gyilkosság bűnmegelőzés vizsgálat bűnügy teszt nyomozás DNS kriminalisztika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A DNS-minta vizsgálata, vagy a DNS-teszt titokzatosan hangzik, pedig a DNS alapú genetikai vizsgálat húsz éve kap helyet a magyar kriminalisztika gyakorlatában, és az egyik leghatékonyabb módszer a tettes vagy tettesek kilétének felderítésére.

A DNS-vizsgálatoknak és a DNS-profil-nyilvántartásnak nemcsak az elkövetők kézre kerítésében, de a bűnmegelőzésben is hatalmas szerepe van. Hiszen ha egy elkövető tudja, hogy az ő DNS-profilját már nyilvántartják a rendszerben, akkor feltételezhetően körültekintőbben követi el a következő bűntényt, hiszen óvatlansága miatt - azaz ha újra azonosítható DNS-nyomot hagy (és ehhez elég egy hanyagul eldobott csikk vagy egy be nem tervezett karmolás) -, könnyedén újra rács mögé kerülhet. Ám az elkövetők egy részét ez sem tartja vissza, más része esetleg fel sem méri a DNS-mintavétel jelentőségét.

A DNS-vizsgálatokra a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben (BSZKI) kerül sor, ahol az adott ügyben az eljáró hatóság megfelelő szakkérdés megválaszolása céljából igazságügyi genetikus szakértőt rendel ki, és ez alapján kerül sor a vizsgálatra.

MTI/Nagy Lajos
MTI/Nagy Lajos

Milyen ügyekben kerülhet sor DNS-profil-vizsgálatra?

Az ORFK Szóvivői Iroda hivatalos információi szerint jellemzően bűnügyek és ismeretlen holttestek azonosításakor dolgoznak a szakértők. Az ügykezelés és a laboreredmények feldolgozása általában beérkezési sorrendben történik, de a vizsgálati idő nagyon sok mindentől függhet. Attól is, hogy milyen vizsgálatról van szó. Ezek olyan kiterjedtek és szerteágazók is lehetnek, mint egy-egy műtét, amelyeknek szintén nincs meghatározott átfutási ideje. Van olyan laborvizsgálat, amely csak néhány napot igényel, mások azonban hetekig is elhúzódhatnak. Az egyes ügyek és minták között jelentős különbségek is lehetnek, és nem túlzás azt állítani, hogy nincs két egyforma ügy vagy minta.

Az igazi helyszínelők

A DNS-profil-elemzés laboratóriumi munka ugyan, de az ezt megelőző kutatás, majd rögzítés, valamint a mintavételezés történhet a helyszínen is, vagy a laboratóriumba beküldött tárgyról is kivitelezésre kerülhet. Speciális esetekben előfordulhat, hogy a BSZKI igazságügyi genetikus szakértői helyszíni munkát is végeznek, például biológiai anyagmaradványok felkutatása, biztosítása kapcsán, amely akár a népszerű krimisorozatokból ismerősnek tűnhető helyszínelésnek is nevezhető, bár mindez a valóságban elképzelhetetlenül gondos, aprólékos munkát és a laboratóriumi körülmények megteremtését jelenti a legvadabb helyszínen is. Ilyenkor, ha az ügyön dolgozó szakemberek a mintakutatás során releváns biológiai anyagmaradvány jelenlétére utaló eredményt kapnak, akkor az érintett tárgyat, például egy ruhadarabot, egy kést, szőnyegdarabot, vagy akár egy személygépkocsit is eredetben vagy mintabiztosítási eljárás kivitelezésével (pl. kivágással, felületi ledörzsöléssel) laborvizsgálatra küldik megfelelő mintajelölés és optimális csomagolási mód megválasztásával. Az elvégzett tevékenységről, a bűnjelkezelés vonatkozásában, a hitelességi lánc fenntartása, valamint a legmegfelelőbb vizsgálati rendszer meghatározhatósága céljából megfelelő adattartalommal rendelkező dokumentáció készül, melyet fényképes anyag egészít ki.

A BSZKI-ba beküldött és vizsgálandó tárgy vagy minta a bűnjelszemlét követően a mitokondriális vagy a sejtmagi laboratóriumba kerül. A mintavizsgálati előkészületek után a mintát labortechnikai eszközök alkalmazásával DNS tisztítását célzó eljárásnak vetik alá. Az ezt követő emberi DNS mennyiség-minőség meghatározási és ellenőrzötten sikeres sokszorozási fázis után a nagy tisztaságú DNS-minta alkalmassá tehető DNS-profil kimutatására, melyhez következő lépésként az ún. DNS-szekvenátorok alkalmazása szükséges. A kimutatott DNS-tulajdonságok összességéből áll a DNS-profil, mely a DNS-tipizálásnak nevezett folyamat és az azt hitelesítő szakértői elemzés együttes eredménye.

DNS-vizsgálat is segítette a rendőrséget a 25 éves rendőrségi pszichológus, Bándy Kata meggyilkolása ügyében, aki 2012. július 8-án vasárnap hajnalban egyedül, gyalog indult haza Pécsen egy sörözőből. A több napig keresett lány holttestére 2012. július 11-én délután talált rá egy férfi a pécsi Délibáb utcában, egy bokros területen. Az origo.hu információi szerint a helyszínelés közben DNS-minták kinyerésére alkalmas anyagmaradványokat találtak a rendőrök. A 25 éves nő vélhetően vasárnap reggelre már halott volt, a gyilkosság hajnali négy és öt óra között történt. A lány megölésével gyanúsított férfit azóta elfogták, és 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték.


Mit kell tudni a hazai DNS-nyilvántartásról?

A DNS-profil-nyilvántartásban jelenleg szereplő terhelti (gyanúsított illetve elítélt) profilok száma közel száztízezer. Ezen adatok esetében biztosítják a jogszabályban meghatározott naprakész kezelést, amely az újonnan bekerülő profilok karbantartása mellett a hatályos jogszabályban meghatározott esetekben egyes adatok törlését is jelenti. A BSZKI által kezelt bűnügyi DNS-profil-nyilvántartás - melynek szerepe a vonatkozó jogszabályrendszer szellemiségének megfeleltethetően nyomozó hatóságok és így az igazságszolgáltatás munkájának segítése - viszonylag fiatal kora ellenére számos bűnügyben nyújtott hasznosítható információt a jogalkalmazók részére. Az Interpol tagállamaként Magyarország DNS-profil-nyilvántartása napi szinten teljesít egyedi DNS-profil-összehasonlítási feladatokat más tagállamok kerestetési igényei alapján. A hazai, még ismeretlen eredetű profilok az Interpol nemzetközi DNS-profil-nyilvántartásába is feltöltésre kerülnek.

Előzetes letartóztatásba helyezték a Bándy Kata megölésével gyanúsított férfithttp://www.life.hu/legykepben/20120717-reszletes-beismero-vallomast-tett-p-laszlo-bandy-kata-megolesevel-kapcsolatban.htmlElfogták Bándy Kata gyilkosáthttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20120716-elfogtak-a-meggyilkolt-pszichologusno-bandy-kata-gyilkosat-beismero-vallomast.htmlMegvan a tettes? - Fordulat Bándy Kata meggyilkolása ügyébenhttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20120711-feltehetoen-az-eltunt-rendorsegi-pszichologus-holttestet-talaltak-meg-pecsen.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.