3 különleges japán étel, amit te is elkészíthetsz

Japán egészség étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeretnéd valami extra finomsággal meglepni a kedvesedet? Kipróbálnád a japán konyha fogásait, de idáig nem volt bátorságod hozzá? Íme három finom étel, amit te is könnyen elkészíthetsz!

1. Onigiri (rizsgombóc)

Sima (nem sós) vízben főzd meg a rizst. ("Ragacsos ázsiait", nem pergős magyart - ez nagyon fontos, mert különben szétesik, nem marad egyben.)

Elkészítés:
Kézzel formálj háromszög alakú, 5-6 cm-es gombócokat. Ha kész, tekerd körbe préselt moszatlapocskákkal (norival) - ezt csak közvetlenül evés előtt tedd rá, mert különben átázik a nori.

iStockPhoto
iStockPhoto

A rizsgombócot többféle módon ízesítheted:
- Lehet kapni direkt japán rizsfűszert, különféle ízesítéssel. Ezt keverd bele a főtt, forró rizsbe, utána vizes, de nem sós kézzel formázd háromszög alakúra.
- Kipróbálhatod a savanyú szilvát (umeboshi), amit bele lehet dugni a gombóc közepébe, és utána formázhatod. A szilva nagyon sós, ezért külön sót nem kell használnod!
- Vehetsz tonhalkonzervet is, amelyet keverj össze majonézzel, és töltsd a kész falatkákba.


2. Yakitori (csirkesaslik)

Hozzávalók:
4 egész csirkemellfilé
1 db póréhagyma
1,5 dl teriyaki szósz

iStockPhoto
iStockPhoto

Elkészítés:
Vágd a csirkemellet falatnyi darabokra, szeleteld fel a hagymát. Tűzd fel fapálcikára felváltva a húst és a hagymát, és mártsd a teriyaki szószba, majd roston vagy grillen süsd meg. Rizzsel tálalhatod.

3. Yakisoba

Hozzávalók:
20 dkg soba tészta
1 szál sárgarépa vékony csíkokra vágva
1/4 fej káposzta
15 dkg csirke- vagy pulykamellfilé vékony csíkokra vágva
sötét szójaszósz (keveset használjunk belőle, mert nagyon intenzív íze van)
tonkatsu szósz

bors
metélőhagyma

iStockPhoto
iStockPhoto


Elkészítés:
A wokban forrósíts fel 2 ek. olajat, add hozzá a káposztát és a sárgarépát, és önts rá egy kis szójaszószt. Közben főzd meg a soba tésztát ( a zacskó hátoldalán rajta van a főzési utasítás). Amikor a káposzta és a répa kissé megpuhult, add hozzá a csíkokra vágott húst, valamint a
3-4 ek. tonkatsu szószt. Amikor a hús is megpuhult, akkor már csak a tésztát add hozzá. Forgasd össze, sózd, borsozd, és az egészet szórd meg egy kis metélőhagymával.

A Life tippje

Mindegyik recepthez a hozzávalók beszerezhetők a jobb ázsiai boltokban, pl. a Vásárcsarnok (Fővám tér) legalsó szintjén, vagy pedig a Fény utcai piacnál az Auguszt cukrászdával szembeni Mammut 1 oldalsó bejáratánál a fűszerboltban.


Forrás: www.japanspecialista.hu

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.