munkahely párkapcsolat szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden munkahelyi kapcsolatban elérkezik a pont, amikor dönteni kell: vagy nyilvánosságra hozzuk a viszonyt, vagy sunyin titkolózva töltjük az előttünk álló közös időszakot. Biztos, ami biztos, most adunk egy kis kapaszkodót, hogy könnyebben tudj dönteni.

Gyakran álmodozunk róla, mennyivel kényelmesebb lenne egész nap együtt lenni, közös íróasztalnál melózni, a húzósabb projekteket együtt kivitelezni, és a kávészünetekben összebújva beszélgetni. A vitathatatlan előnyök ellenére azonban azt kell mondanunk: komplex problémahelyzet vár arra, aki nyolctól négyig egy helyen húzza az igát a párjával. Na nemcsak az összezártság szülte konfliktusok, sokkal inkább a "mit szólnak majd a többiek" jellegű aggodalmak és a rosszmájú pletykák miatt. A munkahely ugyanis szigorú szabályokkal körülsáncolt intézmény, teljesítményorientált főnökök és árgus szemmel figyelő kollégák gyűjtőhelye, ahol csak a legrátermettebb párkapcsolatok maradhatnak életben. Nem csoda, ha a párok többsége a kollegiális románc első percétől fogva azzal a dilemmával küzd: szabad-e felvállalni a párkapcsolatot a közös munkahelyen? A kérdés megosztja az érintetteket. Vannak, akik a negatív megítéléstől tartva a titkolózás mellett döntenek. Évek óta együtt vannak, megvan a közös lakás és a kutya, de külön járnak dolgozni, kerülnek mindennemű kontaktust az irodában, és gyakran belebuknak saját füllentéseikbe. A másik csapat az érzelmek szabadságát vallja, és az első naptól kezdve a többiek szeme láttára élik szerelmi életüket. Náluk nem ritkák a fénymásolóban töltött légyottok, a határidős munka helyett bevállalt "haragszom rád" epizódok és a féltékenységi jelenetek sem. A kérdés már csak az, mi a jó hozzáállás, ha egy helyen dolgozunk a párunkkal?

Ezt a döntést nem hozhatjuk meg helyetted, ezért inkább pontokba szedtük, mi mindent kell figyelembe venned, hogy eldönthesd, helyes-e felvállalnod a munkahelyi viszonyt.




1. A kapcsolat komolysága
A céges buliban elcsattanó csók után telekürtölni az irodát kettőtök kapcsolatával elég necces ügy. Lehet, hogy életed szerelmét látod a kollégádban, mégis jobb, ha az ismerkedős-moziba járós-parkban andalgós időszakba nem vonjátok be a munkatársakat. Randizzatok munka után, derítsétek ki, mennyire passzoltok egymáshoz, és hagyjátok kicsit érlelődni a kapcsolatotokat. Nem árt, ha az első hetek bizonytalanságában inkább még hallgattok a dologról.


2. Munkahelyi a szabályok
Igen, imádjátok egymást, és képtelenségnek érzitek, hogy ne érjetek egymáshoz a közös irodában töltött nyolc órában. Vannak rugalmas, toleráns munkahelyek, ahol - ha csak nem megy a teljesítmény rovására -, örömmel konstatálják majd a kapcsolatotokat. Máshol azonban szigorú - írott vagy íratlan - szabályok kötik ki, lehet-e kapcsolat köztetek, és ha igen, milyen keretek közt vállalható fel a viszony. Ha komolyan gondoljátok a kapcsolatot, de úgy látjátok, hogy utatokba állnak a munkahelyi normák, akkor jobb, ha titkolózás, hazudozás helyett inkább megpróbálkoztok a munkahelyváltással.


3. Kettőtök hozzáállása
Hogy felvállalható-e a kapcsolatotok, nagymértékben meghatározza, ti mit tartotok helyes hozzáállásnak. Beszélgessetek róla, jó ötletnek tartjátok-e felfedni, hogy együtt vagytok. Ne ugorj egyből a torkának, ha nemleges választ kapsz, inkább hallgasd meg az érveit. Könnyen lehet, hogy a párod a karrierjét vagy a vezető beosztását érzi veszélyben, ha felvállal téged. Ha bánt ez a hozzáállás, semmiképp se hagyd annyiban a dolgot. Hozd fel gyakran a témát, és gyúrjatok a kompromisszumos megoldásra.



+1. Ha már döntöttél
Ha úgy döntöttetek, hogy felvállaljátok egymást, ragaszkodjatok a mértéktartáshoz. Ha továbbra is harmonikusan dolgoztok együtt, és nem engeditek, hogy a párkapcsolati hullámvölgyeitek befolyásolják a munkahatékonyságotokat, nem lehet gubanc a kapcsolatotokból. Az íróasztalon megejtett vad jelenetek, a sorozatos közös késések és a hisztérikus nagyjelenetek ez esetben felejtősek. Ha a titkolózást találjátok ez egyetlen élhető megoldásnak, számoljatok vele, hogy az erőszakos hallgatás árthat a kapcsolatotoknak, a lelepleződés pedig a reputációtoknak tehet keresztbe.


Oláh-Szijjártó Linda, pszichológus

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.