Mézes krémes - a nagyi receptje szerint

2010.12.10. 11:06

Akárhogyan is próbálod, mégsem sikerül olyan finomra a mézes krémesed, mint amit a nagymamád süt? Most egy generációkon keresztül öröklődő, eredeti nagymama-receptet osztunk meg veled.

Hozzávalók:

A tésztához

15 dkg cukor
10 dkg puha, szobahőmérsékletű vaj 
4 evőkanál langyosra olvasztott méz
5 evőkanál tej
2 tojás
45 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna

A krémhez

3 dl tej
3 evőkanál búzadara
20 dkg vaj
20 dkg porcukor

A csokimázhoz étcsoki

Elkészítés:

A 15 dkg cukrot a 10 dkg vajjal, a 4 evőkanál mézzel, az 5 evőkanál tejjel és az egész tojással jól kikeverjük, majd vízgőz felett felfőzzük sodó-szerűen. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát. Összegyúrjuk, majd 4 részre osztjuk a tésztát, és egyenként kinyújtjuk. A  négy tésztacipót fél órát pihentetjük. A kivajazott, lisztezett tepsi alján - tehát a tepsit megfordítjuk, és annak a tetején - 200 fokon megsütjük a tésztalapokat. A sütési idő  rövid, kb. 6-7 perc. Ha megsült, gyorsan vedd le a tepsiről, mert megkeményedik, és utána töredezni kezd. Amúgy is óvatosan kell bánni vele, mert nagyon könnyen törik a tészta. Egy nagyobb késsel lehet ügyesen leszedni a tepsiről a lapokat.

A krémhez a tejben a búzadarát megfőzzük, ha kihűlt, hozzákeverjük a vajat és a porcukrot, majd alaposan elkeverjük. A lapokat ezzel a krémmel kenjük meg - óvatosan -, és a tetejét csokimázzal diszítjük.

Csatlakozz a Szavazz a bejglire csoporthoz az iWiW és a Facebook oldalán is!



Címkék:
  • havi
  • heti
  • napi

hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ezt olvastad már?
10 / 0