magyar tervező, Ducsai Judit játéktárolói különleges lényeket formáznak. Nem egyértelmű állatfigurák, éppen azért, hogy maguk a gyerekek dönthessék el, milyen lényt gondolnak bele egy-egy tárgyba. Ahogy eldönthetik azt is, hogy mit pakolnak bele, hogy rakják őket egymásba, és hogyan fűzik össze az egyes tárolókat rendszerré.

Szőnyeg

A szőnyeg mindig a melegség, a puhaság érzését kelti, így a babaszobában is elengedhetetlen kiegészítő. Csak arra kell odafigyelni, hogy illeszkedjen a szoba stílusához és hangulatához. Ha például túl sok szín van már, érdemes egyszínű szőnyeget választani, de ha a szobában a fabútorok uralkodnak, akkor célszerű a textíliákkal, a szőnyeggel, vagy akár a függönyök színével játszani. Figyelem, a hosszú szálú szőnyeget kerüld, nehogy a szájába vegye, vagy esetleg lenyelje a szálakat a pici, amikor mászni tanul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.