Adventi fények: a szeretet nevében

2010.11.28. 2:29

Tudtad, hogy a keresztény hagyomány szerint a karácsonyi ünnepkört advent első vasárnapjától, vagyis a december 25-ét megelőző negyedik vasárnaptól számítjuk, és ez a szép és remélhetőleg békével teli hosszú ünnep egészen vízkeresztig, vagyis január 6-ig tart?

Az advent kifejezés eljövetelt jelent, és a keresztény hit szerint a Jézus eljöttét megelőző időszakot szimbolizálja, amely négy vasárnapot és négy hetet foglal magába.


iStockPhoto


Természetesen azt, hogy ma kinek mit jelent és mennyire fontos advent üzenete, azt senki nem kéri számon, csakis rajtunk múlik, mennyi szeretettel, illattal és fénnyel töltjük meg a várakozás heteit és az azt követő ünnepet.

Mit szimbolizál az adventi koszorú?

Advent szimbóluma az adventi koszorú, amelynek hagyománya még a pogány világba nyúlik vissza, amikor is fűzfavesszőből, szalmából, esetleg örökzöldekből szellemeket távol tartó szent koszorúkat készítettek maguknak őseink, és aztán otthonuk bejárata fölé akasztva védték a ház népét, a családot a téli sötétségben lopakodó ártó szellemektől. Az adventi koszorút éppen ezért (hiszen függesztették), még nem gyertyákkal, hanem szalagokkal díszítették, és a szalagok színének külön jelentése volt: a piros az életet, a zöld a bőséges termést, az arany pedig az életet teremtő fényt jelképezte. A mi adventi koszorúinkon is visszaköszönhetnek ezek a színek, bár a keresztény kultúra más színeket részesít előnyben. A katolikus hagyomány értelmében az adventi koszorú ma három lila és egy rózsaszín gyertyát kap.

iStockPhoto

Készülj az ünnepre adventi naptárral!

A gyerekek számára az adventi naptár elterjedése jelent még örömöt, nem véletlenül, hiszen a várakozást ezzel az apró meglepetésekkel teli, huszonnégy részből álló naptár édesítheti meg. Persze nemcsak a gyerekeket lehet meglepni adventi naptárral, hiszen ha kedvesünknek vagy párunknak szeretnénk emlékezetesebbé varázsolni a várakozást, őket is megajándékozhatjuk egy magunk készítette adventi naptárral. Elég hozzá 24 apró boríték felfűzve (felgémkapcsozva) egy aranyszalagra, benne egy-egy személyre szóló üzenettel, idézettel vagy egyszerűen azzal az egyetlen szóval, hogy "szeretlek", s mellette a rövid indoklással, hogy miért. Már az segítheti az ünnepi ráhangolódást és elmélyítheti a kapcsolatot, ha sikerül összeszedni, megnevezni 24 okot, amiért szeretjük párunkat.

Tudtad?
Hazánkban a második világháborút követően terjedt el széles körben az adventi koszorú készítése, és nemcsak családi körben, de a közösségi élet területein is - templomokban, hivatalokban, iskolákban - feltűntek a várakozást üzenő koszorúk.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Kortyolj rumpuncsot! - A leghangulatosabb adventi vásárok Bécsbenhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20101125-mennyei-rumpuncs-csabito-portekak-a-leghangulatosabb-adventi-vasarok.html

 

adventkoszorúünnepadventi naptár