Mennyei karácsonyi koktélok

ital karácsony koktél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha unod a hagyományos italokat, és a forralt bor gondolata sem csigáz fel, ám szeretnéd elkápráztatni a párodat vagy a barátaidat egy nagyszerű karácsonyi nedűvel, ismerkedj meg 4 elképesztően finom, ünnepi koktél-különlegességgel!

"Ma már itthon is egyre több a hobbimixer, és sokan érzik úgy, hogy egy baráti összejövetel alkalmával üde színfolt lehet, ha értenek a mixeléshez és ezzel meglephetik barátaikat" - mondja Morafcsik Péter, az egyik hazai mixeriskola vezetője. Az alábbi italok elkészítése közben bepillantást nyerhetsz a koktélok kultúrájának és fogyasztásának világába, és biztos lehetsz abban, hogy gyakorlás közben egyre nagyobb lesz a tudásvágyad!

1. Ünnepi grog

A kellemes aromájú koktél lelke a 36 féle fűszerkivonatot tartalmazó gyomorkeserű - a Jägermeister -, mely jó étvágyat csinál, és elősegíti az emésztést. Ötvözd e fűszeres aromát az almával, és a forró italt kortyolgatva idézd fel gyermekkorod karácsonyi hangulatát!

Istockphoto
Istockphoto

A grog hozzávalói (egy személyre): 4 cl Jägermeister, 1,5 dl 100%-os almalé, 1 cl áfonyaszirup, 1 cl Cointreau, 3 narancstwister, 1 egész fahéj és 1 cl magas alkoholtartalmú (80%-os) rum

A gáztűzhelyre készíts egy lábost, öntsd bele a Jägermeistert, majd lassan, óvatosan keverd hozzá az almalét, az áfonyaszirupot és a Cointreau-t. Egy fél narancs héját melegíts fel öngyújtóval, hogy jobban megnyíljanak a gyümölcs pórusai, majd csepegtesd az italba. Az így elkészült keverék tetejére önts 1 cl rumot, majd öngyújtóval gyújtsd meg, így még jobban összeérnek az ízek. A forró italt töltsd bele egy koktélos pohárba, melyet előtte felmelegítesz. A díszítéshez 3 karikázott narancs héját tekerd fel egy szívószálra, és formázz belőle spirált. Nagyon fontos, hogy forró italok készítésénél soha ne várd meg, míg felforr a főzet, mert elég a szesz!

2. B52' koktél

"A molekuláris gasztronómia szellemében bizonyos természetes anyagok segítségével (keményítő, lecitin) megváltoztathatod az italok szerkezetét, és olyan ízeket állíthatsz elő, melyek cseppet sem szokványosak" - mondja Morafcsik Péter. A B52' koktél az egyik legnépszerűbb ital, és a nők igazi kedvence.

Istockphoto
Istockphoto
Hozzávalók:

Kb. 1,5 -2 cl kávélikőrt önts egy pohárba, de úgy kalkulálj, hogy a hozzávalók három egyenlő részre legyenek elosztva. A kávélikőrre rétegezd az ír krémlikőrt, úgy, hogy a bárkanál domború részére töltsd a likőrt, a kanalat tedd a pohár széléhez, és szépen lassan csorgasd hozzá a krémlikőrt. Ezt követően töröld meg a kanalat egy szalvétával, majd folyass lassan a kanálra jó minőségű narancslikőrt (Cointreau), az előbbihez hasonló layer (rétegezés) technikával. Gyújtsd meg az ital tetejét egy öngyújtóval, és látni fogod, ahogy a narancslikőr a magas extrakttartalom miatt lángra kap. A háromrétegű italt egy szívással fogyaszd el! Ne feledd: mindig óvatosan gyújtsd meg az italt, és figyelj oda, hogy a környezetedben ne legyen gyúlékony anyag! Trükk: ha áttetszőbb, tisztább koktélt szeretnél, szúrj fogpiszkálóra egy koktélcseresznyét, helyezd a pohár aljára, és így végezd a rétegező műveleteket!


3. Blazer

Szakértőnk véleménye szerint a Blazer akkor lesz tökéletes, ha prémium konyakból készíted!

Istockphoto
Istockphoto

Hozzávalók: 4 cl Remy Martin, forró víz, 2-3 kanál barnacukor, 2-3 szem friss eper, narancshéj

A koktél elkészítése előtt melegíts fel egy poharat forró víz felett, és várj, amíg az üveg bepárásodik. A meleg pohár tetejére helyezd a konyakos poharat, majd tegyél bele 3 kanál barnacukrot, és gyújts meg óvatosan. A narancs héjában lévő illóolajat permetezd rá, és öngyújtóval melegítsd meg, hogy szétnyíljanak a pórusok. A láng alatt a barnacukor kiválóan karamellizálódik, így intenzívebben érnek össze az ízek. Ha a barnacukor elolvadt, tedd a pohárba a pépesített epret, keverd meg egy bárkanállal, majd töltsd hozzá a forró italt. Alig tudsz majd ellenállni az ízek orgiájának, ám a fogyasztással várnod kell, amíg kihűl a koktél!

4. Frangelico Silver Sour

A koktél egyedülálló ízét, savanykás aromáját a mogyorólikőr adja.

Istockphoto
Istockphoto
Hozzávalók:

Egy shakerbe dobj jeget, majd üsd rá a tojásfehérjét, és vegyíts hozzá pár csepp Angosturát, hogy kesernyésebb legyen. Csorgass rá 1,5 cl cukorszirupot, 4 cl mogyorólikőrt, 1 gerezd citrom/narancs levét - közben hűtsd a poharat -, és az egészet jó alaposan rázd össze, amíg a tojásfehérje elkeveredik. Szűrd át az egészet jeges pohárba, díszítsd narancstwisterrel, majd a végén locsolj a tetejére felmelegített narancsolajat.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: mp@mixersuli.hu, mixersuli.hu

Így készítsd a narancstwistert!

Spirálvágóval hámozz meg egy narancsot, majd az így kapott spirált tekerd fel egy szívószálra, és várj pár percig, amíg a narancs héja felveszi a szívószál alakját. Szúrd meg a narancsspirált fogpiszkálóval alul és felül, és ha kellőképpen idomult a gyümölcs a szívószálhoz, húzd ki belőle a fogpiszkálót, és dekoráld vele a pohár szélét.


/1012/Adven20101213234441

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.