Bódi Margó: Panettone - adventi kuglóf

advent panettone sütemény kuglóf
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nagyi kuglófja utánozhatatlan, de az ünnepi asztalra varázsolj valami különlegeset, például egy olasz finomságot. Igen macerás, de a siker garantált!

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
1/2 kocka élesztő
2 dl langyos tej
5 dkg cukor
2 tojássárgája
1 tojás
10 dkg vaj
pici só
1 cs. vaníliás cukor
reszelt citrom- és narancshéj
egy kevés ánizs

iStockPhoto
iStockPhoto



A gyümölcskeverékhez:
2 ek rum
10 dkg mazsola
kandírozott narancs- és citromhéj (esetleg vegyes kandírozott gyümölcs)
4 dkg fenyőmag


Elkészítés:

Az élesztőt szétmorzsoljuk, 1 dl tejjel kikeverjük, és 10 dkg lisztet adunk hozzá. Meleg helyen, letakarva 1 órán keresztül kelesztjük.

A megmosott mazsolát és a kandírozott gyümölcsöket leöntjük a rummal, és félretesszük.

A cukrot, a vaníliás cukrot és a sót a maradék tejjel kikeverjük, és hozzáadjuk a tojásokat, majd beleforgatjuk a lisztet, a vajat, a narancs- és citromhéjat, valamint az ánizst. Ha a kovász megkelt, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Ezután még 30 percig kelesztjük meleg helyen, majd hozzáadjuk a beáztatott gyümölcsöket és a fenyőmagot.

Két kisebb vagy egy nagyobb formát kivajazunk, és beletöltjük a tésztát. Letakarva további 50 percet kelesztjük, míg kb. kétszeresére nő.

A tészta tetejét keresztben bevágjuk, és előmelegített sütőben 175 °C-on 50 percig sütjük. Végül a tetejére csorgatunk 3 dkg olvasztott vajat.

Virgin forralt borhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20101112-virgin-forralt-bor.html2 mennyei sütemény liszt nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20101105-2-mennyei-sutemeny-liszt-nelkul.htmlTejberizs sütve, gyümölccsel, karamellelhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20101015-tejberizs-sutve-gyumolccsel-karamellel.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.