Bándy-ügy: harmadik személyt keres a rendőrség, P. László túl van a hazugságvizsgálaton

gyilkosság hazugságvizsgálat Bándy Kata
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lapinformáció szerint helyszíni meghallgatást tartott a rendőrség csütörtök éjjel a pécsi rendőrségi pszichológus megölésével kapcsolatban, és a hazugságvizsgálaton is átesett P. László. Jelenleg egy harmadik személyt is keres a rendőrség. A TV2 Tényeknek eközben nyilatkozott J. Olivér volt barátnőjének édesanyja.

A Bama.hu hírportál arról számolt be: P. László az éjjel megmutatta a nyomozóknak az útvonalat, amelyen a gyilkosság éjszakáján haladt, és a helyet is, ahol találkozott Bándy Katával, valamint a bűncselekmény további helyszíneit is, ahol elmondta, hol, mit tett. A Blikk a helyszínelők eredményeire alapozva arról ír, hogy nem egy ember követhette el a gyilkosságot, a helyszínen ugyanis egy másik ember DNS-mintáit is megtalálták. Több lap is arról számol be, hogy a rendőrség a gyanúsított unokatestvérét, J. Olivért is keresi, aki a gyilkosságot megelőző napokat P. Lászlóval töltötte, a nyomozók azonban egyelőre nem árulják el, hogy tanúként vagy gyanúsítottként keresik. A Bama.hu szerint az sem kizárt, hogy egy harmadik embert is keres a rendőrség, aki a két férfi sofőrje lehetett.

Erőszakos férfiként ismert

Ahogy az a TV2 Tényeknek nyilatkozó, J. Olivér volt barátnőjének édesanyja elmondta, Olivért erőszakos hajlamú fiúként ismerik. Egy csűrben élt jó ideig Tompán. Volt, hogy barátnőjét fenyegette meg azzal, hogy felakasztja magát - ezt meg is tette, az édesanya elmondása szerint csak azért élte túl, mert elszakadt a kötél. A Tények riportjából az is kiderült, hogy annak riportere hétfőn még találkozott is J. Olivérrel: akkor a fiú a riporternek azt mondta, kihallgatták a rendőrök, mint a ganyúsított rokonát, de ezután kizárták az ügyből.

MTI/Kálmándy Ferenc
MTI/Kálmándy Ferenc

Kattints a képre a galériáért!

P. László átesett a hazugságvizsgálaton?

Az internetes hírportál - más sajtóhírekkel ellentétben - azt írta, hogy csütörtökön mégis sor került a gyanúsított poligráfos vizsgálatára. Sólymos Sára, P. László kirendelt védője a lapnak elmondta: a végleges eredményre feltehetően heteket kell várni. Az RTL Klub korábban arról számolt be, hogy P. Lászlón nem, két másik személyen azonban végeztek hazugságvizsgálatot. A kitűzött, egymillió forintos nyomravezetői díjat még nem vonta vissza a rendőrség, és nem is fizette ki - ez a Bama.hu szerint arra utalhat, hogy további gyanúsítottat keresnek.

A hírportál úgy tudja, a rendőrség már korábban azonosította a keresett személyt, aki a feltételezések szerint P. László unokatestvére vagy testvére. A Bama.hu beszámolója szerint a Magtár utcai ház egyik régi lakója szerint P. László testvérével (vagy unokatestvérével) érkezett néhány hete Pécsre, akivel többször is együtt mutatkozott. A férfi - aki mások szerint csak egy barát volt - ugyanott lakott, múlt hét közepe óta viszont senki sem látta, azóta nem járt az épületben.

A rendőrség az internetes lap információi szerint óriási erőket mozgósít a férfi kézre kerítése érdekében: folyamatosan ellenőrzik azokat a helyeket, ahol számítanak a felbukkanására, így többek között szemmel tartják a rokonságát, a baráti, ismeretségi körét, és figyelik a pályaudvarokat, a határátkelő-helyeket is.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

Kattints a képre a galériáért!

Rövid időn belül eredményesen lezárhatják a nyomozást

Az Új Dunántúli Naplónak nyilatkozott Angyal Miklós rendőr-alezredes, a DNS-mintát megtaláló igazságügyi szakértő is. Arra a kérdésre, hogy egy vagy több ember követte-e el a bűncselekményt, konkrétan nem válaszolt. Azt mondta, meggyőződése, hogy nagyon rövid időn belül eredményesen lezárhatják a nyomozást.

A PécsMa.hu szerint állítólag gyerekek találták meg Bándy Kata holttestét. A portál munkatársának az egyik gyerek szülője beszélt erről. Azt mondta, hogy három kicsi játszott a közeli játszótéren, amikor bújócskázás közben egyikük észrevette a testet, majd hazaszaladt, hogy elmesélje anyjának, amit látott. Eközben a gyerek elmondása szerint egy fekete autó állt meg mellette, és abból kiszólt neki valaki - a nő szerint P. László -, hogy ha elmondja, amit látott, megölik a családját. A gyerek ennek ellenére szólt az anyjának. Arccal a föld felé találtak rá a holttestre, a lányon a ruhája és a szandálja is rajta volt - nyilatkozta.

A kábítószer is közrejátszhatott

A pécsi drogambulancia addiktológusa, Szemelyácz János a hírportál munkatársának azt mondta, a kábítószer, amelyet fogyasztott, fokozhatta P. László agresszivitását és szexuális vágyát is. A szakember szerint cigarettába keverhető partidrogot használhatott. A doktor szerint azonban ez a tény nem enyhíti P. László büntetőjogi felelősségét. Korábban Sólymos Sára, P. László ügyvédje nyilatkozott úgy, hogy védence a gyilkosság éjszakáján két liter bort vásárolt, azt iszogatta, és cigarettát szívott, amelybe porszerű szintetikus kábítószert kevert.

Az MTI megkeresésére Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nem reagált a sajtóinformációkra. Azt azonban megerősítette: továbbra is nagy erőkkel folyik a nyomozás Bándy Kata meggyilkolásával kapcsolatban; részletekről azonban nem beszélt.

Jövő héten temetik Bándy Katát

Szerdán "Megemlékezés és virrasztás Bándy Kata emlékére" címen hoztak létre egy csoportot a Facebook közösségi portálon. Az oldalon arra hívják fel az embereket, hogy július 21-én, szombat este hét óra és éjfél között együtt emlékezzenek Bándy Katára a budapesti Szent István téren. Jövő hétfőn Szekszárdon temetik el Bándy Katát, a Pécsen meggyilkolt rendőrségi pszichológust - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán a rendőrség honlapján. A közlemény szerint Pintér Sándor belügyminiszter a Közszolgálat Halottjának nyilvánította Bándy Katát. A temetés Szekszárdon, az Alsóvárosi temetőben lesz. Kiemelték: "a család kifejezett kérése, hogy a média képviselői mellőzzék részvételüket a szertartáson, szíveskedjenek tiszteletben tartani a hozzátartozók kegyeleti jogait".

A 25 éves rendőrségi pszichológus július 8-án, vasárnap hajnalban egyedül, gyalog indult el egy sörözőtől, de az otthonába nem érkezett meg. A holttestét július 11-én délután találta meg egy férfi a pécsi Délibáb utcában, egy bokros területen. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő reggel közölte, hogy őrizetbe vettek egy 26 éves férfit, aki megalapozottan gyanúsítható Bándy Kata meggyilkolásával, és a férfi beismerő vallomást tett. A Pécsi Városi Bíróság szerdán azt jelentette be, hogy aljas indokból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt elrendelték P. László előzetes letartóztatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.