karácsony beigli mákos beigli sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kihagyhatatlan karácsonyi sütemények közé tartozik a mákos bejgli, aminek elkészítése ugyan időigényes, és sokszor a látvány sem az igaz, de az íze miatt mindenképpen megéri nekikezdeni!

Hozzávalók:

A tésztához

50 dkg liszt
25 dkg vaj
3 tojás
2 dkg élesztő, 1 teáskanál porcukor
1,5 dl tejföl
csipet só

A töltelékhez

25 dkg darált mák
20 dkg porcukor
0,5 dl tej
1 citrom reszelt héja
fél rúd vanília
1 dl rum

iStockPhoto
iStockPhoto


Elkészítés:

Az összemorzsolt élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt a tejjel, pici sót, és alaposan összedolgozzuk. Ha a tészta már elválik a táltól, akkor négy cipóra osztjuk, és legalább 3-4 órát pihentetjük hűvös helyen vagy a hűtőben.
Elkészítjük a máktölteléket is: egy edénybe tesszük a mákot, a cukrot, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, a reszelt citromhéjat és a rumot, majd a tejet is. Összekeverjük, és néhány percig lassú tűzön, folyamatos kevergetéssel főzzük. Hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztacipókat téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a széleken 2-2 cm-t kihagyunk. A tésztát hosszanti irányban feltekerjük és ügyeljünk arra, hogy a hajtások a rúd aljára kerüljenek. Kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük, és a tetejüket megkenjük tojássárgájával, ha megszikkadt, átkenjük a villával fellazított tojásfehérjével is. A rudakat hústűvel megszurkáljuk,és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Ezért repedeznek be a rudak sütés közben:
- a tészta vagy a töltelék túlságosan puha
- túl sok a töltelék
- túl sok cukrot adtál hozzá

Csatlakozz a Szavazz a bejglire csoporthoz az iWiW-en és a Facebookon is!





Bekábulhatsz a mákos bejglitől?http://www.life.hu/bejgli/20101206-megmergezhetnek-a-makos-etelek.htmlVigyázz, nehogy kiöntsd a mákot karácsonykor!http://www.life.hu/bejgli/20101205-karacsonyi-szilveszteri-babonak.htmlVárandós vagy? Ezt ne edd karácsonykor!http://www.life.hu/bejgli/20101203-varandosan-karacsonykor.html




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.